Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Mısır’da ne oluyor?

Mısır’da ne oluyor?

Mısır’da istikrarın bozulması, ne Tunus’a benzer, hattâ ne Lübnan’a. Orta Doğu’da etkisi büyük olur. Şerîatçi Müslüman Kardeşler’in, nasyonal sosyalist Baas’çıların, hattâ askerin iktidara gelmesi, Amerika’nın ve İsrail’in işini zorlaştırır. Böyle bir zorluk Amerika’yı ve İsrail’i sertleştirir. Sert politikaların sonuçları bellidir. Silâh tacirlerine gün doğar. Amerika, yeni bir iktidar oluşsa da, yanına almaya, şirin gözükmeye çalışacaktır. Mısır da, çok radikalleşmedikçe, Amerika’dan kopmaz. Zira aldığı yardım çok büyüktür. Zaten büyük darlıktaki halk, hayat seviyesinin daha da düşmesine taraftar olmayacaktır. Nüfus artışı anormal derecede yüksektir.
83 yaşındaki Mübarek’in yeni bir hükûmetle hızlı reformlar başarabilmesi şüphelidir. İstifa ihtimali kuvvetlidir. 30 yılda yapamadığını bundan sonra nasıl yapacaktır? Batı kriterlerinde tam bir demokrasi, hiçbir Arap devletinde gerçekleşmedi. Mısır, Arap dünyasının lideri olmak iddiasına rağmen, monarşinin yıkılmasından ve Nâsır rejiminden beri (1952), orduya dayanan otoriter yönetimden vazgeçmedi.
Ancak, Nâsır’dan sonra, Moskova ile işbirlikçi ve Batı’ya hasım katı nasyonal sosyalizmden ayrıldı. Gittikçe Washington’a yaklaştı. 1. Irak Savaşı’na tam 50.000 askerle katıldı. Amerika’nın yakın müttefiki hâline geldi. İsrail’le barıştı.
Coğrafyamızda, Orta Doğu’da Mısır, Şîî yönetiminde ve Batı ve karşıtı İran nüfuzuna karşı, Sünnî Müslüman âleminin paratonerlerinden sayılıyor. İran Şâhı ile Mısır Kralı’nın kız kardeşinin -başarısız- evliliği (1939) İngiltere’nin egemen olduğu bir dünyanın eseri idi, maziye karıştı. Nâsır, Sedad ve Mübârek, cumhurbaşkanı sıfatıyla orduya dayanan askerler kimliğiyle biribirini izledi. Bugün de ordu, tayin edici kuvvet gibi görünüyor. Ama çok yaşlanan Mübârek’i desteklemez. Az zararla iktidardan ayrılmasına yardımcı olabilir. Bununla beraber halk, asker yönetiminin baskılı disiplininden bıkmış durumdadır. Müslüman Kardeşler gittikçe güçlenmiştir ve coğrafyadaki şerîatçi örgütlerle irtibatlıdır. Halk ayaklanmasının, ihtilâle dönüşmesi ihtimalinin zayıflığına rağmen nasıl gelişeceğini bütün dünya merakla bekliyor. Dakika dakika izliyor. Mısır’ın derhal seçim ilân etmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi