Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Biraz doyumsuzum

Biraz doyumsuzum

Fatma Hanım, ben 30 yaşında bir bayanım. Üniversite ikinci sınıftan ayrıldım ve evlendim. Şimdi sekiz yaşında bir oğlum var. Hamdolsun ailemle ilgili hiçbir problemim yok. Benim problemim kendimle ilgili. Sosyal yönü kuvvetli dışadönük bir bayanım. Ama çok fazla doyumsuzum. Her şeyin en iyisine sahip olmak istiyorum ve bundan kendimi alamıyorum. Eşim git tedavi ol diyor ama beni geri çeken bir şey var sanki. Evin eşyalarını sık sık değiştiriyorum, bir kursa başlıyorum bitiriyorum sonra daha iyisini araştırıyorum. Geçen yıl İngilizce kursuna gittim, bu yıl Rusçayı da öğrenmeye karar verdim. Ne yapsam mutlu olamıyorum, düşündüğümde neden ben de şunlara sahip değilim, neden ben de şu kişinin yerinde değilim diye hırs yapıyorum. Bu konuda kendimi değiştirmek istiyorum, tavsiyelerinizi bekliyorum. M. K.
İnanırsan yapabilirsin

Acı neşe, mutluluk, keder, para, yoksulluk, hastalık sağlık... bütün bunlar yeryüzüne imtihan için gönderilen biz insanlara dağıtılmıştır. Hepimiz bunlardan payımıza düşeni alıyoruz. Kimimiz hastalıklarla kimimiz yoksullukla kimimiz paramızla sınanıyoruz. Burada bize düşen dünyaya niçin geldiğimizi ve neyin peşinde koşmamız gerektiğini tanımlamak olmalıdır. Bilindiği üzere Allah bizi rızasına uygun bir hayat yaşayalım ve ahretimizi kurtaralım diye gönderdi. Bizler de bu anlamda öncelikle Allah'ın rızasına uygun yaşamaya gayret etmeliyiz. Ailemizle, çevremizdeki insanlarla, kendimizle ve eşyalarla ilişkilerimiz de bu yönde olmalıdır. Şunu unutmayın ki, isteklerimizin hiçbir zaman sonu yoktur. Bu konuda, kanaatkar olmanın getirdiği faydalar üzerinde düşünebilir ve isteklerini ertelemek için küçük uygulamalar yapabilirsin. Ayrıca, sabrın, kanaatkarlığın sana getireceği mükafat ve mutluluk üzerine yoğunlaşabilir ve hayat tarzını değiştirebilirsin. Bunu istersen yapabilirsin. Bizler, davranışlarımızı değiştirme potansiyeline sahibiz eğer inanırsan bunu yapabilirsin... Anladığıma göre aslında mutlu olmak istiyorsun. Ama peşinde gittiğin şeyler seni hiçbir zaman mutlu etmiyor. Bunu görüyor ve yaşıyorsun. Bu nedenle mutluluğun kanaatkarlık, sabır, tevekkül ve Allah'a kul olmakla mümkün olduğunu kabul etmelisin...
Uykuyu seviyorum

Fatma Hanım ben yirmi sekiz yaşında bir bayanım. Yedi yaşında bir kızım var. Onun eğitimiyle ilgileniyorum. Kayınvalidemle aynı apartmanda yaşıyoruz onlar da kızımla çok ilgileniyorlar sağ olsunlar bana yardımcı oluyorlar. Kendim aslında sosyal faaliyetlere katılmak istiyorum ama bir türlü yapamıyorum. Çünkü uykuyu çok seviyorum. Sabah kızımı okula gönderdikten sonra yine uyuyorum on ikide kalkıyorum. Akşam yemeğinden sonra yine uyuma faslım var, gece belgesel seyrediyorum, sonra yine uyuyorum. Uykuya çok düşkünüm o yüzden hiçbir şey yapamıyorum. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? M. E.
Kendinizi ödüllendirin

Öncelikle bir dahiliye uzmanına gitmenizi ve aşırı uyku ihtiyacınızın sağlığınızla ilgili olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz. Eğer sağlığınızda bir sorun yoksa, hayatınızı yeniden düzenleyebilirsiniz. Bunun için, sabah erken kalkmaya çalışın ve akşam erken yatın. Gece geç vakitte televizyon seyretmeyin, en geç saat onda yatın ve sabah namazından sonra uyumamaya çalışın. Gün içinde yapacağınız işlerin programını yapın. Vaktinizi, evin işleri, çocuğunuza ve eşinize ayırdığınız süre ve sosyal faaliyetler... şeklinde yeniden düzenleyin ve bu programa uymaya çalışın. Yaşam tarzınızı değiştirme noktasında istediğiniz sonuca ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi