Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Orta Doğu’da yaz

Orta Doğu’da yaz

Batı’da nezaketen -biraz da teşvik için- Arap Baharı denen 2011 Arap İhtilâli, devam ediyor. Arap dünyası dışında kalan İran’a sıçraması bahis konusu iken, Akdeniz’in güneyinden şimdi kuzeyine geçti. Kuzey Akdeniz, Hristiyan ülkeleridir. Portekiz, İspanya, Yunanistan’da ekonomik kriz, had safhayı buldu. Ayaklanmalar başladı.
Yunanistan’ın iflâsın eşiğinde bulunduğu söyleniyor. İspanya’da alarm zilleri çalıyor. Sosyalist Parti, derde deva bulamadı. Kurtulabilmek için yüz milyarlarca dolar ihtiyacından bahseden Yunanistan ve işsizlikte Avrupa birinciliğine yükselen İspanya, Portekiz gibi Avrupa Birliği üyeleridir. Felâket yaşayan Portekiz’in doğal güvencesi kocaman Brezilya’dır. Aradığı muazzam kredileri buldu.
Yeni IMF başkanı, Fransa maliye bakanı olan hanımdır. Sert icraatı ile borç isteyen ülkeleri yokuşa sürmesi muhtemeldir. IMF ile anlaşma yapan ülkelere, birinci sınıf devlet muamelesi uygulanmıyor. Üstelik IMF’nin hayli yoksul ülkelere dalıp daha yoksullaştırarak çıktığı gibi garip bir dedikodu yaygındır.
Türkiye’nin IMF kıskacından kurtulması, olağanüstü olumlu bir gelişmedir. Yeterince üzerinde durulmadı. Bu kurtuluşumuz, milletlerarası arenada daha serbest konuşmamızı sağlayacaktır.
Arap Baharı ise, daha çok ülkede gelişme sağladı. Tunus ve Mısır, öteden beri Batı’ya dönüktür, Batı’yı yadırgamazlar. Bu iki Afrika devletinde bir yenileşme olacağı kesindir. Diktatörlerinden kurtuldular. Mısır, 4 yıl önce kapattığı Gazze kapısını açarak prestij kazandı. Bu iki devletin arasında bulunan Libya’ya gelince, Kaddafi son günlerini yaşıyor. Çok vatandaşının kanını döktü. Yemen’in 32 yıllık diktatörü, utanmadan vakit kazanmaya çalışıyor. Daha evvelsi gün Taiz’de 50 kişiyi öldürttü. Suriye’ye gelince, demokratikleşme gibi bir endişesi bulunmadığı hususundaki fikrimi, tekrarlıyorum. Serbest seçim yapabilmesi mümkün değil. Hür dünyayı epey uğraştıracak.
İran’a gelelim. Baharın tatlı rüzgârına kapılmamak için, yeni süper tedbirler peşinde. Bir yandan kıt’alar aşacak füzelerinin ucuna takacağı bombalarını, diğer taraftan millî (!) internet şebekesini kuruyor. Bunlara rağmen Arap Baharı, ‘Orta Doğu Yazı’na dönüşmek istidadında gibi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi