Rahim Er

Rahim Er

Süheyl Batum CHP’den ne gün gider?

Süheyl Batum CHP’den ne gün gider?

Bazı Ergenekon sanıkları CHP’den bazıları da MHP’den milletvekili yapılarak kurtarılmalıydı. Sanık Yalçın Küçük’ün bu sözleri hayretle karşılandı.
TBMM yardım ve yataklığa teşvik ediliyordu. Yazdığımız makalede ‘Meclisi lekelersiniz’ dedik. Samimiyetle ifade edelim ki içeride hayli zamandır yatan insanlar varken bunları derken rahatsız oluyorduk.
CHP genel başkan yardımcısı Süheyl Batum marjinalliği ile ünlü mezkur kişinin teklifine sahip çıktı. Önceleri Kılıçdaroğlu renk vermedi. Partisi ise çekişme ortamına girdi. Olay basına CHP ikiye bölündü diye yansıdı. Bunun üzerine genel başkan net şekilde hayır dedi. Başkan yardımcısı Süheyl Batum ise ‘evet ama, lakin’ üslubuyla sözlerini tevile çalıştı.
Eğer, halk bu teklife sahip çıksaydı, konumu farklı olacaktı. Şimdi ise herhalde burkuldu. İşte politikanın kaygan zemini. Süheyl Batum, bir anayasa hocası. Aileden CHP’li değil. TGRT’de bizim Entellektüel Boyut programında da konuğumuz olmuştu. Partisine geçmeden evvel ekranlarda çok görüldü. Kendini bir yerlere hazırlıyordu. O ara rüzgâr da arkadan esti. Bir kamera kazası oldu ve biri kamera şakasıyla ana muhalefet partisinin başına geldi. Partiyi mütekait memurlar derneği havasından kurtarmak için yenileşme gerekiyordu. Bu meyanda Prof. Süheyl Batum da CHP’yi öz mülkü gibi gören Önder Sav’ın yerine genel sekreter oldu. Olduktan sonra da sıkça mikrofon ve kameralar önünde kendini gösterdi. Sanki genel başkanı gölgeliyordu. Bundan olsa gerek daha yerine bile ısınmamıştı ki sürpriz bir şekilde seçimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına kaydırıldı. Bu politikada karşılaştığı ilk tatsızlık olmalı. Yeni yer mutfaktı, arka palanda sessizce iş çıkartmak gerekirdi. Batum‘sa enerjisini ispat etmek ve ilk kurultayda kendini göstermek azmindeydi.
Bu sebeple Yalçın Küçük’ün teklifini sahiplendi. Teklif tutarsa kazanacaktı. Tutmazsa ben demiştim hakkı doğacaktı. Hatta orada da kalmadı. Bir pazartesi günü 50 bin kişiyi toplayıp Silivri mahkemesini basmak gibi kendine hiç yakışmayan beyanlarda bulundu.
Sonuç ortada.
Şimdi ne olabilir?
Kılıçdaroğlu, CHP seçimleri kaybettiğinde ilk hesap sorulacak isim olarak seçimlerden sorumlu genel başkan yardımcısını görecektir. Buna mukabil Süheyl Batum ben, bazı isimler cezaevinden Ankara’ya taşınsın derken yalnız kaldım, eğer sesime kulak verilseydi şimdi tablo farklı olacaktı diyecektir.
Bu CHP’nin sandıktan iktidar olarak çıkması imkânsızdır. Genel seçimlerden sonra bu partide hesaplaşmaya hazır olun. Süheyl Batum neticede akademisyendir. Bazı şeyleri yapamaz ve hazmedemez. Herhalde genel başkanlığa oynayacak bu da onun ihracıyla noktalanacaktır. Delegeye hakim olması mümkün mü? Bunun için kaşarlanmış politikacı tecrübesi gerekir. Ya konuşma ve aykırılıklarıyla genel başkan için tehlike olarak görülüp ihraç edilir veya işin bu tatsızlığa gittiğini görünce kendisi istifa eder.
CHP çok genel başkanlı parti manzarasını koruyor.
Sesler ahenkle çıkmayınca kavgalar, istifalar, ihraçlar kaçınılmazdır.
Kendi içinde doku uyuşmazlığı yaşayan bir parti bugünkü dünya şartlarında Türkiye’ye nasıl iktidar olabilir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi