Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Seçim ittifakı arayışları

Seçim ittifakı arayışları

DSP Genel Başkan Yardımcısı Tufan Bural, “AKP, ekonomiyi yönetemediği gibi dış politikada da ülkeyi temsil edememekte ve yönetememektedir” dedi ve ekledi: “Siyasi partilerle görüşmelerimiz sürüyor ama bunların arasında BDP yok, böyle bir öneri gelmedi. Gelse bizden kabul görmez. Abdüllatif Şener, Osman Pamukoğlu ve Mümtaz Soysal ile görüştük. Ayrıca Saadet Partisi Genel Bakan Yardımcısı Şevket Kazan, DSP’yi ziyaret ederek bir birliktelik oluşturulması gerektiğini söyledi.”
Bu yamalı bohça koalisyonu DP olmadan olmaz..
DP’nin daha önce Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdullatif Şener’le görüştüğünü biliyoruz..
Ben resmin parçalarını bir araya getiriyorum sadece.. SP ile de DP’nin bir görüşmesi vardı.. Namık Kemal Zeybek daha önce bu görüşmeyi açıkladı.. Bu görüşmeyi Zeybek o günlerde şöyle açıkladı: “Erbakan, benim adımı duyunca, ‘doktorlardan beş dakika izin alın, onu görmek istiyorum’ demiş. Biz de hastanedeki odasına gittik. Fazla yormak istemedim. Sayın Erbakan o kısa konuşmamızda gözlerini, gözlerime dikti, ‘Namık Kemal, vatan ve millet tehlikede onu kurtarın’ dedi. Hüzünlendim ve duygulandım. Sayın Erbakan’ın çizgisi milli bir çizgidir.”
Her şey tamam da Zeybek, Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Merkezi, Kadın Faaliyetleri Merkezi Müdürü Ayşe Sucu’yu genel başkan yardımcısı yaparak SP tabanından nasıl oy alacak onu anlamakta güçlük çekiyorum.. Hani böyle bir şeyi Kılıçdaroğlu yapsa anlayacağım da, Zeybek de aynı şeyi yaptığına göre, yoksa bu işin senaryosunu yazanlar aynı çevreler mi diye düşünmeden edemiyorum.. Encümeni Daniş’in Süheyl Batum’u DP’nin başına getirecekken CHP’ye genel başkan yardımcısı olmasını Zeybek, “Encümeni Daniş’in DP üzerinde etkisi olmadığını gösterdiğini” söylese de, Sucu isminin aynı kadro içinde yer almasının hangi “akil adam”ın iradesi ile gerçekleştiği sorusu hâlâ cevabını aramaya devam ediyor..
Hem zaten Demirel bu işin içinde olduktan sonra başka bir “akil adam” aramaya gerek var mı?
Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal da işin içinde olacakmış.. Hak ve Eşitlik Partisi HEPAR da koalisyona katıldığına göre, şimdiden ittifak partilerinin sayısı 6’yı bulmuş durumda..
Bu seçimlerde 17 parti listeye girecek gibi gözüküyor.. AK Parti, CHP, MHP, BDP, HAS Parti, SP diğerleri Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, İşçi Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, ÖDP, Genç Parti, Liberal Demokrat Parti, BBP, Hak ve Özgürlükler Partisi, Emek Partisi, TKP... Belki birkaç parti daha bu arada listeye eklenebilir.
Sonuçta MHP ile ittifak kurulacaksa herhalde böyle bir ittifakın içinde İP ve TKP olmayacaktır.. Genç Parti, Liberal Demokrat Parti, BBP, ÖDP de bu ittifakta yer almaz..
Ama mesela Bağımsız Türkiye ve Halkın Yükselişi Partileri de bu ittifaka katılabilir..
MHP ile birlikte 9 partili bir koalisyon.. Herkes bir milletvekili istese 9 eder. 2 istese 18 ki, bunlardan bazıları 5’e bile razı olmayacaktır.. Herkese istediğini verseniz MHP’ye milletvekili kalmaz.. Hani seçim sonunda bu kadar kalabalık bir koalisyonla MHP barajı geçebilir, ama herkes toplamda kendi oy oranının hesaplayacak olursa MHP’ye oy kalmaz.. Herkes kendi milletvekilini alıp gidecek olursa MHP grub bile kuramayabilir..
Bunlar cin gibi, toplamak o kadar zor değil ama dağıtmak kolay değil..
Bu arada sanırım bazıları da kendi başına gelin güven oluyor.. Ergenekon tutuklusu bir gazeteci, kendinin bağımsız aday olma konusunda bir kararı olmadığını söyledi, ama bir başkası aday olabileceği işaretini verdi.
Aslında daha kimse kararını vermiş değil. Seçim sonucu bugün için AK Parti % 50 cıvarında, Ergenekonun avukatlığından üyeliğine terfi eden CHP % 25, MHP % 10, BDP %6 cıvarında dolaşıyor.. Yani %91’in adresi belli. 4 parti bu oranı paylaşacak. Bir de tabii BDP dışındaki bağımsızlar var, etti % 92. 13 parti % 8’i paylaşacak.. CHP’liler Kılıçdaroğlu’nun aklı ile “hesap kitap” yapıyorsa yandılar!. Onun hesabına göre 7+3=12 eder.. “Hesap kitap adamı” ya!. Çıkan yürüyen merdivenden inmeye çalışan bir adam bu zat..
Hele bir mart ayı gelsin, seçim yasası bir çıksın. O zaman kimin eli, kimin cebinde göreceğiz.
Bu seçimlerde hiç kimse seçmeni “çantada keklik” görmesin.. Öyle “SP DP ile ittifak kurar, DP de MHP ile” hesabı ile yola çıkacak olanlar, bu defa evdeki hesabın çarşıya uymayabileceğini de hesaba katmaları gerek.. Ben BBP ve HAS Parti ne yapacak onu bir görmek istiyorum. MHP’nin başarısını biraz da BBP’nin performansı belirleyecek..
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi