Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Arkadaşlarıma çok bağlıyım

Arkadaşlarıma çok bağlıyım

Selamün aleyküm Fatma hanım. Ben 17 yaşında bir genç kızım. Arkadaşlarıma candan bağlanır onları çok önemserim. Ancak bu huyum bana zarar veriyor. Çünkü arkadaşlarım beni kırdıklarında hemen moralim bozuluyor bunalıma giriyorum. Kendimi dünyada yalnız gibi hissediyorum. Benim 2 yakın arkadaşım vardı. Şimdi birisi ile küstük, diğeri ile küsmedim ama küs gibiyiz. Çünkü küstüğüm arkadaş onu etkiliyor. Oda bunun farkında ancak ona göz yumuyor. Bazen iyi davranıyor bazen tersliyor bu günlerde aramız yine kötü. Arkadaşlığımı bitirmeye karar verdim ama olmadı çünkü onu seviyorum. Aslında diğer arkadaşımı da seviyorum ama sürekli aramızı bozduğu için kendimi oyuncak gibi hissediyorum. Sizce ne yapmalıyım? E. B.

Fazla alınganlık gösteriyor olabilir misiniz?

17 yaş sizler için önemli bir dönemdir. Genç bu dönem, toplumdaki yerini bulmaya ve arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmeye önem verir. Nasıl bir meslek seçeceği, hayatla ilgili beklentileri, toplumun bir üyesi olarak bulunduğu koordinatı bulmaya çalışır. Bu süreçte gencin en büyük destekçisi ailesi ve arkadaşlarıdır. Dolayısıyla arkadaşlarınızın sizin için ne düşündüğü ne söylediği oldukça önemlidir. Ancak, arkadaşlar arasında küçük rekabetler, anlaşmazlıklar, uzaklaşma ya da yakınlaşmalar da olabilir. Bütün bunlar kalıcı hale gelmediği ve uzlaşma yoluna gidildiği sürece sorun yoktur.

İki arkadaşınızla da zaman zaman sorunlar yaşıyorsunuz. Acaba biraz fazla alınganlık gösteriyor olabilir misiniz? Öncelikle yaşadığınız sorunların kaynağını ve bu süreçte gelişen duygularınızı tartın ve kendinize fazla yüklenmeyin. Belki de, arkadaşınız diğer arkadaşınızdan etkilenmiyor ve size kötü davranmıyordur. Belki de, o anda başka bir sıkıntısı vardı ya da böyle bir mizaca sahipti. Burada orta bir yol bulabilirsin diye düşünüyorum. Ancak bunun için, olayları üstüne alma ve kendine güven. Arkadaşlarınla aranda geçen sorunları yine onlarla konuşarak çözebilirsin. Çevremizde farklı özelliklere sahip insanlar vardır. Bunlarla bir şekilde anlaşma yolunu bulur ve uzlaşırız. Bunu yaparken kimi zaman affederiz, kimi zaman rahatsızlığımızı karşı tarafa ifade ederiz, kimi zaman ortamı terk ederiz, kimi zaman olayı üstümüze almayız ama bir şekilde anlaşırız. İlişkilerimizin seyri her zaman bu şekilde devam eder, bunu unutma...
Kaybetmekten korkuyorum

Fatma abla ben on dokuz yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Bu yıl okulda beğendiğim bir çocuk var, o da beni beğeniyor. Bayramdan önce konuştuk istersen hemen nişan yapalım diyor. Ama ben karar veremiyorum, hem okulu hem evliliği nasıl sürdüreceğim? Annem okulu bitirmeden olmaz diyor ama ben de beğendiğim kişiyi kaybetmekten korkuyorum. Eğer ertelersem vazgeçebilir. Bu durumda ne yapabilirim? Z. E.

Kararı siz vereceksiniz

Bu tür durumlarda yönlendirici olmamaya gayret ediyoruz. Çünkü aslında her birimiz de, yaşadığımız sorunları çözme becerisine sahibiz. İfadelerinde de zaten, okulu ve evliliği bir arada yürütmenin ne kadar zor olacağını belirterek çözümünü ortaya koyuyorsun. Biliyorsun evliliklerde sorumluluklar daha da artıyor ve kendinizi yetersiz hissettiğinizde çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Anneniz de aynı şekilde okulu bitirdikten sonra evlenmenizi istiyor. Ancak sen, beğendiğin kişiyi kaybetmekten korktuğun için çıkmazda kalıyorsun. Eğer bu kişi de seni evleneceği biri olarak kabul ediyorsa, bekleyebilir. kararlarına saygı gösterebilir diye düşünüyorum. Bu durumda belki nişan filan yapabilirsiniz ve okulunuzu bitirdiğinizde de evlenebilirsiniz. Ama hem okulu hem de evliliği götürürüm, ben bunu tercih ediyorum diyorsanız da tercih sizin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi