Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çok pişmanım

Çok pişmanım

5 yıllık evli bir bayanım. Eşim aynı zamanda hem liseden sınıf arkadaşım hem de teyzemin oğludur. Evliliğimiz konusunda ailem hiçbir zaman taraf olmadı fakat sırf beni kırmamak için desteklemeye karar verdiler. Bunun sebebi ailemin eşimle ilgili kaygılarının olmasıydı. Ama şimdi onların ne kadar haklı olduklarını görüyor ve evlendiğim için çok pişmanlık duyuyorum. Eşimin ruh hali an be an değişiyor ve nerede nasıl davranacağını hiç kestiremiyorum. Aşırı baskıcı, yaptığım her şeyi ona danışmamı, ondan izin almamı istiyor. Ben de bu konuda titiz davranıyorum ona rağmen sorun çıkarıyor. Dışarı çıkmama, sosyal aktivitelere katılmama karşı çıkıyor, komşuya gitsem bile telefonla arayıp kontrol ediyor. Eşim bütün bunları beni sevdiği için yaptığını söylüyor ama bu sevgi beni çok yoruyor, canımdan bezdiriyor. Yaşadıklarımın, ailemi kırdığımdan ve onların rızasına uygun davranmadığımdan kaynaklandığını düşünüyor ve üzülüyorum. Evliliğimi bitiremem, bu bizim yörede hiç kabul edilecek bir durum değildir. Ama böyle bir ortamda zarar görmeden nasıl yaşayabilirim bunu da bilemiyorum? F. S.
Hata yapmaktan korkuyorum

30 yaşında dul bir bayanım. İki yıl önce eşimden ayrıldım ve şimdi bir mağazada sorumlu müdür olarak çalışıyorum. Eşimle ayrılma nedenim onu hiçbir zaman benimseyememiş olmam ve beklentilerime ulaşamamamdı. Biraz özel olacak ama, eşimden ayrıldıktan sonra, çalıştığım iş yerinde birini sevdim. Bekarım evlenebilirim de ama sevdiğim kişinin ailesi dul olduğum için kabul etmiyorlar. Ben kendim altı ay önce örtündüm ve arkadaşım Milli Gazete okurlarından biridir, köşenize de onun aracılığıyla ulaştım. İnanın dinimi yeni yeni öğreniyorum ve bu konuda daha çok kat etmem gereken yolların olduğunu düşünüyorum. Benim dert ettiğim şey, sevdiğim kişiyle görüşmelerimde hata yapma korkumdur... Onunla sıkça telefon konuşması yapıyorum, hafta sonları birlikte yemek yeme teklifini de kabul ettim ve İki kere yemek yedik... Ama, arkadaşım görüşmelerimi belli bir ölçüye tabi tutmam gerektiğini aksi takdirde hata yapabileceğimi söylüyor ben de hata mı yapıyorum diye endişeleniyorum... Ben aslında sevdiğim kişiyle evlenmek istiyorum ama ailesi karşı çıkıyor ve şu anda sadece görüşüyoruz... Onunla yaptığım görüşmelerde, dinime aykırı bir şey de yapmak istemiyorum. Bunun için bana neler tavsiye edersiniz. N. F.
Sınırları korumak önemli

Dul bir bayan olduğunuzu ve evlenmeyi düşündüğünüz birinin olduğunu belirtiyorsunuz. Evlenmek dinimizin de tavsiye ettiği bir şey... Ancak, nikah bağınız olmadığı halde, dini kural ve kaideleri aşarak bu noktadaki ölçüyü dikkate almadığınızda çeşitli sorunlar ortaya çıkacak ve huzurunuzu alıp götürecektir. Şu bir gerçek ki, haramda huzur yoktur ve Allah'ın rızasına uygun yaşamak gönlümüze ve hayatımıza huzur getirecek yegane yoldur... Allah hayatı ve alemi bir denge üzerine yaratmıştır, emir ve yasaklarıyla da bu dengenin korunmasını istemektedir. Dini bilgilerinizi geliştirmeye çalıştığınızı ve elinizden geldiğince dininizi yaşamaya gayret gösterdiğinizi anlıyorum. Evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle kurduğunuz ilişkilerinizi bu kapsamda ele alarak yeniden gözden geçirin. Bu konudaki haram ve helal sınırlarına hocalarımız daha açıklayıcı bir şekilde ifade edeceklerdir ama benim de size tavsiyem, karşı cinsle ilişkilerimizin sınırlarını gerçek kaynağından öğrenerek bu alanda harama yaklaşma ihtimali bulunan durumlardan kaçınmaya çalışmanızdır. Elbette evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle meşru çerçevede görüşmeye ve şartlarınızı konuşmaya dinimiz de müsaade ediyor ancak, bunu bir arkadaşlık kalıbına sokmak ve belirlenmiş olan ölçüyü aşarak sürekli görüşmek, konuşmak ve dinimizin koyduğu sınırları ihlal etmek zamanla helal olmayacak eylemlere yönelmeyi de beraberinde getirebilir... Bunun için, evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle görüşerek bu konuda net bir karara varabilir ve görüşmelerinizi meşru bir alana taşıyabilirsiniz. Bu konuda samimi olduğunuz arkadaşınızla ya da çevrenizde güvendiğiniz kişilerle istişare ederek onların fikirlerinden faydalanabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi