Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ders çalışmıyor

Ders çalışmıyor

Fatma Hanım altıncı sınıfa giden bir oğlum var. Arkadaşlarıyla çok fazla oynuyor, hiç ders çalışmıyor, sözümüzü dinlemiyor. Bu dönem karnesi yine çok kötü, iki tane kırığı var. Neden böyle oldu dediğimizde "size söz veriyorum, ikinci dönem kurtaracağım" diyor. Okulda bir arkadaşı var, eve geldiğinde hemen aşağı iniyor onunla buluşuyor ve akşama kadar onunla vakit geçiriyor. Öğretmenleri derslerine çalışırsa başarılı olabilir diyorlar ama bunu oğluma anlatamıyorum. Asi bir çocuk, her dediğinin olmasını istiyor, "ders çalış dediğimizde ben hallederim siz karışmayın" diyor. Ben biraz daha alttan alıyorum ama baba kızıyor, azarlıyor. Çocuk babaya inat derslerden hepten uzaklaşıyor. Bu sorunu kısa sürede çözmem gerekiyor çünkü oğlumun okumasını istiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. R.E.

Sağlıklı iletişim şart

Bu dönem çocuklar vaktin büyük bir kısmını arkadaşlarıyla geçirmek isterler. Arkadaş kavramına önemli anlamlar yüklerler ve onlarla özdeşim kurarlar, onların ne dediğini ne düşündüğünü dikkate alırlar. Bunun geçici bir durum olduğunu bilmenizi ve arkadaşlığın sınırları konusunda çocukla konuşmanızı tavsiye ederim... İfadenizden anladığıma göre, çocuk arkadaşlarıyla çok fazla vakit geçiriyor ve derslerine vakit ayıramıyor. Bu durumda anne babanın çocukla doğru iletişim kurmaları ve yanlışlarını görmelerini sağlamaları gerekir. Yani, "oğlum derslerine yeterince vakit ayıramıyor olabilir misin? Sanırım o yüzden okulda biraz da sıkılıyorsun.." tarzında yaklaşmaları ve çocuğun duygularını anlamaya çalışmaları gerekir. Çocuğun hatalarını görebilmesi için onunla ilişkilerinizde ben dili kullanmanız ve sağlıklı iletişim kurmanız gerekir. Hatta bu konuda oğlunuzla işbirliği yapabilir ve "arkadaşınla bir daha görüşme, seni derslerinden alıkoyuyor" demek yerine, arkadaşınla şu saatlerde görüşsen daha iyi olur, sanırım derslerine vakit ayıramıyorsun" diyebilir ve çocuğun arkadaşlarıyla görüşeceği vakitleri birlikte belirleyebilirsiniz. Bu konuda okulun rehber öğretmeninin de desteğini alabilirsiniz ancak çocukla doğru iletişim kurmanız ve ona yanlışını görmesi noktasında destek vermeniz şart. Bir de onu teşvik edebilir ve kendisine bir hedef belirlemesi için yönlendirebilirsiniz...
Resim yapmayı çok seviyor

İlkokul dördüncü sınıfa giden bir kızım var. Dersleri pek fazla iyi sayılmaz ama çok güzel resim yapıyor. Bu yıl okulda resim yarışması oldu, kızım birinci geldi. Evde boş zamanlarında hep resim yapıyor. Öğretmen, kurslara gönderin ileride iyi bir ressam olabilir diyor. Ama nereye göndereceğimizi bilemiyoruz... Bu konuda çocuğa nasıl yardımcı olabiliriz? Z. A.

Elimizde şekilleniyor

Sizin de ifade ettiğiniz gibi çocuklarımızın her biri farklı yeteneklere, farklı becerilere sahipler... Bu durumda bizlere düşen görev onları yeteneklerine uygun alanlara yönlendirmek ve bu konuda destek vermek olmalıdır. Bu konuda belediyelerin, vakıf ve derneklerin bünyesinde çeşitli çalışmalar vardır. Gerekli araştırmaları yaparak çocuğu buraya yönlendirebilir ve yeteneğini geliştirmesi noktasında destek sağlayabilirsiniz..

Hayatta elde ettiğimiz bir çok başarıyı, çevremizdeki insanların onay ve takdirleriyle geliştirmiş ve kalıcı kılmışızdır. Bu anlamda bizlerin çocuklarımızın başarılarını, takdir etmemiz yeteneklerini desteklememiz ve onları yönlendirmemiz önemli bir sorumluluktur. Anladığıma göre zaten bilinçli bir annesiniz ama yine de kızınızı yetenekleri konusunda destekleyin takdir edin ve Rabbimizin her birimizi farklı yeteneklerle yarattığını ifade edin. Çocuğu, çalışmalarında sosyal konuları ele alması ve bu konuda hayal gücünü geliştirmesi konusunda teşvik edin... Ayrıca öğretmenden ve okulun rehberlik servisinden de bu konuda destek alabilirsiniz... Çocuklarımız bizim elimizde şekilleniyor ve hayata başlıyor. O nedenle bizler çocuklarımızı yetiştirme ve hayata hazırlama konusunda elimizden geleni yapmalıyız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi