Kemal Belgin

Kemal Belgin

Mancınık ve kapan!

Mancınık ve kapan!

Ne komik! Fenerbahçe'nin idmanlarında bundan böyle, kalecilerin seken topları daha iyi izleyebilmeleri ve tutmalarını sağlayabilmek amaçlı bir "Top kapanı"nın icraatlarına tanık olacağız.

Bu da nereden çıktı demeyin… Kaleci antrenörü Murat öztürk adlı vatandaşın kendi icadı diye gösterilen "Top kapanı", güya Almanya'da da bazı takımlar tarafından kullanılıyormuş… Belli… Alman kalecilerin halinden belli… Ne Şampiyonlar Ligi'nin finalinde varlar, ne de UEFA'nınkinde… Bu Top kapanı, yerden takriben beş-on santim yüksek, bombeli yarım daire çelik ve kalınlığı da iki santim kadar bir dizi metalden oluşuyor. Kalecinin önüne, neredeyse altı pasa konan bu alet sayesinde, kaleye yerden çekilen şut oradan sekiyor ve kaleci bu sürpriz gelişmeye karşı hareketini ayarlayıp topu çeliyor… Ne var demeyin… Tam anlamıyla komedi… Kimdir bu Murat öztürk denilen vatandaş? Kaleci antrenörlüğündeki geçmişi nedir? Hiç böyle çalışmayla iyi kaleci olunur mu? Futbol maçının içindeki gelişmeler metal parçalarıyla idmanlara tanışıp, ölçü kurulabilir mi?

Şimdi anlaşılıyor Fenerbahçe takımındaki garipleriklerin nedenleri… önder isimli yardımcı antrenörü, kendi televizyonlarında çıkıp, "Kötü zemin bizim takımın en büyük rakibi… Top kontrolünü alıştığımız biçimde yapamayıp, oyunda üstünlük kurmakta zorluk çekiyoruz" diyor… Ne zaman? Galatasaray maçından sadece bir iki gün önce… Peki, sormazlar mı adama; "Konya ile Sivas'a dörder attınız. O sahalar çok mu güzeldi?"

Hazır yeri gelmişken, yukarıdaki "Top kapanı" ile çok bağlantılı bir anımı anlatayım… 1970'li yıllardı. Rahmetli dostum Gündüz Tekin Onay, Zonguldakspor teknik direktörü idi… Bir gün TRT ekranlarında, Gündüz'ün, idmana mancınık getirdiğini gördüm… Amaç, bu mancınıkla topu ceza sahası dolaylarına indirmek ve futbolcuların kafa veya vole vuruşlarına sürprizlere karşılık ayarlaması… Gündüz'e telefon ettiğimde bana bunları söylemişti.

Ben de kendisine, "Bundan hemen vazgeç… Seni çok severim… Hiç futbolda makine işin içine sokulur mu? Ortayı atacak oyuncunu bu konuda çalıştırırsın, o da sürpriz ortalarla gol yaptırmaya çalışır. Yazmadan uyarayım… Başkaları acımaz fena yazar… "Ne mi oldu? Gündüz makineyi iki gün sonra kaldırdı ve Zonguldaksporlu futbolcular "insan gibi" çalışmaya döndüler…

1970'li yılların mancınıkı ve 2008 Fenerbahçe'nin top kapanı… Ne kadar uyumlu, ne kadar çağdaş değil mi? Şimdi hangi Fenerbahçe kalecisi kolay kolay gol yer ki.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Belgin Arşivi