Erzurum'da 'beyaz' umudun hikâyesi

Erzurum'da 'beyaz' umudun hikâyesi

Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları muhteşem bir törenle dün başladı. Dünyanın gözü bir hafta boyunca Erzurum'da olacak. Geçen yıl Erzurum'a Kayak Seven Gazeteciler Derneği olarak gittiğimizde gördüklerime inanamamıştım.
En çok da körling salonu şaşırtmıştı beni. Erzurum nere, körling nere... İstanbul'da olmayan körling salonunu Erzurum'a getiren aklı merak ettim.
Merak ettim, çünkü yapılanlar karşısında Erzurum'a gelen FISU Başkanı George E. Killian bile şaşkınlığını gizleyemiyordu:
"Nerden nereye geldik. Dört yıl önce bugün bu şehirde olanlarla ilgili kimsenin bir fikri yoktu. Bugün gelinen noktayı hepimiz görüyoruz. Ben bu tablodan onur duyuyorum." Gerçi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu talihsiz bir açıklamayla bu değişimi görmezden geldi ama gerçekten Erzurum'da bir mucizeye imza atıldı...
Peki, bu mucize nasıl gerçekleşti?
Elbette başta Başbakan Erdoğan'ın, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak'ın Erzurum'a 700 milyonluk yatırıma katkısı büyük. Ancak bir kişinin daha hakkını vermek gerekiyor.
2003'te Gençlik ve Spor Genel Müdürü olan Mehmet Atalay... Atalay, o yılın aralık ayında yoğun kar yağışına, yolların kapalı oluşuna rağmen bir toplantı için Erzurum'a gidecekti. Uçağa bindi ama kar nedeniyle Erzurum'a değil, Erzincan'a indi. Karla kaplı yollardan zor da olsa sonunda Erzurum'a ulaştı.
'Külfeti nimete çevirelim'
Ulaştığında da yerel bir televizyona konuk oldu. Karın Erzurum'da nasıl bir külfete dönüştüğünü anlatan spikere Atalay şöyle diyordu:
"Kar sizin için bir külfetse nimete çevirebiliriz."
"Ne yapabilirsiniz ki..." sorusuna işe şöyle cevap veriyordu:
"Üniversite kış olimpiyatlarını burada yapalım."
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ilk kez orada dile getirildi. Sonra hızla harekete geçildi ve hemen başvuru yapıldı. İlk şaşkınlığı yaşayanlardan biri de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı'ydı. Hemen Atalay'ı arayarak sordu:
"Genel Müdürüm, Erzurum, Üniversiad Kış Oyunları'na aday oldu, bundan haberiniz var mı? Erzurum'da ne tesis var, ne otel! Nasıl olacak bu iş?"
Atalay haberi olduğunu belirtip devam etti:
"Togay Bey, siz hiç merak etmeyin. Erzurum'u aday gösteren irade, bu tesisleri de yapacaktır."
2009'da tesisi olmayan Erzurum, olimpiyatları Çin'e kaptırdı ama 2011'i kaçırmadı. Dünya standartlarında tesisleriyle 3 bin sporcuyu ağırlıyor. Şimdi asıl önemli olan, bundan sonra o tesislerin nasıl değerlendirileceği... İlk haberi verelim, seneye Dünya Kayak Seven Gazeteciler Derneği, dünyanın önemli gazetelerinde görev yapan 250 gazeteciyi Erzurum'da ağırlayacak.
İlk adım atıldı. Gerisi daha kolay... Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi