Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğum için sabretsem mi diyorum

Çocuğum için sabretsem mi diyorum

Çocuğum için sabretsem mi diyorum

l On yıllık evliliğim kaynanam yüzünden yıkılıyor. Kayınvalidem zaten beni hiç istememiş, oğluna layık görmemişti. Ama eşim, bu konuda ısrarlıydı " ben seni seviyorum, annem de bir süre sonra kabul edecektir, her zaman yanında olacağım" dedi ve beni ikna etti. Doğrusu ailem de, kayınvalidemin bu soğuk tavırlarından etkilenerek, "seni istemeyen bir aileye nasıl verebiliriz" diye karşı çıktılar ama ben eşimi çok seviyordum, ailemi ikna ettim. Aslında içimi rahatlatan iki şey vardı. Birincisi, kayınvalidem evlendikten sonra beni sevebilir ve kabul edebilirdi. İkincisi, beni seven bir eşim vardı onunla el ele verip bütün sorunların üstesinden gelebilirdim.

Fakat evlendikten sonra, her şey değişti. Eşim, ilk altı aydan sonra, annesinin etkisinde kaldı ve beni sürekle dövmeye başladı. Kayınvalidemle aynı apartmanda oturduğumuzdan hemen hemen her gün evde bir huzursuzluk çıkarıyordu. Eşim akşam işten gelirken, önce annesine gidiyor ve kayınvalidem benimle ilgili akla hayale gelmeyen iftiralarla eşimi doldurup gönderiyor. Bu da yetmiyor, az sonra bize geliyor ve " Oğlum, boşa şu kadını, bu evin sorumluluğunu alabilecek biri değil, eline iş yakışmıyor, yaptığı yemeğin tadına baktım nerdeyse zehirleniyordum. Büyüklere saygısı yok..." diye başlıyor söylenmeye. Eşim de bu sözlerden etkilenerek, " seninle evlendiğime bin pişmanım, keşke annemi dinleseydim" diye vurmaya başlıyor. Üç yaşındaki kızım evdeki bu kavgalardan çok etkilendiğinden bir süredir altını ıslatıyor.

Eşimle birkaç kere konuştum ve kayınvalideme karşı her zaman saygılı olduğumu ama onun benim yuvamı yıkmak için sürekli bir şeyler uydurduğunu... söyledim ama bana inanmadı. Eltimin söylediğine göre, kaynanam benden habersiz köydeki akraba kızlarından birini göstermiş eşime. Eşim de buna razı olmuş, beni dayak ve kavgalarla yıldırıp evden çıkarıp onu gelin olarak alacaklarmış. Ailem ayrıl diyor, ben de ayrılmak istiyorum... Ama sırf çocuğum için biraz sabretsem mi diye düşünüyorum. Bu konuda nasıl bir karar verebileceğimi bilemiyorum tavsiyelerinizi bekliyorum.

M. K

Zor günler geçiriyorsunuz

l İfadenizden anladığım kadarıyla sizin sorununuz daha çok eşinizle ilgili. Çünkü, evliliğinize karar verirken, kayınvalidenin tepkileriyle karşılaşmışsınız fakat eşiniz " zamanla seni sever, her zaman senin yanındayım" diyerek seni ikna etmiş. Buna rağmen evliliğinizin altıncı ayında verdiği bu sözleri unutup seni yalnız bırakmış gibi geldi bana. Bunu ona ifade ederek, yaşadığınız sorunların üstesinden gelebilmek için yardımına ihtiyacınız olduğunu belirtebilirsiniz.

Zor durumda olduğunuzu anlayabiliyorum ama inanın böylesine hashas bir konuda, düşüncelerimi ifade etmenin oldukça zor olduğunu hissediyorum. Kayınvalidenin sana hakaret etmesi, aşağılaması, sınırlarını ihlal etmesi kabul edilemez bir durumdur. Sorununuz, yuvanızın yıkılmasına sebep olacak boyutta olmasaydı, bazı şeyleri " yaşlıdır, eşimin annesidir, büyüğümdür..." diyerek tölera edebilir ve onu olduğu gibi kabul edebilirdin. Fakat, yaşananlar seni büyük bir çözümsüzlüğe itiyor ve evliliğini bitirmeyi bile düşünüyorsun.

Öncelikle şunu ifade edeyim, evliliğin konusunda seni hiçbir şekilde yönlendiremeyiz. Bu konuda, hayatının kalitesi açısından evliliğini sürdürmen mi, yoksa bitirmen mi daha doğru olur, bunun artısını eksisini dikkate alarak senin için ve çocuğun için en doğru olanı sen tercih etmelisin. Bunun kararını kendin vereceksin, fakat benim tavsiyem böylesine ciddi bir olayı, eşini ve aileni bir araya getirerek onlarla istişare etmendir. Buradan çıkacak kararına göre, evliliğini sürdürmek istersen, yapacağın şey sınırlarını korumak olmalı. Kayınvalideni kırmadan uygun bir dille, uyararak, onun bazı davranışlarının aile sadetinize zarar verdiğini izah edebilir ve sınırlarını koruman gerektiğini belirtebilirsin. Kayınvalide ile konuşarak onun bu davranışının bir kul hakkı olduğunu fark etmesini sağlamanız da faydalı olacaktır. Bunu senin söylemen, onun tepkisel davranmasına sebep olabilir. O yüzden, onu dini sohbetlere teşvik ederek ya da ailede sözü dinlenen biri varsa onun aracığıyla, kaynanaya eziyet etmenin de, geline eziyet etmenin de bir kul hakkı olduğu konusunda bilgilenmesine yardımcı olabilirsin. İster kayınvalide olsun, ister gelin olsun, yaptığı haksızlığın bir kul hakkı olduğunu bilmesi gerekir. Eğer ona bu bilinci kazandırabilirseniz, hem kayınvalidenizi kazanırsınız hem de ailenizi kurtarabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi