Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Bu feryada ilgililerin kulak vermesi lazım

Bu feryada ilgililerin kulak vermesi lazım

"Yeter artık esnafa sahip çıkın!"

Olayların içindeki bir işadamının feryadı andıran yazısını bugün köşeme konuk etmek istiyorum. Yazının sahibi işadamı, yenilikçi, güzelliklerin peşinde koşan, özelliklede doğup büyüdüğü memleketi Anamur'a hizmet etmek adına her gelişmenin başını çeken, hiç olmazsa içinde bulunan bir kişi Osman Mert. Bunun için Güney Sanayici ve İşadamları Derneğini kurmuş, yıllardan beri bu derneğin başkanlığını yapıyor. İşadamı olarak sadece para kazanmanın peşinde koşmamış, memleketine yenilikleri getirmeye, eksikliği duyulan alanlarda riziko üstlenerek yatırım yapmıştır. Bu arada okumaya ve yazmaya zaman ayıran aydın bir işadamıdır. Bu özelliklere sahip bir işadamının feryadını ifade eden yazısını ilgililerin belki dikkatini çeker diye köşeme alıyorum. Bu arada her fırsatta ekonomi üzerine nutuk çekenlerin işin bu yönünü de görmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Bu bu ülkede iş yapanlar büyük sanayici ve işadamları ile bankalardan ibaret olmadığını, artık birilerinin görmesi gerekiyor. Geçen sene tüm bankalar yüksek oranlarda kâr ederken küçük ve orta büyüklükteki esnaf ve işadamlarının zor günler geçirdiğini, bankaların yüksek kârları bu zor duruma düşen esnafın sırtından elde ettiğini sanıyorum Osman Mert'in yazısı tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır.

Şimdi sizleri belki bir duyan olur ümidiyle ülkemizin en zengin bölgelerinden biri olan Güney sahilinden yükselen feryat ile baş başa bırakıyorum:

"Esnafa ve küçük işletmelere sahip çıkın diye bas bas bağırıyoruz. Yeter yahu, yeter Allah aşkına! Ortalıkta âdetâ zulüm kol geziyor. Eli kolu kırık esnafa yanıyorum dostlar... Çok âciz duruma düştüler. Bu kriz gerçeği niçin kâbul edilmiyor hâlen?! Sorarım size, ölmesi mi lâzım bunca esnafın?!

Bakın Belçika'ya?

Komşumuz Yunanistan borçları nedeniyle adalarını satmaya başladılar bile...

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Portekiz ve İspanya'nın da borç krizine girebileceği endişesine karşı Avrupa'da kurtarma sesleri duyulmaya başladı. Avrupa Birliği, borç krizindeki ülkelere 750 milyar Euro'luk kurtarma fonu ayırdı.

Şu kurtarma fonuna feci kafa takıyorum. Ne olur sanki dardaki esnafa da kurtarma fonundan para çıksa... Ama neredee...

Belçika Ekonomi Bakanı Didier Reynders Euro Bölgesi'nin 750 milyar euroluk kurtarma paketini artık yetersiz geldiğini, bu rakamın revize edilerek artırılması gerektiğini ifâde etti. Reynders, "Önümüzdeki hafta ve aylarda karar alırsak neden hemen uygulamaya geçmeyelim" dedi. Avrupalı yetkililer krizin İrlanda ve Yunanistan'dan bulaşması hâlinde özellikle İspanya gibi ülkeler için yeterli gelememesinden korkuyorlar. Almanya ve Fransa karşı çıksa da vahâmeti kavrayan Merkez Bankası bir an evvel yardımın hızla yükseltilmesi gerektiğini söylüyor.

Yunanistan adaları satmak zorunda. Almanya bu fikri ortaya atınca Yunanlılar çok büyük tepki göstermişti. Artık şimdi adalar satışa çıkmaya başladı. Havaalanları satışta...

..............

O halde niye duruyorsunuz ey yetkililer? Ne olacak bu problemler?

Bedavaya giden mülkler...

Hapse giren işadamları, esnaflar...

Talan edilen evler...

İcrâdan toplanan dükkân malları...

Psikolojisi bozulmuş aileler...

Okula bile gitmez olan mutsuz çocuklar...

Dükkân kirasını ödeyemeyen esnaflar...

Evden atılan esnaflar...

Kısacası "Esnaf ve İşadamı"na sahip çıkın ey yetkililer!! Yeter artık!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi