Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Srebrenica 16

Srebrenica 16

Yazımı, dün öğleden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda, ana muhalefet partimizin demokrasi ayıbından kurtulmasını beklerken kaleme alıyorum. Avrupa Birliği genişlemeden sorumlu komiseri (bakanı) Stephan Füle, Ankara’dadır. “Bu ne biçim demokrasi?” iması tehlikesinden kurtulacağız.
Bozcaada’da Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait eski manastır topraklarının iadesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını hükûmetimizin derhal yerine getirmesi, isabetli oldu. Türkiye de o hukuk sisteminin bir parçasıdır.
Ahmet Davutoğlu’nun iyi hazırlanmış Kıbrıs projesi, Kıbrıs Rum Cumhuriyetini telâşa düşürdü. Zira art niyetleri, Kıbrıs’ın tamamını boşaltıp vermemiz hayalidir. Yunanlılar’ın Avrupa desteğiyle Türkiye’den toprak koparmak tarihî alışkanlığı devam ediyor. Buna bir de Avrupa Birliği’nde Türkiye’yi tıkamak geri zekâlılığını eklemek lâzım.
Dün Srebrenica soykırımının 16. yıl dönümü idi. 8372 Boşnak erkek ve erkek çocuk, Sırp ordusu tarafından topluca öldürülmüş, ayrıca Boşnak kadınları ve kız çocukları tecrîd edilmişti. Hitler’den sonra Avrupa’nın ortasında işlenen ikinci soykırımdır (soykırım olduğu Birleşmiş Milletler kararı ile tescil edildi). Srebrenica, BM tarafından güvenli bölge ilân edilerek Müslümanlar’ın silâhları toplanmıştı.
Soykırıma izin veren Hollanda albayı ile ona müsaade eden BM başkomutanı Fransa orgenerali, modern Avrupa tarihinin en şerefsiz askerleri olarak tarihe geçtiler. Bugün de soykırım, Sırbistan devletinin sorumluluğu dışında tutuluyor. Arap ve Müslüman devletleri, Sırplar’ın “Türk” dedikleri Boşnaklar’ın kırımına seyirci kalmışlardı.
Yeni bir dünya kuruluyor. Türkiye eskisi gibi tüm Balkanlar’ın egemeni değil. Ancak hâlâ Balkan devletlerinden biriyiz. Doğu Trakyamız, İstanbul’a kadar, Balkan yarımadasının ucudur. Bosna’daki Boşnak nüfus kadar bir Boşnak nüfus bugün Türkiye vatandaşı ve Türk’tür. Boşnak asıllı devlet ve kültür adamlarımız Osmanlı tarihinde az değildir. Sırplar’ın Yugoslavya projesi, 1918 yıkımının çarpık bir mahsulüdür. Bugün Sırbistan, Yugoslavya minyatür imparatorluğunun ayrıştığı 7 bağımsız devletten biridir. Sırplar, ancak Amerika bombardımanları sayesinde Müslümanlar’ın yakasını bıraktılar. Sırplar’la asırlarca birlikte yaşadık, bugün de dostuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi