Rahim Er

Rahim Er

Afganistan’da protesto sesleri

Afganistan’da protesto sesleri

Florida’da bir papaz, Mushaf-ı şerif yaktı diye Afgansitan’da halk, protesto gösterileri yapmakta. Hakları ama biribirlerini öldürmelerinin izahı mümkün değil. Ülke zaten tâ Rus işgalinden bu yana 40 yıldır savaş içinde. Haberler, papaz, Kur’an yaktığı için Afgan halkı gösteri yapıyor diyor.
Yanlışlık orada başlamakta.
Kur’an yakmak hangi papazın ve kimin haddine?
Yakılması mümkün mü?
Bir ev, bir araba, bir eşya, bir kitap yakılabilir. Kur’an-ı kerim yakılamaz. Ateşe verilen, son ilahi kitabın yazılı olduğu bir nüshadır. Yakmak yok etmektir, bitirmektir. Papazın o nüshayı/Mushafı yakması İslam düşmanlığını ifade eden çirkin bir harekettir. Ama o suçu işlemesiyle Kur’an-ı kerim yok mu olmuştur? Dünyadaki milyarlarca Mushafın varlığı bir tarafa, ayrıca sayısız hafız var. Bunlar, kitabımızın tamamını ezbere bilmekte. Ne yeryüzündeki milyarlarca Mushafın yakılması mümkündür ve ne de sayısız miktardaki hafızın öldürülmesi. İnsanlar bile kendi mülklerini korurken Kur’an sahipsiz mi kalacak? Mukaddes kitabımızdaki her kelime, her ayet ve her sure Allahü tealanın buyruğudur. İnsan, kendi eseri zannettiğine sahip çıkarken Allah, mutlak eserine karışmayacak mı?
Ne densiz bir papaz, ne bir kardinal, ne de papa veya başka biri Kur’an-ı kerimin tek harfine ziyan verebilir. Floridalı maskaranın yaptığı sadece edepsizliktir. Hiçbir dengeli din mensubu bunu tasvip etmez.
Peki Afganlıdaki bu öfke neden?
Hukukta ihkak-ı hak diye bir müessese vardır. Mağdur olanın mağduriyetinin meşru yolla telafi edilmemesi halinde ziyan görmüş olan kişinin hakkını bizzat almaya teşebbüs etmesidir. Yakılan Kur’an-ı kerim değil, O’nun yazılı olduğu bir nüshadır. Fakat hakarete uğrayan Kur’anın kendisi, bütün değerleriyle İslamiyet ve tek tek Müslümanlardır.
Faile ‘delinin zoruna bak!’ denilip geçilemez. Bu umursamazlık, delileri çoğaltır. O zaman ‘kitabım da ben de hakarete uğradık sahip çıkan yok’ diyen birileri kendilerinde ihkak-ı hak yetkisi görebilirler. Salman Rüşdi, Danimarkalı karikatürcü ve Mushaf-ı şerif yakan papazlar. Devam ediyor. İşgal orduları, devlet başkanlarıysa her defasında dillerinin altından Haçlı Seferi baklası çıkartıyorlar. Garip olan dünyada bu kadar iyi imkânlı millet varken Afgan Müslümanlarının İslamiyeti korumak için ortaya çıkmalarıdır. Eğer o papaz, işinden kovulsaydı, mahkeme tarafından layıkıyla cezalandırılsaydı fukara Afganistan bugün bir de bu şekilde karışmazdı.
Türkiye medyası, mahkeme tarafından el konan kitaplar için verdiği tepkinin yarısını bu edepsizlik karşısında gösterseydi belki de o garip Afganlı, böylesi taşkınlıklara girişerek hem ölmez ve hem de o papazları bıyık altından güldürmezdi.
Her defasında bizde özgürlükler var savunmasıyla hakaretler, yapanın yanına kâr kalınca bir yerlerde öfke sel oluyor.
Sel bu defa Afganistan’da kabardı.
İnşallah ziyan büyük olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi