ABD'nin 'zenci' Müslümanları

ABD'nin 'zenci' Müslümanları

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, ABD gezisinin ikinci durağı bir günlüğüne de olsa New York'tu.
Burada ABD'li Müslümanlarla buluştu.
11 Eylül sendromunda "Müslüman avı" yaşanan ABD'de hava o günlerle kıyaslanmayacak kadar iyi bir noktada...
Bunu, toplantının yapılacağı otele girerken ABD'li siyah Müslümanların hareketliliğinden ve özgüvenlerinden anlamak mümkün...
Siyahlar arasında ciddi oranda Müslüman bir kitle var ve son yıllarda bu yükselen bir trend...
ABD'de Malcom X'ten Farakan'a uzanan radikal bir Müslüman çizgi olduğu biliniyor.
Toplantıyı düzenleyen Müslümanlar ise daha ılımlı ama Kuran'ın kurallarına daha sıkı bağlılar...
Bir ABD'li Müslüman şöyle diyor:
"Biz 60 yıl boyunca Kuran diye içinde sadece Hz İsa'nın yerine Hz. Muhammed'in yazdığı bir İncil okuduk. Şimdi her şey yerli yerine oturuyor."
İşte Devlet Bakanı Egemen Bağış, New Jersey'in Newark kentinde, bu anlayışa sahipmerhum İmam Warith Deed Muhammed'in liderliğindeki "Kuzeydoğu Bölgesi Müslüman Topluluğu" tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı, ödül aldı ve çarpıcı bir konuşma yaptı.
ABD'nin gerçek "zencileri"yleTürkiye'nin ilişkisini anlatırken iki çarpıcı örnek verdiğinde salon alkıştan inliyordu:
İlk örneği, Müslümanların lideri İmam Muhammed'i 2007'de Türkiye'ye davet etmesiyle ilgiliydi.
Bağış, nasıl davet ettiğini, o zaman Dışişleri Bakanı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yemek yediklerini anlattı ve ekledi: "O toplantıda sizin liderinizin öngörüsü çok anlamlıydı. Çünkü daha o günlerde adı sanı duyulmayan bugünkü Başkan Obama için şunları söylüyordu: 'Şikago'da Barack diye biri var. Bu genci dikkatle izleyin, Başkan olacak. Önce başkan yardımcısı sonra başkan' Gerçekten de süreç İmam Muhammed'i haklı çıkardı."
Bakan Bağış, sadece bu anekdotu anlattığı için değil, İmam'ı Türkiye davet ettiği içinde alkışlandı.
İkinci örneği de 1940'lı yıllardan verdi. Önceki günkü yazımda da sözünü etmiştim, Washington'daki büyükelçilik binası alındıktan sonra 10 yıl boyunca Münir Ertegün büyükelçilik yapmış...
Caz ve blues ile ilgilenen oğlu Ahmet Ertegün ise daha o yıllarda beyazlarla aynı sokakta bile yürümeyen siyahları eve davet edip, birlikte caz yapmış. Sonrasını Bakanı Bağış şöyle bağladı:
"Bu bakış beyazları rahatsız edince bir senatör, baba Ertegün'e mektup yazar. 'Bu siyahları neden eve alıyorsunuz, hem de ön kapıdan...' Büyükelçi Ertegün'ün buna cevabı çok anlamlı; 'Biz sevdiğimiz misafirleri ön kapıdan alırız. Siz de buyurun gelin ama sizi arka kapıdan bekliyoruz...' İşte bir Türkiye cumhuriyeti vatandaşının siyahları karşı bakışı buydu."

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi