Avrupa'nın yeni sloganı

Avrupa'nın yeni sloganı

Nüfusu giderek azalan Avrupa’da yeni slogan “kariyer yapma, çocuk yap” şeklindedir. Alman kadın yazar Eva Heman’ın bu sloganı Avrupa’da dalga dalga yayılmaktadır.

Almanya: Almanya’da doğum oranı çoğalmaz ve bu hızla devam ederse 21. asrın sonunda nüfusu 24 milyon olacaktır. Almanya’da genç nüfusun (çocukların) giderek azalması ile bazı okullar ve çocuk yuvaları kapanmaktadır. Ülkede doğan her çocuğa ayda 100 euro ödenmektedir. Çocuk yuvalarının çoğu ise ücretsizdir. Şu anda Almanya’nın nüfusu 82 milyondur.

İtalya: Doğum oranı en düşük olan İtalya’dır. Doğurganlık oranı sadece 0.8’dir. 2050 yılında İtalya’nın nüfusu 41 milyon olacaktır. Şu anda 57 milyondur. İtalyan hükümeti doğan her çocuğa 1000 euro vermektedir. İki ve daha fazla çocuğu olana 5 yıl içinde 10 bin Euro vermektedir.

İspanya: Doğan her çocuğa 1000 Euro veriyor ve daha az vergi ödetiyor. Çocuk başına 3 bin Euro ödüyor.
Fransa: Doğum yapan her kadına 4 ay maaşlı izin. 3 çocuğu olana ayda 1000 Euro ödüyor.
İsveç: Doğum yapan kadına 15 ay tam maaşlı izin. Bu teşvik ile İsveç’in 1.5 olan doğurganlık oranı 1.71’e yükseldi.
Polonya: En düşük doğurganlık oranına sahip ülkelerden biridir. Her doğan çocuğa 1000 ziloti (310 dolar) verilmektedir.
Rusya: Avrasya’da bir “eski süper güç” olarak varlığını güçlendirmeye çalışan Rusya’nın, büyük bir nüfus felaketi ile karşı karşıya bulunduğu ortaya çıktı. Gelişme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus Parlamentosunda yaptığı konuşmada, “Giderek yaşlanan nüfusun yol açacağı büyük bir felaketle karşı karşıyayız” demesiyle mercek altına alındı. İstatistikler, Rusya’da ölümlerin, doğumlardan yüzde 80 fazla olduğunu ortaya koydu. Bu eğilimin varlığını koruyacağı da belirlendi. Bu gelişme üzerine, Rusya Ekonomik Gelişme Bakanlığı ülke nüfusunun, önümüzdeki elli yıl içinde tam 52 milyonluk bir azalmayla 94 milyona ineceğini açıkladı.

Avrupa Birliği: AB ülkelerinde son 25 yılda gençlerin sayısı 23 milyon azaldı. 65 yaşından yukarı olanların sayısı çocuklarınkini geçiyor. 30 saniyede bir evlilik sona eriyor. Her 25 saniyede 1 kürtaj oluyor. 1982 yılında 6.1 milyon, 2006’da 5.1 milyon bebek doğdu. Yaşlı Batı’nın derin çıkmazı olan nüfus azalışı, Batı’nın küresel hakimiyetini tehdit eden unsur olacaktır. İngiliz Bilim Adamı Prof. Dr. Bill Ledger’e göre 10 yıl sonra Avrupa’da her üç çiftten biri obezite, cinsel hastalıklar, kariyer endişesi ve çok çalışmanın yol açtığı kısırlıkla karşılaşacak. Avrupa çocuk sahibi olmakta epeyce zorlanacak. (22 Haziran 2005 Radikal)

Dünyada yaş ortalaması 26’dır. Bu oran 2050’de 36’ya çıkacak, her 5 kişiden biri 60 yaşın üzerinde olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi