Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Nasıl karar vermeliyim?

Nasıl karar vermeliyim?

* Gençliğimden beri devam eden sorunlarım vardı. Bazen üzülür bazen sevinir bazen gelişigüzel konuşmak isterdim. Ailem beni çok dışlar bizi mahçup ediyorsun derler beni anlamaya çalışmazlardı. Yirmi yedi yaşında doktora gittim ve Bipolar bozukluk teşhisi konuldu. O günden beri ilaç kullanıyorum. Şu on otuz yedi yaşındayım. Benimle evlenmek isteyen biri var ama cesaretim yok bu konuda nasıl bir karar vermeliyim? A. K.
Ailenin desteğine ihtiyacınız var

* Gündelik hayatta her insanın duygularında inişler çıkışlar olabilir. Zaman zaman öfkemize yenik düşebiliriz, kimi zaman hüzünleriniz, kimi zaman coşkulu ya da endişeli bir ruh hali yaşayabiliriz. Bu gibi durumlar hepimizde görülebilir. Bipolar bozuklukta ise, uzun süre devam eden bir duygu durum bozukluğundan söz edilir. Öyle ki, bu dalgalanmalar, kişinin, duygularını, düşüncelerini ve insanlarla ilişkilerini etkiler hale gelir. Yani, rahatsızlık, kişinin duygu ve düşüncelerinde aşırı değişime giden bir yol seyretmesiyle başlar ama tedavisi mümkündür. Bipolar bozukluk kişinin herhangi bir hatasından ya da kişiliğindeki güçsüzlükten kaynaklanmaz. Tedavi edilebilir tıbbi bir bozukluktur. Temel belirtileri şunlardır: Aşırı mutlu ve enerjik olma, bazen aşırı öfkelenme ve konuşma isteğinin olması, uyku durumundaki bozulmaya rağmen enerjik olma, aşırı hızlı konuşma, hızlı düşünme, konsantrasyon bozukluğu, dikkat dağınıklığı, kendine güvenin artışı, kendini farklı ve üstün görme, fazla hareket etme, fazla alış veriş yapma, sürekli iş yapma, hızlı araba kullanma... vb değişiklikler görülebilir. Rahatsızlığın daha ileri olduğu durumlarda ise, halüsilasyonlar görme ve gerçeklikle örtüşmeyen düşüncelere kapılma kuşku ve endişe hali görülebilir. Hipomani durumunda ise rahatsızlık daha hafiftir. Burada kişi, aşırı keyiflidir, kendini iyi hisseder, üretken olmaya çalışır. Bipolar bozukluk genellikle depresyon dönemi ile başlar manik dönemler daha sonraki günlerde ortaya çıkabilir. Rahatsızlık erken fark edildiğinde bir psikiyatriste giderek yardım almak mümkündür. Burada uygulanan ilaç, eğitim ve psikoterapi hastanın duygularını kontrol etmesine ve sosyal hayata uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Rahatsızlığınızın farkına varıp tedaviye başlamışsınız. Bu süreçte yapabileceğiniz en etkili şey budur. Doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın ve bu süreci onun desteğiyle götürmeye çalışın. Sanırım doktora gittikten sonra aileniz, sizinle dalga geçmekten vazgeçtiler ve bunun bir sorun olduğunu anladılar. Şu günlerde yine onların desteğine ihtiyacınız var. Evlenme konusunda da bir sorun olacağını sanmıyorum. Fakat evleneceğiniz kişiye rahatsızlığınızla ilgili bilgi verebilir ve bu durumu kabullenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca gün içinde sosyal aktivitelere katılabilir ve kendinize vakit ayırabilirsiniz. Allah yar ve yardımcınız olsun.
İnsan isterse çok şey başarabilir

Fatma hanım, biz Milli Gazete'nin kadim okuyucularındanız. Babam gençliğinden beri hizmet eden biridir. Bizler de elimizden geldiği kadar camiamıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Ben sizinle bir duygumu paylaşmak istiyorum. Benim annem şu an atmış beş yaşında. Türkçe okuma yazma bilmiyor ama bizlere "dua edin de Kur'an okumayı öğreneyim" derdi. Bu yıl komşudan Kur'an okumayı öğrendi. Bunun için üç ay mücadele etti ama başardı. Şimdi çok mutlu, sabah akşam Kur'an okuyor, duygulanıp ağlıyor. İnsan isterse gerçekten bir çok şey yapabiliyor ben buna inanıyorum. K. E.
Taşı delen, damlaların sürekliliğidir

Eskiler azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz derler. İnsan isteyince yapamam zannettiği bir çok şeyin üstesinden gelebiliyor. Annenizin gayretleri bu gerçeği ortaya koyuyor.

Büyüklerimiz günün belli bir vaktinde Kur'an okurlar ve ayetler üzerinde düşünürlerdi. Yeni nesiller ise bu sorumluluğun pek farkında değiller. Annenizin büyük bir gayretle Kur'an'ı öğrenmesi ve günün belli vakitlerinde Kur'an okuması günümüz gençliğine ve hepimize örnek olmalı. Bizler de bu şekilde hayırlı hedefler belirlemeli ve bu hedeflere ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız. Allah dini için çalışana yardımcı olur. Bizler onun rızası için yola çıktığımızda, Rabbimiz bütün zorlukları ortadan kaldırır yolumuzu açar. Yeter ki bizler hayırlı işler peşinde koşalım ve ömrümüzü bu işler peşinde tüketelim.

Annenizin, bu davranışınızın bütün insanlara ve hepimize örnek olmasını dileriz. Allah razı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi