Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Geldiği gibi giderse ne olacak?

Geldiği gibi giderse ne olacak?

Ülkemize Mayıs ayında kaynağı belirsiz 4.5 milyar dolar gelmiş. Bu haberin veriliş tarzı gazeteden gazeteye değişse de gelen paranın kaynağının belirsizliği ortak noktasında buluşuluyor. Söz gelimi bazı gazeteler haberi, "Faili meçhul 4.5 milyar dolar geldi" bazıları, "Cari açıkta Arap baharı yaşanıyor" bir başkası ise hızla yükselen cari açığa atıfta bulunularak, "Cari açıktaki artış da finansmanı da 'çok sıcak' " başlığını tercih ediyordu.

Olayın detayı da var. Söz gelimi Mayıs ayında ülkemize gelen kaynağı belirsiz dolar miktarı 4.5 milyar dolar iken yılın ilk beş ayında bu rakam 8.4 milyar dolara ulaşmış. Bu paraların şirket ve bireysel yatırımların yurtdışında tuttukları paralar olduğu belirtildiği gibi bu paranın isyan bölgelerinden kaçan para olduğunu ileri sürenler de var. Aynı haberlere paralel bir başka husus ise cari açıkla ilgili. Yılın ilk üç ayında cari açığın 22 milyar dolar olduğu daha önce açıklanmıştı. Mayıs ayında ise açık 7.8 milyar dolara ulaşmış ve yılın ilk beş ayındaki cari açık 37milyar 274 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.

Okuyucularım yılın ilk üç ayında cari açığın 22 milyar dolara ulaştığının açıklanmasının ardından bu köşede cari açığın ciddi tehlike oluşturduğu, eğer ilk üç aylık açık aynı ölçülerde devam etmesi halinde yıl sonunda 80 milyar doları geçeceğini, bunun ise ülkemizin ya daha çok borçlanmasını ya da sıkıntının sıcak para girişi ile atlatılmaya çalışılmasını gündeme getireceğini belirtmiştim. Zaten cari açığın büyük bölümünün sıcak para ile karşılandığı kimsenin meçhulü değil. Son 12 ayda 68 milyar dolara ulaşan cari açığın 54 milyar dolarının sıcak para ile kapatıldığı resmi belgelerde yer alıyor. Önümüzdeki 7 aylık cari açık rakamlarının daha da artacağı düşünüldüğünde işlerin giderek çıkmaza girdiğini söylemek malumu ilan anlamına gelir. Ancak, tedbir alma konumunda olanların ısrarla ekonomi ile ilgili pembe tablolar çizmelerini anlamak güçtür. Çünkü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, "Cari açık şu an tehdit oluşturmuyor" açıklaması bile gelecekte cari açığın ekonomi için tehdit oluşturabileceği gerçeğini gösteriyor. Gelişmeler ve son açıklanan rakamlar ne yazık ki ilk beş aylık cari açık rakamı tahminimizde yanılmadığımızı, ülkemizi tehlikeli bir geleceğin beklediğini gösteriyor. Çünkü, söz konusu açık ister borçlanarak, ister -eğer kaldıysa- bir şeyler satılarak, ister yüksek faiz sebebiyle ülkemize gelen sıcak paralarla karşılansın her üç durumda sağlıklı bir ekonomik yapıya sahip olmadığımızı gösteriyor. Çünkü, gazetelerde 'faili meçhul' ya da 'kaynağı belirsiz' olarak nitelendirilsin ilk beş ayda girmiş olan 8.4 milyar doların tamamı olmasa bile önemli bir bölümünün geldiği gibi yine belirsiz yollardan dışarı çıkması halinde ülkemiz ciddi bir krizle karşılaşabilir. Elbette böyle bir durumun olmasını istemeyiz. İstemeyiz ama uygulanan politikaların yanlışlığının artık anlaşılması, yüksek faiz oranları ile sıcak paranın girişini sağlayarak cari açığın kapatılmasının çıkmaz sokak olduğunun farkına varılması gerekiyor.

Bu noktada ülkemizin döviz girişi bakımından yol geçen hanına dönmüş olmasının da değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü beş ayda ülkemize kaynağı belirsiz 8.4 milyar dolar girmiş ise bunun yine belirsiz oylardan çıkmasının önünde de bir engel olmadığı akla gelir. Eğer birileri küreselleşen dünyada işlerin böyle yürüdüğünü söyleyerek bunu doğal karşılıyorlarsa bilinmelidir ki, bu sadece sömürgecilerin işine yarayan bir mekanizmadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi