Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

Sololara takılıp düetleri unutmamalıyız...

Sololara takılıp düetleri unutmamalıyız...

Nilüfer "12 Düet" adıyla yeni bir albüm çıkartmış.
Nilüfer bağımlısı bir dinleyici olarak hemen satın alıp dinledim bu albümü. Çok beğendim.
Mesela Şebnem Ferah'la Nilüfer birlikteliği "Erkekler ağlamaz" şarkısını bir başka boyuta taşımış. "Sensiz olmaz"ı Nilüfer'le Teoman birlikte söyleyince şarkı adeta uçmuş.
Bekir Ünlüataer'in yeni çıkan "Eşref Zamanı" albümünden sonra bu "12 Düet" son günlerde dinlenebilecek en özgün yapım.
Oldum olası düetleri severim. Bizde sanatçılar nedense düeti fazla önemsemezler.
1960'larda İstanbul Radyosu'nda her cumartesi Necmi Rıza Ahıskan'la Şükran Özer'in düetlerinin yer aldığı bir program vardı, hiç kaçırmazdım.
O programlardan birinde seslendirdikleri Zekai Dede'nin Hicazkâr bestesi "Bülbül gibi pür oldu cihan"ın kaydını herhalde yüzlerce defa dinlemişimdir.

Eftalya-Işılay
Bunun gibi Deniz Kızı Eftalya ile Sadi Işılay'ın 1925'te Selanikli Ahmet Bey'in "İnan inan ki ey güzel"ini birlikte söylemelerinin kaydını her dinleyişimde duygulanırım... Eftalya-
Işılay aşkının acı sonu aklıma gelir hep.
Müzeyyen Senar'ın çeşitli sanatçılarla yaptığı düetler arasında bulunan Fehmi Tokay'ın Beyati şarkısı "Benzemez Kimse Sana"daki Tarkan'lı düet hâlâ benim favorilerim arasında.
Ve "Tarkan hâlâ neden Türk müziği bestelerini yorumladığı bir albüm çıkartmadı" sorusu takılır aklıma.
Tülün Korman'la Recep Birgit'in düetleri ve bu arada Aleko Bacanos'un "Gel ey denizin nazlı kızı"nı yorumlamaları, onları dinleyenlerin hâlâ kulaklarında değil mi?
Yücel Arzen'le Devrim Gürenç'in "Bir Aşk On Şarkı" albümündeki "Eyvallah" da bu tür favorilerimden.

Tatlıses düetleri
İbrahim Tatlıses zaten tek başına her şarkının ve türkünün en eşsiz yorumunu yapar.
Ama İbrahim Tatlıses'in Serpil Sarı (Alaçayır) ile birlikte söylediği "Etek Sarı" başka türlü lezzetlidir. Bunun gibi Tatlıses'in İsrailli sanatçı Yasmin Levy ile "Bu Gönül Az mı Kahrını Çekti"deki düeti de benim favorilerim arasında.
Geçen yıl Melihat Gülses'le Bekir Ünlüataer düetlerden oluşan "Gül Ve Bülbül Konseri"nde dinleyicilerini büyülemişlerdi.
Bunun gibi Eda Karaytuğ ile Ahmet Erdoğdular'ın gazeller ve düetlerden oluşan konserlerinin kaydını kim bilir kaç kez dinledim.
Birkaç hafta önce TV 8'de Nükhet Duru ile Ahmet Özhan'ın birlikte yaptıkları programda Sadettin Kaynak'ın bestelerini düet formunda yorumlamaları da çok etkileyiciydi... Ama hâlâ bu icranın kayıtlarına ulaşamadım.
Bunun gibi Beyaz'ın bir programında Ahmet Özhan'la Bekir Ünlüataer'in Selahattin İçli'nin Kürdilihicazkâr şarkısı "Hüzün" ünü düet olarak söylemeleri hâlâ kulağımda.
Düetli şarkıların büyüsünü nerede, ne zaman yakaladım bilmiyorum.

Netrebko-Villazon
Belki de Kathryn Grayson ile Howard Keel 1953 yapımı "Kiss Me Kate" filminde Cole Porter'in "So in love"ını söylerlerken çok etkilendim.
Charles Aznavour'un Lisa Minelli ile yaptıkları düetlerden oluşan konserleri de, beni çok etkilemişti.
Dolly Parton ve Kenny Rogers düetleri de bana Amerikan folk şarkılarını sevdirmişti.
Bunun gibi her Atina seyahatimde Pire yolu üzerindeki buzukalarda en ünlü sanatçıların mutlaka düet yaptıklarına rastlamışımdır.
Tabii bir de operanın dünyası var.
Mesela Anna Netrebko ile Rolando Villazon karşılıklı söylemeye başlayınca her opera başka bir boyuta ulaşıyor bugünlerde.
Ya da "Pavarotti'nin Arkadaşları" konserlerinde müteveffa tenorun pop sanatçıları ile yaptığı düetleri hatırlamayan var mıdır?
Müzik zaten günlük sorunlardan uzaklara kaçışın en kestirme yoludur. Bir de gerçekten iyi olanı yakaladınız mı, kaçışınızı güzelliklerle donatabilirsiniz.
Nilüfer'in "12 Düet"i bana bu yolu açtı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Barlas Arşivi