Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Sarkozy ve biz

Sarkozy ve biz

Sarkozy, 6 saat için Ankara’da idi. Ama Fransa cumhurbaşkanı sıfatıyla değil, -Türkiye’nin de üyesi bulunduğu- G-20’nin dönem başkanı sıfatıyla.
Sarkozy, yeni Fransız olmuş bir politikacıdır. Fransa, dünyanın 5. büyük ekonomisidir. Stratejik nükleer savaş yapabilen 5 devletten, keza Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin veto hakkına sahip 5 daimî üyesinden, G-8’den biridir. G-8+12 devlet=G-20 oluyor.
Türkiye’nin G-20’ye girmesine de muhalif olan Sarkozy, yarı başkandır. Sömürge imparatorluğunu savaşsız tasfiye edebilsin diye General de Gaulle (dö Gol) için yapılmış Fransa’nın 4. Cumhuriyet sistemi hâlâ yürürlüktedir, ama çatırdamaktadır. 5. Cumhuriyet’e az kalmıştır.
Süleyman Demirel’in tarihin en büyük medeniyet projesi diye değerlendirdiği Avrupa Birliği, iki defa cihan savaşı çıkaran Fransa ile Almanya’nın karşıtlığına son vermek için kuruldu. Bundan dolayı Fransa ile Almanya, bugün Türkiye dışında 27 Avrupa devletini içeren birliğe patronluk taslıyorlar. İkinci patron Federal Almanya başbakanı Merkel de, iki Almanya’yı perçinlemek isteyen Şansölye Kohl’ün seçtiği bir Doğu Almanyalıdır.
Sarkozy ile Merkel, Türk ve Türkiye hasmı olarak tarihe geçecektir. Selefleri Başkan Chirac ve Şansölye Schröder’in aksine. Mazide İngiltere başbakanları Gladstone ve Lloyd George gibi... Ön yargı sebebiyle Türkiye’nin Avrupa için hayatî stratejik konumunu kavrayamıyorlar, görmek istemiyorlar. Fransa ve Almanya gibi çok seçkin iki devleti, ahde vefa temel ilkesine, attıkları imzalara, verdikleri söze ihanet eden devletler derekesine düşürdüler. Almanya’da 4 milyon ve Fransa’da yarım milyon Türk yaşıyor. Almanya’da yüzlerce Türk, federal ve federe milletvekili, belediye başkan ve meclis üyesidir.
Hür Avrupa’yı savunma projesi ve tarihin en büyük askerî ittifakı olan NATO’ya daha 1952’de üye yapılan Türkiye’yi, Avrupa dışında görmek, politik öngörüden mahrumiyetin ve derin taassubun en inatçı tezahürüdür. Türkiye’nin konumu, Avrupa-Asya devleti olmak bakımından Rusya gibidir, ancak Rusya’dan çok daha stratejik pozisyondadır. Sarkozy de, Merkel de son iktidar yılları içindedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi