Hasan Karakaya

Hasan Karakaya

Türkiye’de bir ilk... AK Parti, 3. defa iktidar!

Türkiye’de bir ilk... AK Parti, 3. defa iktidar!

Bir seçimi daha kazasız-belasız atlattık... Bazı ufak-tefek tatsızlıklar olmakla birlikte, genel olarak gayet iyi bir seçim oldu...
Dün sabahtan itibaren, “oy” kullanılacak okulların önü, adeta “bayram yeri” gibiydi... Ki, sonradan gelen rakamlar da, “katılımın hayli yüksek olduğunu” gösteriyordu... Yüzde 90’a yakın katılım, “rekor bir katılım”dır.
MİLLET “DEVAM” DEDİ
Malûm, son iki ay boyunca parti genel başkanları miting miting dolaştı ve diyeceklerini dedi.
Dün ise “söz milletin”di!..
Dün, millet konuştu..
Ve “Usta’ya evet” dedi.
Çünkü Başbakan Tayyip Erdoğan, 2002-2007 arasını “çıraklık”, 2007-2011 arasını “kalfalık” ve 2011”den sonraki dönemi “ustalık” dönemi olarak açıklamıştı.
Dün, işte bu söylem karşılığını buldu ve halkın “yüzde 50’den fazlası” Erdoğan’a “yola devam” dedi... Hem de, “Türkiye’de bir ilk” olarak, AK Parti, oylarını artırarak “3. defa iktidar” oldu!..
AK Parti’nin aldığı “yüzde 50” civarındaki oy, her ne kadar “milletvekili sayısı”nı artırmasa da, AK Parti’nin aldığı bu sonuç, bir “güven oyu”dur!..
Hem de, artan bir güven oyu!..
Yüzde 35’le başlayıp, önce yüzde 42’ye, sonra yüzde 50’lere çıkmak, bunu hem de “iktidarda” iken başarmak, gerçekten takdir edilmeyi gerektiren bir sonuçtur...
“İktidardaki bir parti yıpranır” kuralına rağmen, AK Parti; yıpranmamış, tam aksine her seçimden “daha da güçlenerek” çıkmış ve “üst üste 3. defa iktidar” olmuştur!..
Kim, ne derse desin;
AK Parti, tebriki haketmiştir.
SEÇİMİN MAĞLUBU CHP
Burada, asıl üzerinde durulması gereken sonuç, CHP’nin aldığı sonuçtur... Henüz “kesin sonuçlar” alınmamakla birlikte, CHP’nin alacağı oy yüzde 24-25 civarıdır.
CHP’nin 2009’daki mahalli seçimlerde aldığı yüzde 23 civarında oy esas alınırsa, “Yeni CHP”nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu 1-2 puan artırmış görünüyor.
Ne var ki;
Bay Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine “yüzde 28-30’luk bir hedef” koymuştu.
Zaten, “Eski CHP”nin Genel Başkanı Deniz Baykal da, “Ben bıraktığımda, CHP’nin oyu yüzde 27-28 civarındaydı” demişti.
Bu durumda;
Kılıçdaroğlu’nun, “En az yüzde 30 civarında” oy alması gerekiyordu...
Ki, “başarılı” sayılabilsin!..
CHP’nin aldığı “yüzde 25 civarı”ndaki oy, Kılıçdaroğlu için değilse bile, birçok CHP’li için “başarısızlık”tır!..
Dolayısıyla, şu saatten sonra, “Kılıçdaroğlu’nu devirmek” için, parti içinde yeni girişimlerin başlatılması, hiç de sürpriz olmaz!..
Kılıçdaroğlu, istediği kadar;
“Oy oranını ve milletvekili sayısını artırdım” desin, yine de “kazanlar kaynamaya” başlayacaktır.
CHP’nin, “kale” saydığı Antalya’da ve Eskişehir’de yenilgiye uğraması, İzmir’de ise AK Parti’ye az bir fark atması, “Kılıçdaroğlu’nun gidişi”ni hızlandıracaktır!.. Tabiî, CHP’nin başına geçirilmesi düşünülen Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in durumu da tartışılacaktır!..
Sözün özü; bu seçimin “tek bir mağlubu” vardır, o da CHP’dir!.. Bay Kemal Kılıçdaroğlu da, bu başarısızlığın “fatura”sını ödeyecektir!..
MHP VE SAADET
“Seçimin sürprizi”ni ise MHP yapmıştır... Daha önceki oy oranı yüzde 14 olan MHP, dünkü seçimde yüzde 13’lük bir sonuç almıştır ki; “kaset skandalları”na rağmen, bu sonuç, kayda değer bir sonuçtur!..
MHP’nin 70 civarındaki milletvekili sayısı 55-60’a gerilese de, MHP varlığını devam ettirmiştir... Ancak yine de, Devlet Bahçeli’nin konumu tartışılacaktır.
Seçimde “varlık” gösteren bir diğer parti de Saadet Partisi’dir..
Saadet Partisi’nin “gönüllüleri” seçim süresinde gerçekten “olağanüstü bir çaba” gösterdiler ve bu gayretler, Saadet Partisi’ni; hiç olmazsa “diğerleri” kapsamından kurtarıp, adını “yüzde 1-1.5”larla yazdırdı.
“Yüzde 10 barajı”nı aşacaklarını ve Meclis’e gireceklerini söyleyen Osman Pamukoğlu’nun partisi ile “yüzde 50” civarında oy alacaklarını iddia eden Namık Kemal Zeybek’in Demokrat Parti’si ise, hiçbir varlık gösteremedi. Kabul etmek gerekir ki; “BDP’li adaylar” da bekledikleri kadar oy almışlardır...
Hasılı kelâm;
Bir seçimi daha “demokratik olgunluk” içinde geçirdik.
Akit Yayın Kurulu olarak, bu seçimin milletimize ve memleketimize hayırlı olmasını diliyor, bu “sağduyu”nun seçimden sonra da devam etmesini temenni ediyoruz.
Selâm ve saygılarımızla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Karakaya Arşivi