Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Babam gibi davrananlar için bir cevap yazar mısınız?

Babam gibi davrananlar için bir cevap yazar mısınız?

* Fatma abla, ben ailenin beşince ve sonuncu çocuğuyum. Şu an lise birinci sınıfa gidiyorum. Evin küçüğü olduğum için biraz şımarık olduğumu söylerler. Ama ben böyle olduğumu düşünmüyorum. Babamla birlikte vakit geçirmek, hafta sonları balık tutmak, araba sürmek istiyorum ama babam bana çok uzak. Sevgisini hiç göstermiyor, gösterirse şımaracağımı sanıyor. Halbuki istediğim gibi davransa daha da iyi olur. Lütfen çocuklarına babam gibi davrananlar için bir cevap yazar mısınız?

F. B.

Baba çocuğun kahramanıdır

* Bu konunun önemini bir çok yazımızda ifade ettik ve babaların çocuklarıyla vakit geçirmelerinin onların hayat kalitesine katkı sağlayacağını belirttik. Uzmanlar çeşitli kanallardan bu konunun önemi üzerine konuşmalar yapıyorlar ve babalara gerekli bilgileri veriyorlar. Ancak babalar çocuklarıyla vakit geçirmenin değerini yeni yeni kavradıklarından hâlâ beklediğimiz sonuca ulaşmış değiliz. Elbette babanla birlikte sosyal etkinliklere katılmak, balık tutmak istemen ve onunla sohbet etmeyi arzu etmen doğal bir şey. Bu konuda duygularını babanla paylaşabilir ve onu teşvik edebilirsin. Ancak beklediğin cevabı alamamışsan da olayı biraz zamana bırakabilirsin.

Babanın çocuğun dünyasındaki yeri ve önemi büyüktür. Çocuk babadan aldığı güvenle dış dünyaya açılır ve insanlarla ilişkilerini buna göre şekillendirir. Çocuklar babalarından sözel ve dokunsal olarak sevgi bekledikleri gibi birlikte bir şeyler yapmak da isterler. Bu onlar için bir ihtiyaçtır. Çocuğunun bu ihtiyacına cevap veren baba aslında onun gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.

Başım kaldırmıyor

l Fatma hanım, benim otuz yaşında zihinsel engelli bir oğlum var. Oğlumun tek sorunu söylenen her şeyi tekrar ediyor olması. Artık elli yaşına geldim ve gerçekten başım kaldırmıyor. Ama oğlum bunu anlamadığı için bütün gün hiç susmadan konuşuyor. Mutfakta, banyoda, balkonda nerede olursam olayım arkamdan geliyor ve sürekli konuşuyor. İyice gerildiğim zamanlar dayanamayıp kızıyorum, alınıyor. Sonra da vicdanım sızlıyor kendimi suçluyorum, depresyona giriyorum.

F. A.

Destek alabilirsiniz

* Geçmişle kıyasladığımızda günümüzde engelliler daha geniş imkanlara sahipler. Bu konuda özel kurum ve kuruluşlar, belediyelere bağlı koordinasyon merkezleri ailelere ve engelliye destek sağlıyorlar. Çocuğun sürekli konuşması ve bütün gün sizinle vakit geçirmesi sizi yoruyor. Bu gerçekten zor bir durum. Ancak yapılacak başka bir şey de yok. Size öncelikle bulunduğunuz bölgede belediyeye bağlı engelli koordinasyon merkezine gitmenizi ve sorununuzu anlatmanızı tavsiye ederim. Bu kurumlarda engelli çocuklara yönelik faaliyetler, psikolojik destek çalışmaları yapılabiliyor. Siz de gerekirse çocuğu burada bir etkinliğe yönlendirerek destek alabilirsiniz. Bunun yanında çocuğunuzun sürekli takibini yapan bir doktorunuz varsa sorunu ona ifade edebilir ve doktorunuzun yardımını alabilirsiniz. Allah yar ve yardımcınız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi