Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Nasıl oyalayabilirim?

Nasıl oyalayabilirim?

6 yaşında bir oğlum var sürekli konuşuyor ve kendisini dinlememi istiyor. Kayınvalidemle yaşıyorum, geride iki çocuğum daha var onların bakımıyla ilgileniyorum. Anlayacağınız işim çok ağır. Oğlum gerçekten çok soru soruyor ve kendisini dinlemediğimde küsüyor, "Sen beni hiç sevmiyorsun" diyor. Üç çocuğum var, diğer oğullarımda böyle bir şey hiç yaşamamıştım. Acaba oğlum evin küçüğü olduğu için dikkat çekmeye mi çalışıyor? Onu nasıl oyalayabilirim? F.K.

Sorular hayata açılan kapılar

Bilindiği üzere, iletişimin ilk basamağı dildir. Bizler duygu ve düşüncelerimizi dil aracılığıyla ifade ederiz. Çocuklar, konuşmayı öğreninceye kadar ihtiyaçlarını refleksleriyle ve ağlama yoluyla ifade ederler. İlk konuşmaya başladıklarından itibaren çok soru sorarlar. Çünkü hayatı bu şekilde tanıyacaklardır.

Öncelikle çocuğun hayatı tanıma ve sizinle iletişim kurma ihtiyacının olduğunu bilmenizi isterim. İfadenizden anladığıma göre, çocuğun evde oynayacağı bir arkadaşının olmaması onun sizin üzerine yoğunlaşmasını sağlıyor. Ancak sorduğu sorulara cevap vermiyor olmanız ve onu dinlememeniz kendisine değer vermediğiniz düşüncesine yol açıyor. Anladığıma göre çocuk, "annem beni dinlemiyor çünkü beni sevmiyor" diye düşünüyor. Çocuğun sorduğu her sorunun onun açısından önem arz ettiğini bilmenizi isteriz. Bu nedenle onu sabırla dinleyin ve sorduğu sorulara anlayacağı tarzda cevaplar verin. Çocuklar sözlerinin dinlenmediğini hissettiklerinde agresif olabilirler. Ayrıca ebeveynleri kendilerini dinlemeyen çocuklar ileride iletişim kurdukları kimseleri dinlemekten ve anlamaktan uzak duruyorlar. Bize birşeyler anlatmaya çalışan çocuğu dinlediğimizde çocuğun öğrenme kapasitesi daha da artıyor. Çocuk ebeveyninin kendisini dinlediğini hissederek "ben değerliyim" duygusunu yaşıyor. Ayrıca çocuk duygularını aktararak kaygısını azaltıyor.
Babam benimle ilgilenmiyor

10 yaşında bir oğlum var. Bu yıl üçüncü sınıfta okuyor. Dersleri iyi. Kardeşiyle hiç sorunu yok. Geçen gün oğlumun günlüğünü buldum. Günlüğünde "babam benimle hiç ilgilenmiyor, akşamları eve geldiğinde benimle konuşmuyor, maç seyrediyor. Keşke benim babam amcam olsaydı o oğluyla çok ilgileniyor" yazmış. Bunu eşimle de paylaştım, "o kadar büyütme bir şey olmaz" diyor. Ama ben kendim babamdan hiç sevgi görmediğim için bunu biraz büyüttüm. Acaba ileride bir sorun olur mu? A. E.

Baba çocuğun kahramanıdır

Günümüz ebeveynleri, her şeyi hızlı yaşıyorlar. Sabah erken bir saatte evden çıkıp işe gidiyorlar. Akşam eve geldiklerinde yemeği yiyip biraz televizyon seyrediyor sonra da yatıyorlar. İşten kalan vakitlerini televizyon başında geçiren babalar çocuklarıyla yeterince ilgilenemiyorlar. Elbette çocuklarımızın ruh ve beden sağlığı açısından anne babanın ilgisinin büyük önemi vardır. Çocuğun bakımını bir bütün olarak anne sağlıyor olsa da babanın yeri ayrıdır. Baba çocuğun kahramanıdır. Dolayısıyla çocuk, akşam eve geldiğinde kendisini koruyup kollayan bir aktör olarak gördüğü babasıyla konuşmak onunla vakit geçirmek ister. Ayrıca gün içinde yaptığı şeyleri onunla paylaşır, onun onayını taktirini almaktan hoşlanır. Ancak babalar bunun gerekliliğine pek inanmazlar ve çocukların bakımını tamamen anneye devrederler. Bu konuda hafta sonları eşinizle küçük programlar yapmanızı tavsiye ederiz. Mesela bu bir gezi olabilir, sosyal bir etkinlik olabilir ya da ailecek yapacağınız her hangi bir şey olabilir. Birlikte geçirdiğiniz vakitte çocuklarınızla sohbet edebilirsiniz babayı da bu alana dahil ederek çocuklarıyla ilgilenmesini onları dinlemesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda anneler ellerinden geleni yapmalı ve babayı da çocuğun eğitimine teşvik etmelidirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi