Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Karar veremiyorum

Karar veremiyorum

Geçen yaz ticari çalışmalarım için gittiğim yerde Alman bir bayanla tanıştım. Bayanla çalışmalarımızı ortak yapmaya karar verdik ve bir yıl ticaret yaptık. Bayan duldu ve Hıristiyandı ben bekardım ve Müslümandım. Onunla evlenmeye karar verdim ama onun bir Hıristiyan olması ailemin tepkisini çekti. Ben de şartlarımı ortaya koydum ve ailemin tepkisinden söz ettim. Hiç itiraz etmedi, her şeyi kabul etti, Müslüman olacağını ve bundan sonraki hayatını bir Müslüman olarak geçirmek istediğini söyledi. Ama bunu aileme bir türlü anlatamadım. Onlar ne söylesem ikna olmadılar ve ileride ciddi sorunlar yaşayabileceğimi söylediler. Bu konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var. N.K.
Yönlendiremeyiz

Evlilik ciddi bir kurumdur ve eş adayları evlenmeden önce beklentilerini net bir şekilde ortaya koymalıdırlar. Günümüz insanı ne yazık ki bu konuda pek hassas davranmıyor. Eş adayları, evlilik öncesi yaşadıkları duygusal yoğunluğa kapılarak kendilerini net bir şeklide ortaya koymaktan ve evlilikle ilgili beklentilerini dile getirmekten kaçınıyorlar. Bunun sonucunda da evlilik sonrası çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Evlilikle ilgili kararlarda yönlendirici olamayız ve bu konudaki kararı sizin vermenizi tavsiye ederiz. Ancak, ifadenizden anladığıma göre, evlenmeyi düşündüğünüz bayan Müslüman olmayı ve hayatını bu minvalde sürdürmeyi düşündüğünü belirtiyor. Bu durumu ailenizle konuşarak onların endişelerini giderebilirsiniz. Hatta bayanı ailenizle tanıştırarak bu konudaki tereddütlerini ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz. Doğduğu ülke ya da şehir ne olursa olsun kişi hayatını İslami ölçüler dahilinde sürdürmeye karar vermişse bizden biri olarak hayatımızda önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu konuda karşımızdaki kişiye farklı gözlerle bakamayız.

Ancak evlilik konusunda kültürel farklılığa bağlı olarak beklentiler de değişebilir. Bunun için bayanla şartlarınızı hayat tarzınızı evlendikten sonra nasıl bir hayat tahayyül ettiğinizi konuşarak onun bu konuda neler düşündüğünü anlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca onun da evlilikle ilgili düşüncelerini sorabilir ve sizin şartlarınıza uyup uymadığını anlamaya çalışabilirsiniz.

Allah hakkınızda hayırlısını versin diyorum ve bu konuda en doğru kararı verebileceğinize inanıyorum.
Sinirli bir yapım var

Kendimi bildim bileli sinirli bir insanım. Otuz yaşındayım ama çabuk öfkelenen her şeyi sorun yapan bir özelliğim var. Bu konuda kendime güvenmediğim için bu yaşa kadar da evlenmedim. Son günlerde bu durum sağlığımı da etkilemeye başladı. Sinirlendiğim zamanlarda karnım şişiyor ve barsaklarım bozuluyor. Doktora gittim sinirsel dedi, ilaç verdi, biraz düzelir gibi oldum. Ama sinirlendiğimde hemen nüksediyor. Bu yaştan sonra değişebilir miyim bilmiyorum ama sakin ve anlayışlı biri olmak istiyorum. Bana neler tavsiye edersiniz? A.Ş.
İsterseniz herşey olur

Bizler davranışlarımızı kazanırken yaşadığımız çevreden ve aile ortamından etkileniriz. Ancak bunda biraz da mizacımızın etkisi vardır. Bu anlamda mizacınız sinirlilik durumunuz tetikliyor olabilir, fakat öyle de olsa bizler davranışlarımızı eğitebilir ve değiştirebiliriz. Bunun için sinirliliğinizin sonucunda neler kaybettiğinizi ve bu durumun size verdiği zararları göz önünde bulundurarak davranışınızın sonucunu görmeye çalışın. Ayrıca öfkelendiğiniz olaylar karşısında önce karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışın ve gerçekten öfkeleneceğiniz bir durum olup olmadığını gözden geçirin. Böyle durumlarda öfkenizi kontrol edemiyorsanız kısa süreliğine oradan ayrılmaya çalışın. Biraz yürüş yapın...

Ayrıca öfkelendiğiniz olaylarla ilgili duygu ve düşüncenizi tanımlamaya çalışın. Burada olayı kendinize yapılmış bir haksız olarak mı görüyorsunuz ya da, hata yapıldığını mı düşünüyorsunuz? Bu konudaki düşüncenizi tanımladıktan sonra değiştirmeye çalışın. Unutmayın, davranışlarımız duygu ve düşüncelerimizin bir sonucudur.Bunun için önce soruna neden olan düşüncenizi değiştirmeye çalışınız. Ardından zaten duygu ve davranışlarımız da değişecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi