Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İttifak mittifak yok

İttifak mittifak yok

MHP DP’nin ittifak çağrısını reddetti ve bizim için o defter kapanmıştır. Adaylık başvurusu için başvuru defteri kapandı açıklamasını yaptı.. Şener’in TP’sinin zaten bir varlık göstermesi mümkün değil..

DP ittifakın kendi çatısı altında olmasını istiyor, SP kendi çatısı altında.. Her ikisi de “baraj”ı konuşmuyorlar. İktidara alternatif oluşturmaktan söz ediyorlar.. Bu şartlarda seçime ittifak halinde girer ve aldıkları oy, her ikisinin de tek başına bekledikleri oydan daha az çıkarsa, herhalde her iki taraf da ötekisine hiç oy vermeden, tümüne sahip çıkacak. Muhtemelen herkes kendi başına girecek seçime..


Yarın, öbür gün derken Nisan ayına giriyoruz.. 11 Nisan zaten son gün.


Seçime ilişkin oy hesapları 1 Nisan şakası gibi.. MHP %19’dan aşağı inmiyor. DP ve SP’nin baraj sorunu yok!. DSP “beklenen” seçim ittifakını yaptı bu arada: Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, DSP, Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) ve Halkın Yükselişi Partisi’nin (HYP) “seçim işbirliği” konusunda uzlaştığını bildirdi. İyi, hayırlı olsun, toplamda kaç oy aldıklarını göreceğiz.


CHP %30’larda geziyor. AK Parti %52’lerde. BBP, Bağımsızlar, ötekiler %10-15 deseniz %135-140 oy bile yetmez bun durumda. DSP’yi, Pamukoğlu’nu daha bu hesaba dahil etmiyoruz.. Birileri bu hesaplar için geç kaldı..


Neyse ki şunun şurasında nisan, mayıs, haziran. Sandıklar kurulduktan sonra herkesin boyunun ölçüsü belli olacak. “İktidara yürümekten” bahsedenlerin kimileri, %0 hesabı ile birkaç oy alıp köşelerine çekilecekler..


SP seçim konusunda ne karar verecek bilmiyorum ama, önce bölündü, sonra hocanın kaybı, ardından Milli Görüş liderliği, Genel Başkan, aile ilişkilerindeki belirsizlik keyifleri kaçırmış gibi gözüküyor.. Şimdilik Oğuzhan Asiltürk Milli Görüş liderliğini ilan etti. Bu kararın istişare sonucu alındığı belirtiliyor. Kim kimle istişare etti, istişare kurulunu kim belirledi bilmiyorum.. Herhalde seçimden hemen sonra, SP’de seçim sonuçları değil, yeni genel başkan ve yeni yönetim kadrosunun belirlenmesi ile ilgili kongre tartışması ana gündem maddesi olacak.. Seçimlere hangi adaylarla girecekler, nasıl bir kampanya yürütecekler onu da bilmiyorum. Bu konuda bir açıklama da bana ulaşmadı..


“Görev istenmez verilir” usulü gereği, SP’de öyle aday kuyrukları filan oluşmadı.. İttifak konusundaki belirsizlik de sürerken kimsenin bir şey yapacağı da yok. Sonunda 11 Nisan’da listeler verildiğinde kim nereden adaymış göreceğiz..


Bunların “İttifak” filan yaptıkları yok. “İttihad” da değil bu.. Belki “itilaf” olabilir.. Varlık sebebleri aynı olmadığı için, bir “tevhid”den, yani ittihad’dan söz edemeyiz. “İlkeli bir birliktelik” de yok. Onun için bir ittifak da sözkonusu değil.. Yola daha sonra bu birlik içinde gitme niyetleri de yok, yani iltihak da sözkonusu değil.. “Mezara kadar değil, pazara kadar”. Seçimden sonra herkes kendi yoluna.. Bunun adı menfaat birliğidir. Buna “İtilaf” denir.. Menfaat birliği. Ve biraz da oportünizm.. Baraj belasından kurtulmak için bir takdik..


Bana kalırsa İttifak da kurulabilmeli, İtilaf da olabilmeli. Bu bölgesel olarak da yapılabilmeli, seçim bölgelerine göre de, ülke genelinde de. Hatta bana kalırsa baraj da olmamalı. Dahası ülke genelinde mesela 100.000 oy alıp da, hiçbir bölgede seçilecek çoğunluğa ulaşamayanlar için, bakiye oyu en yüksek olan bölgedeki azınlık oyunun sahibi de milletvekili olabilmeli.. Yani tam temsil esas alınmalı.


Bizimkiler bir yalan uydurmuşlar, “Seçimde adalet, yönetimde istikrar”. İstikrarı barajla sağlayacaklar. Hayır kardeşim, adaletsizlik istikrarsızlığın sebebi ve kaynağıdır. İstikrar adaletle mümkündür.. Çünkü Allah bize adaleti emrediyor. Sonucu takdir ve tayin eden O’dur. Mutlak iktidar sahibi O’dur çünki, İslam inanışına göre.. Ve de “Bize hayır gibi gelen şeyde şer, şer gibi gelen şeyde hayır olabilir”. “Allah cahil ve zalim bir topluluğa ise hidayet nasib etmez..” “Zulm ile abad olunmaz..” “Adalet mülkün/ Sahib olunan her şeyin temelidir”.


Mesela adil bir yönetim, kritik bir seçim sonucunda bile, eğer o kritik tek sandalye bir azınlığın hakkı ise, adalet onu benden alıp ona vermeli. Biz hayrı bu işte aramalıyız. Şeriatın kestiği parmağın acımayacağını bilmeliyiz..


Ha, bu arada seçim sürprizlerine de hazır olun.. Kim kimdir biraz kafanız karışacak. AK Parti, CHP ve MHP listesindeki sürpriz isimler için hazırlıklı olun.. İşte size o türden bir haber: “Eski AK Parti Milletvekili İbrahim Özdoğan, CHP’den İstanbul aday adayı oldu. İbrahim Özdoğan Milli Görüş ve AK Parti’den CHP’ye geçiş serüvenini anlattı.”


Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi