Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İran’da internet

İran’da internet

Medeniyeti oluşturan kitabın, radyo ve televizyonun, sinemanın zararları, ahlâka aykırılıkları da varsa, internet aynı durumdadır. İçermediği iletmediği hiçbir konu yoktur. Birçok ülke, bu arada Türkiye, zararlarını uzak tutmak için, kısmî kısıtlamalar getirmişlerdir. Ancak internetsiz bir ülke tasavvur edilemez. Kitapsız, gazetesiz, telefonsuz bir ülkenin durumu gibidir.
Kuzey Kore, Myanmar (Birmanya) ve Küba gibi komünist, askere ve zorbalığa dayanan çağ dışı bir hayat yaşayan ve yaşatan rejimlerde bu yasak var. Kendilerine göre uyduruk sistemler kurup halklarını aldatıyorlar. Onları ne güzel bir ülkede yaşadıklarına inandırmak istiyorlar. Emin olun tek kişi inanmıyor ama, inanmayanları ölüm ve işkence bekliyor, ne yapsınlar?
İran’da da millî (!) internet kurmak fikri vardı, bugünlerde filizlenmeye başladı. Çok üzüldüm. Cumhuriyetimizin ilk yıllarına kadar Tanzimat eğitim sistemimizde, ortaokul ve liselerimizde, Türkçe yanında 3 yabancı dil zorunlu dersti: Fransızca, Arapça, Farsça... Farsça yapısı en kolay dil olmasına rağmen, en âhenkli dildir. Dünyanın en büyük şairleri Farsça’dan çıkmıştır.
Firdevsî, Hayyâm, Sâdî, Hâfız gibi dünya edebiyatının en büyük şiir dehâlarını yetiştiren bir medeniyetin, 21. yüzyılda kapalı bir ülke hâline getirilmek teşebbüsü, İran’a yakışmaz. Beğenen tek ülke çıkmaz. Rejimler yaşayabildikleri kadar yaşarlar. Böylesine verimsiz tedbirlerle hayatları uzatılamaz.
İran, Orta Doğu’da İsrail’den sonra interneti ilk kabûl eden ülkedir. Nasıl oldu da millî ve ahlâkî bir internet safsatasına düşebildi? Rejimler belirli hayatlarını yaşar, sona erer, yerlerine yenileri gelir. Bu tarih kanununa şu veya bu yasakla olduğu gibi, yeni internetler keşfetmekle de karşı gelinmez, hükmünü mutlaka icra eder.
Biz, dünyaya açılmış bir İran görmek isteriz. Kapalı rejimlerin modası çoktan geçti. İnternet yasağı mutlaka karşı çıkılacağı için İran’ı karıştırır. Dünya nazarında küçük düşürür. Orta Doğu’nun 1. devleti olduğuna inanan İran’ın rejim karşıtlarına karşı kullanacağını sandığı millî internetin karşısında alternatif sistemler oluşur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi