Engin Ardıç

Engin Ardıç

Eğitim şart

Eğitim şart

Bilirsiniz, eğitim şart derler... Eğitim olmayınca göbeğini kaşıyorsun, oyunu da gidip gidip "kaka partilere" veriyorsun.
Azıcık okumuş olsan göbeğin kaşınmayacak, hani üniversiteyi bir bitirsen siyatik ve romatizma da semtine uğramayacak...
Eğitim işine onca ağırlık vermişler, cumhuriyetin ilk yıllarında bir "öğretmenler ordusu" yetiştirmişler (ille bir ordu olacak işin içinde) fakat eğitim sorununu gene de çözememişlerdir.
O kadar çözememişlerdir ki, "model" ararlar, bir imparatorluk öğretmeni olan Çalıkuşu Feride'yi "cumhuriyet muallimi" sanıp örnek gösterirler ve övgüler düzerler.
Bu bir roman kahramanıdır.

Roman yayınlandığında, bırakın cumhuriyetin kurulmasını, kurtuluş savaşı bile henüz kazanılmamıştı.
Üstelik Feride, Anadolu'ya bu hödüklerin sandığı gibi vatan millet uğruna değil, "aşk acısı" yüzünden gitmişti!
Gördüğünüz gibi efendim, eğitim şarttır. Edebiyat eğitimini de tavsiye ederim, bir balta gibidir, odunları yontar. "Halk cahil" deyip duranlar, "mutlak iktidar yıllarca sizdeydi, niçin eğitemediniz" sorusuna da cevap veremezler!
Seksen sekiz yıllık cumhuriyetin toplam yirmi yedi yılı dikta altında geçmiştir ama gene de eğitim şarttır.
Köy Enstitüleri kapatılmasaydı eğitim işi çözülecekti ama...
Oysa Yücel'i de Tonguç'u da "yürüten" gene Milli Şef İnönü olmuştur.
Hani şu Rize'ye çay getiren İnönü.

Evet, parti başkanları için de eğitim şarttır.
Bunların içinde iyice şaşkın olanlar, "çok partili sisteme son verilsin, otuz yıl boyunca müzisyenler, ressamlar ve heykeltraşlar halkı eğitsinler, ondan sonra çok partili sisteme dönülsün" diyorlar.
Sanırsın ki bunu söyleyen teres sabah akşam Schönberg ile yatıp Xenakis ile kalkıyor, evinin duvarları Pollock tabloları dolu, apartman girişinde de koca bir Giacometti.
Ne gezer! Dinlediği müzik Serdar Ortaç, resim diye baktığı en fazla Nuri İyem, heykel niyetine de Atatürk heykelinden başkasını tanımaz.
Soruyorum: "Halkın eğitilince CHP'ye oy vereceğini nereden biliyorsunuz? Ya iyice eğitim alır da gider gene oyunu başkasına verirse?"
Tısss...

"Canım solcular CHP'ye, sağcılar da isterlerse MHP'ye versinler" diyecek, ar damarı o kadar da çatlamış olmadığı için diyemiyor.
Eğitim şart...
Bakınız kaç gündür ateşler içinde yanıyorum, yaz geldi diye kabak çiçeği gibi açılıp şifayı mı kaptım, İspanya'dan "hıyar virüsü" mü getirdim, bilemiyorum. Geçen gün yazı yazmaya bile mecalim yoktu, Scarlatti sayesinde ayakta duruyorum.
Ayakta duruyorum, lafın gelişi. Yattığım yerde yaşıyorum.
Bir yandan da sürekli Scarlatti dinliyorum. Fa minör piyano (aslında klavsen) sonatı, Kirkpatrick kataloguna göre K466, Longo kataloguna göre L118 eser sayılı...
Çeşitli yorumları var. Horowitz, sahtekâr olduğu için, show yapmak amacıyla hızlı çalıyor. Emil Gilels yorumu çok daha dingin ve dokunaklı.
Dinleyin, çok seveceksiniz. (Youtube'da var.)
Belki oyunuzu da ossaat CHP'ye çevirirsiniz canım, işte müzik eğitimi almış oldunuz ya!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi