Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İçimde bir sıkıntı var

İçimde bir sıkıntı var

* Fatma abla ben on altı yaşındaki arkadaşımla bir yıl önce çeşitli sorunlar yaşadık. Sorunumuzu anlatmıştık ama çevremdeki insanlar beni hiç anlamadan "yalancı" dediler. Sonra arkadaşımla aram düzeldi ama bu dönem grup içinde ya da dışında arkamdan konuştular. Bir de arkadaşımla sorunlarımı hallettiğim halde onun hâlâ bana inanmadığını düşünüyorum. O yüzden her zaman içimde bir sıkıntı oluyor. Aklım hep meşgul olduğu için hiçbir şeye kendimi veremiyorum. Bu konuda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

H. A.

Abartılı düşüncelerinizi değiştirebilirsiniz

* Anladığım kadarıyla arkadaşının içtenliğine inanmıyor ve er geç senden uzaklaşacağını düşünüyorsun. Yani şu ya da bu şekilde onu kaybedeceğine inanıyor ve geleceği olumsuz şekilde değerlendiriyorsun. Arkadaşlar arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabilir ama böyle durumlarda sorunlarımızı halleder ve arkadaşlığımıza devam ederiz. Burada yapmanız gereken şey, arkadaşınıza ve kendinize güvenmeniz, çevrenin etkisinde kalmamayı öğrenmeniz olmalıdır. Çevremizdeki insanlar bizimle ilgili çeşitli değerlendirmeler yapabilirler ama böyle durumlarda biz kendimizi doğru ifade etmeli ve buradan gelen etkilere kapılmamalıyız.

Sana öncelikle, çevrenin etkisinden kurtulmanı ve kendinle ilgili olumlu düşünceler geliştirmeni tavsiye ederim.

Beni terk edecekler, hakkımda kötü düşünüyorlar gibi abartılı düşüncelerini değiştirebilir ve olaylara olumlu tarafından bakmayı öğrenebilirsin.

Karşınızdaki insanların da hata yapabileceklerini onların mükemmel varlıklar olmadığını kabul ederek anlayış gösterebilirsin.

Dışlanma, terk edilme, yok sayılma düşüncelerinden vazgeçerek değerli biri olduğunu görebilirsin.

Nereye yönlendirebilirim?

* Fatma Hanım, benim 18 yaşında bir kızım var. Namazlarını kılıyor ama İslami konularda bizim anlattıklarımızı dinlemiyor daha doğrusu bizi pek ciddiye almıyor. Bu konuda neler yapabilirim diye düşünüyorum ama aklıma bir şey gelmiyor. Kızım liseyi dışarıdan bitirdi, bir yıl da Kur'an kursuna gitti. Ama bunlar yeterli değil, onun İslami olarak yetişmesini ve hayırlı bir Müslüman olmasını diliyorum. Bunun için onu nereye gönderebilirim?

S. K.

Özel bir çalışma başlatabilirsiniz

* İfadenizden anladığıma göre siz zaten dindar bir ailesiniz ayrıca kızınızı zaten bir yıl Kur'an kursuna göndermişsiniz. Bu anlamda kızınız sağlam bir temel almış olmalı diye düşünüyorum. Çünkü çocuklar ailelerinin yaşam tarzlarını taklit ederler ve bunu kendi hayatlarına aktarırlar. Ancak sizin de ifade ettiğiniz gibi, aileler çocuğa ev içinde doğru örnek olmaya çalışsalar da bu yeterli gelmeyebilir. Böyle durumlarda çocuklar, İslami olarak kendilerini daha iyi yetiştirebilecekleri alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu konuda çevrenizde bulunan, vakıf, dernek ve eğitim gruplarıyla irtibat kurabilirsiniz. Gençlere yönelik çalışmalar yapan bu kurumlar, aktif olarak çalışıyorlar ve gençleri yönlendiriyorlar. Ayrıca, aynı apartmanda ya da aynı mahallede yer alan gençlerden bir grup oluşturarak, bunlara özel bir çalışma düzenleyebilirsiniz. Burada okunacak kitapların ve yapılacak çalışmaların içeriği hakkında, eğitimcilerimizden destek alabilirsiniz. Bunun için şimdiden kolları sıvayın ve bu konuda gençlere yol gösterin... Selam ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi