Serdar Turgut

Serdar Turgut

İsmet Paşa satranç bilir miydi?

İsmet Paşa satranç bilir miydi?

İsmet Paşa torunuyla filan satranç oynamıştır mutlaka. Milli satranççı arkadaş da Milli Şef’le oynasaydı Milli Şef kesin onu da yenerdi (çünkü liderler yenilmez ve ölümsüzdür Türkiye’de) ama bence beş oyun sonrasını göremiyordu

Bu hafta sonu başıma ender gelen bir gelişme oldu. Milliyet gazetesinde çıkan bir haberi sevdim.

Bu şaşırtıcı gelişmeye neden olan olay gazetenin ekindeki bir yazıydı. İsmet İnönü’nün satranç tutkusuyla alakalıydı bu yazı.

Neredeyse insanın Ay’a ilk adım atışı kadar dünya nüfusunun kolektif bilincinde yer bulmuş olan Spassky ve Fischer arasındaki satranç oyununa kafayı takmış İsmet Paşa.

Bu oyunu kendisine anlatması için satranççı Sami Büyükgökçesu’yu davet ettirmiş.

Burası Türkiye olduğundan Sami Bey de milli satranççı olarak bilinirmiş. Paşa da onu tatildeyken neredeyse asker kaçağı gibi yakalatıp getirtmiş yanına. (Sadece bu basit olayda bile Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi deneyindeki tüm yanlışlıklar yer almaktadır. Bu başka bir yazı konusu olacak)

Deniliyor ki; İsmet Paşa Spassky’nin oyunu yarıda bırakıp neden çekildiğini anlamak istiyormuş ve yanına getirttiği milli satranççı (Milli Şef’e de milli satranççı ile konuşmak yakışırdı doğrusu) ona oyunu tekrarlamış. Paşa da aniden beş hamle sonrasını tahmin etmiş ve ‘Spassky çekilmekte haklıydı’ demiş.

Bir liderimizin satranca meraklı, hatta beş oyun sonrasını görebilecek durumda iyi bir satranç oyuncusu olması diğer vatandaşlar gibi benim de gururumu okşadı.

Ben liderin ileri görüşlüsünü ve ilerisini görüp planlayabilenini severim. Bilmem anlatabiliyor muyum?..

Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü durumuna baktığımda, dağılmak durumundaki eski rejimi ve yeni gündeme getirilen ‘ılımlı İslam’ düzenine bakınca, bu gelişmelerin eski rejimin hatalarından kaynaklandığını bildiğimden, doğrusu İsmet Paşa’nın beş hamle ötesini görecek kadar iyi satranç bildiğine kuşkuluyum.

İyi bir satranç oyuncusu lider, ilerisini görerek adımlarını atar. Bir sistem kurarken o sistemin kendi içindeki çelişkilerini en aza indirecek tedbirleri de alır.

Ama Türkiye’de eski rejim sadece kendi iç çelişkileri nedeniyle çökmeye başladı. AKP fazla bir şey yapmadı aslında. Sadece bir fiske vurdu o kadar. Fiske yetti çünkü sistem kendi iç çelişkilerini zaten taşıyamaz haldeydi.

İsmet Paşa torunuyla filan satranç oynamıştır mutlaka. Milli satranççı arkadaş da Milli Şef’le oynasaydı Milli Şef kesin onu da yenerdi (çünkü liderler yenilmez ve ölümsüzdür Türkiye’de) ama bence beş oyun sonrasını göremiyordu.

Türkiye’deki eski sistem de önümüz görülmeden kuruldu ve yürütülmeye çalışıldı. Sonunda olması gereken de maalesef oluyor.

Bilmem kendisi oynuyor mu ama bence Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan çok iyi satranç oyuncuları. Çünkü beş hatta on hamleyi görüp oynuyorlar oyunu. Ancak son hamleyi iyi planladılar mı yaşayıp göreceğiz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serdar Turgut Arşivi