Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Anlaşıldığını hisseden kişi insanlara güvenir

Anlaşıldığını hisseden kişi insanlara güvenir

Bu hafta hanımlarımıza, karşılarındaki kişiyi ne kadar anlayabildiklerini ya da kendilerinin ne kadar anlaşılabildiklerini sorduk. Bu konuda yediden yetmişe her insanın bir sorununun olduğunu ifade eden hanımlarımız anlaşılma duygusunun insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirttiler.

Kendi yağımla kavruluyorum

Ben karşımdaki insanı anlamaya çalışırım ve elimden geldiği kadar da yardımcı olurum. Ama ne yazık ki beni anlayan pek yok. Yorgunum diyorum eşim evde ne yapıyorsun ki diyor. Çocuklara yardımcı olamıyorum diyorum kayınvalidem bunun için bir engel yok diyor. Hastayım diyorum herkes zaten biz de hastayız diyorlar. O yüzden insanlara pek derdimi söylemiyorum. Kendi yağımla kavrulmayı kimseye sorunlarımdan bahsetmemeyi tercih ediyorum.

Zahide K. (ev hanımı)

Kimse kimseyi anlamıyor

Bence günümüzde kimse kimseyi anlamıyor. Eğer anlasalardı bu kadar şiddet olayları, cinayetler kötülükler olmazdı. İnsanlar bencilleşiyor bencilleştikçe de birbirlerini anlayamaz hale geliyorlar. Eskiden büyüklerimiz komşuluk ilişkilerine önem verirlerdi, komşunun bir sorunu olduğunda koşarlar bunu bir sorumluluk olarak düşünürlerdi. Şimdilerde, sadece komşuluk ilişkileri zedelenmedi aile içindeki bireyler dahi birbirlerini anlayamaz oldu. Karşımızdaki kişiyi anlayabilmek için onun meselesini kendimize dert edinmeli ve bunun insani bir sorumluluk olduğunu kabul etmeliyiz.

Nurdan H. (ev hanımı)

Dertleri başlarından aşkın

Günümüz insanının derdi başından aşkın. Maddi sorunlar, yorucu iş yaşamı, çocuklarla ilgili meşguliyetler insanları yeterinden fazla yoruyor ve kimse kimsenin derdini anlayamaz hale geliyor. Mesela ben büyükannemin ilaçlarını almaya gidiyorum, hastanede büyük bir kuyruk var. Burada o kadar yoruluyorum ki önümdekini arkamdaki düşünecek durumda olmuyorum. İnsanlar bencilleşiyorlar doğru ama yaşadığımız hayat şartlarının da buna etkisi var. Bu nedenle önce insanların sorunlarını çözmeye odaklanmalı sonra da onlardan bu tür beklentiler içinde olmalıyız.

Şehnaz K. (öğrenci)

İnsanlar bencilleşiyor

İnsanların birbirlerini anlayabilmeleri için bir Müslüman olarak başkalarının derdiyle dertlenmeyi bilmeleri gerekir. Bunun için maneviyatı hayatımıza taşımalı ve Hazret-i Peygamberi örnek almalıyız. Küçüklüğümde bizim mahallede herkes birbirinden haberdar olurdu. Şimdi kimse kimseyi görmüyor, görmek de istemiyor. İnsanlar bencilleşiyorlar. Artık internet üzerinden sanal arkadaşlıklar kuruyorlar, televizyon dizileriyle vakit geçiriyorlar birbirleriyle pek vakit geçiremiyorlar. Tabi bunun sonucunda da insanlar birbirlerini anlayamaz hale geliyorlar.

Nisa Y. (sekreter)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi