Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çok korkuyoruz

Çok korkuyoruz

3 çocuk annesi bir bayanım. Çocuklar sürekli dışarı çıkıp oynamak istiyorlar ama ben son günlerde haberlerde çıkan olaylardan çok etkilendim ve korkuyorum. Çocukları dışarı pek çıkaramıyorum çıkarsam da camdan bakma ihtiyacı hissediyorum. Evde olmadığım zamanlarda sakın kapıyı kimseye açmayın gibi tembihlerde bulunuyorum. Bu konuda elimden geleni yapıyorum ama bu durumun çocuklarımda bir korku oluşturduğunu görüyorum. Çocuklarım, son günlerde her şeyden korkmaya başladılar. Acaba bu konuda biraz aşırıya mı kaçıyorum. Onları sokağa bıraktığımda arkalarından takip etmem güvenlerini sarsar mı? Son günlerde yaşanan olaylardan sonra biz anneler tedirginiz ve bu konuda nasıl davranacağımızı bilemiyoruz. S.G.
Tedbiri elden bırakmayın

Bir anne olarak, çocuğunuzu korumak istemeniz ve onu dış dünyadan gelebilecek tehlikelere karşı uyarmanız son derece doğal bir durum. Ancak, bunu yaparken aşırı bir yükleme ve baskı oluşturmamanız gerekir. Bunun için kontrolü elden bırakmayın ama bunu çocuklara pek belli etmeyin... Mesela, mümkün olduğu kadar çocuğunuzu evinizin yakınında oynatın ve onu rahatsız etmeyecek şekilde kontrol edin. Ayrıca çocuğunuzun kimlerle arkadaş olduğunu, kimlerle görüştüğünü dikkate alın. Dışarıda kimseden bir şey almaması, kimsenin sözüne kanmaması konusunda gerekli bilgileri verin. Mümkün olduğu kadar bakkala kendiniz gidin ve alış verişinizi kendiniz yapın. Ayrıca çocuğa evde yalnız kaldığında kapıyı kimseye açmamasını söyleyin. Fakat bütün bunları yaparken çocuğa hayatın bu şekilde karanlık ve kaoslarla dolu bir dünya olduğu vurgusu yapmayın. Aksine hayatta kötü şeylerin olabileceği gibi iyi şeylerin de olabileceğini ama olumsuzluklara karşı da dikkatli olmamız gerektiğini uygun bir dille anlatın. Kontrolü elden bırakmayın fakat bunu çocuğu sıkmadan korkutmadan yapın.
Zarif bayanları kıskanıyorum

20 yaşında bir genç kızım... Benim sorunum kilolarım... Oldu olası kiloluydum ve zarif bayanları çok kıskanıyorum. Çünkü kendimi genç bir insan gibi hissedemiyorum ve sürekli çevremden baskı görüyorum. Dışarı çıktığımda arkamdan şişko diye bağırıyorlar... Annem "artık evlenemezsin, bu kiloyla seni tercih eden olmaz" diyor ve moralimi daha çok bozuyor. Aslında annem biraz da haklı. Çünkü beni bir çok doktora götürdü ve kilolarıma bağlı bir rahatsızlık çıkmadı. Ama ben beslenme tarzımı bir türlü değiştiremiyorum. Sabah kahvaltısında bile hamur işleri yiyorum. Bir dönem diyetisyene gittim ama diyet listesindeki besinler hiç de bana göre değildi, yemeyi denedim midem bulandı. Yeme alışkanlığımı bir türlü değiştiremiyorum bu konuda neler yapabilirim? A.K.
İsterseniz yapabilirsiniz

Günümüz insanı dış görünüşüne aşırı ehemmiyet veriyor ve bunu çevresindeki insanlara da dayatıyor. Komşunuza, yakın arkadaşınıza iş ortamlarınıza gittiğinizde, hemen kilonuzdan söz açıyorlar selam dahi vermeden fazlalıklarınızla ilgilenmeye başlıyorlar. Daha önceden hiç tanımadığınız kimselerin bile kilolarınızla ilgili yorum yaptığını görüyor ve hayretler içinde kalıyorsunuz. Gerek sağlık açısından gerek görüntü açısından kilo tabiî ki iyi bir şey değil. Ama bazen elimizde olmayan nedenlere bağlı olarak da kilolu olabiliyoruz. Bu durumda yapacağımız şey, kendimizi bu şekilde kabullenmek ve çözüm yolları aramak. Bunun için gerekli tetkikleri yaptırmışsınız ve sağlığınızla ilgili bir sorun çıkmamış. Sanırım bu biraz yeme alışkanlığınızla ilgili biraz da psikolojik... Bunun için, önce yeme alışkanlığınızı değiştirmelisiniz. Aslında isterseniz bu konuda bir yenilik yapabilirsiniz... Evet bunu gerçekten isterseniz yapabilirsiniz... Mesela sevmediğiniz yemeklerden ilk günlerde birer kaşık başlayarak yavaş yavaş arttırabilir ve yeme alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz. Yediğiniz besinlerin faydalarına odaklanarak yaşadığınız rahatsızlığı ortadan kaldırabilirsiniz. Fakat bunu yaparken bir diyetisyenin yardımını alın ve size verilen diyet listesine uymaya çalışın. Ama bu süreçte kendinizle barışık olun ve kendinizi olduğunuz gibi kabul edin ve özellikle de sağlığınız açısından beslenme alışkanlığınızı değiştirmeye çalışın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi