Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Akdeniz’de İran gemileri

Akdeniz’de İran gemileri

Güney Deniz Sahası (Akdeniz) filomuzdan 3 fırkateyn Libya sularında. Vatandaşlarımızın tahliyesinde bir sataşma olmamasına dikkat edecekler.
2 İran savaş gemisi ise, Süveyş Kanalı’ndan geçti, Suriye’ye ulaştı. Bu suretle ilk defa Akdeniz’de İran savaş gemileri bayrak gösterdi. 1979’dan yani Humeynî ihtilâlinden beri Mısır, İran savaş gemilerine Kanal’ı kapatmıştı. Müttefik Suriye’ye ulaşmak için, Güney Afrika yolu ile Hind Okyanusu’ndan Atlantik’e çıkıp Cebelitârık Boğazı’ndan geçmek gerekiyordu. Bu da göze alınabilir bir mesafe değildir.
Akdeniz’i Atlas Okyanusu’na bağlayan ve Afrika kıt’ası ile Avrupa kıt’asını ayıran Cebelitârık Boğazı, bütün geçişlere açık bir su yoludur. İngiltere’nin Cebelitârık üssü, bu geçişleri engellemez. Süveyş’te ise geçiş, para ödeyerek ve Mısır’ın izni ile yapılır. Afrika’yı Asya’dan ayıran Süveyş Kanalı, Akdeniz’i Kızıldeniz yolu ile Hind Okyanusu’na bağlar.
İran savaş gemilerinin Akdeniz’de işi ne? Ne yapacaklar? Amerika’nın muazzam bir gücü bulunan Akdeniz Filosu ve İngiltere’nin Akdeniz filosu ile İran savaş gemileri karşılaşırsa ne olur? Daha vahîmi, İsrail gemileri, İran gemilerini vurursa? İran’a bütün bu ihtimaller vız gelmiştir. Müttefiki Suriye’nin yanında bulunduğunu, daha doğrusu Suriye’nin yakasını bırakmayacağını, Doğu Akdeniz’den vazgeçmeyeceğini göstermek istiyor.
İsrail’in, İran’ın haddini bildirmesi için Washington’a baskı yaptığı biliniyor. Mavi Marmara’ya karşı açık denizde korsanlıktan çekinmeyen İsrail, Amerika’nın tasvibi olmadan, emr-i vâki mahiyetinde İran ve Suriye gemilerini hedef alabilir.
Bu devletlerin maksatları ne? İran, Suriye ve Lübnan’a egemen Şîî iktidarlarının yanında bulunduğunu gösteriyor. Hem de Amerika’nın, Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika süper projesinin coğrafyasında, köhnemiş diktatörleri devirip iş birliği yapmaya ehil taze yönetimler kurmaya çalıştığı şu günlerde...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi