Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Adam yerine koymuyor

Adam yerine koymuyor

10 yıl önce evlendiğim ve canımdan çok sevdiğim karımı tanıyamaz oldum. O günlerde bana değer veren, benim için her şeyi yapabileceğini söyleyen karım şimdi beni adam yerine bile koymuyor. Biz kalabalık bir ailede büyüdük. Büyükannemle büyükbabam da bizimle yaşıyorlardı. Ben annemle babamın da büyükannemle büyük babamın da birbirlerine her zaman saygı gösterdiklerine şahit oldum. Onlar benim için doğru bir örnekti. Ama benim evliliğim ne yazık ki öyle olmadı. Karım ben ne desem tersini yapıyor, benimle inatlaşıyor, sevmediğim şeyleri yapıyor, evi sıkıcı hale getirmek için elinden geleni yapıyor. Bizim ailede ayrılmak yoktur, sabretmem gerekiyor ama bunu nasıl başaracağımı bilemiyorum. Tavsiyelerinizi beklerim. A. A.
İletişim güçlü bir dildir

Aile içinde iletişimin sağlanamaması ve saygı düsturunun zedelenmesi neticesinde bu tür sorunlar ortaya çıkabilir ve sorunlar çözüme ulaşmadığında aile bireyleri birbirlerinden uzaklaşabilirler. Her şeyden önce eşlerin birbirlerini anlamaları ve beklentilerine saygı göstermeleri esastır. Aksi durumda eşler, karşılıklı talep ve beklentilerini insani ve İslami bir sorumluluk olarak görmeyip bir baskı aracı olarak algılarlarsa aileyi birbirine kenetleyen bağları kökten yıkmış olurlar. İletişim güçlü ve etkili bir dildir. Dolayısıyla bu konuyu eşinizle rahatça konuşmanız ve rahatsızlığınızı ifade etmeniz gerekir. Bahsettiğiniz sorunları aile içinde çözemediğiniz takdirde sadece kendinize değil çocuklarınıza da zarar vermiş olursunuz. Bu nedenle öncelikle sorunlarınıza İslami haklar açısından bakabilir ve bu doğrultuda çözüme ulaşabilirsiniz. Eğer, sorunlarınızı kendi çabalarınızla çözüme ulaştıramayacağınıza inanıyorsanız bir aile danışmanına giderek yardım almanız uygun olur. Eşinizle ilişkilerinizde sen dili kullanmamaya özen gösterin ve onun niçin bu şekilde davrandığını anlamaya çalışın. Ayrıca beklentilerinizin kendisine bir baskı oluşturmaya yönelik olmadığını belirtin. Ve bir eş olarak, ailede saygı esaslarını geliştirmek ve sorumluluk bilinciyle yaşamak istediğinizi ifade edin. Bu tür durumlarda, kişinin Allah'ın kendisine bir eş olarak ne tür sorumluluklar yüklediğini bilmesi ve bu çerçevede ilişkilerini yeniden biçimlendirmesi sorunun kökten çözüme ulaşmasını sağlar.

Dikkatini toplayamıyor

5 yaşında bir kızım var. Yerinde duramıyor, bir şey söylediğimizde bizi dinlemiyor. Dikkati çok dağınık, söyleneni anlamıyor. Bir şey sorduğumuzda başka şeylerle meşgul oluyor, laftan anlamıyor kalkıp gidiyor. Arkadaşlarıyla oynarken de sıkılıyor. Birkaç dakika sonra ortamı terk ediyor. Apartmanda iki arkadaşı var onlar da aynı yaştalar. Ama hiç biri kızım gibi değil, onlara laf anlatabiliyorum ama kızıma hiçbir şekilde anlatamıyorum. Kızımın bir sorunu olabilir mi bunu anlamak için nereye götürebilirim? S. K.
Sizin desteğiniz de önemli

Bu tür durumlarda çocuğu bir uzmanın görmesi ve ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tuttuktan sonra destek sağlaması daha doğru olur. Bu nedenle çocuğu bir rehberlik araştırma merkezine yönlendirerek sorunun tanımlanmasını sağlayabilirsiniz. Bununla beraber bir anne olarak siz de çocuğa destek verebilir ve ona yardımcı olabilirsiniz. Bunun için çocuklar için hazırlanmış materyalleri değerlendirebilir ve fark bulma, ayrıntılar üzerinde yoğunlaşma çalışmaları yaparak çocuğun dikkatini toplamasına yardımcı olabilirsiniz. Arkadaşlarıyla birlikte oynaması için teşvik edebilir ve oyunlarla ilgili yorumlarını alabilirsiniz. Evde ona hikaye okuyabilir ve okuduğunuz hikaye ile ilgili sorular sorarak çocuğun konu üzerine yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, çocuk birlikte yaptığınız etkinliklere uyum sağladığında onu ödüllendirebilir ve bundan duyduğunuz memnuniyetinizi ifade edebilirsiniz. Çocuğa bu rahatsızlığınızı yansıtmayın, onu rencide edecek tutum ve davranışlardan uzak durun ve en kısa zamanda bir uzmanla görüşerek rahatsızlığınızı ifade edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi