Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Dünyada terör olayları suikastlarla başladı

Dünyada terör olayları suikastlarla başladı

KATİLLER BULUNAMADI
34. başkan Kennedy, 22 Kasım 1963 günü Teksas’ın Dallas şehrinde açık arabasında halkı selâmlarken uzaktan atılan dürbünlü tüfek kurşunu ile öldürüldü. Başkan seçilmesi kesin bulunan kardeşi Robert Kennedy de 5 Haziran 1968 günü Los Angeles’te otel balosunda tabanca ile vurulup öldürüldü. Her iki kardeşin kaatilleri ve arkasındakiler günümüze kadar belirlenemedi.

ÖRGÜTLER KURULDU
Önceleri terör, suikast şeklindeydi. Günümüzde rejim karşıtları, silâh, istihbarat, para, insan gücüne dayanan örgütler hâline geldi.

KOMÜNİST EŞKIYALAR
Latin Amerika, çete reisleri ile şöhret yaptı. Kan döken bu komünist eşkıyâlar Türkiye’mizde bile halk kahramanı kabul edildi.

Terör, bir ülkede, iktidara karşı silâhlı kalkışmada bulunan örgütlerin eylemlerine verilen isimdir. Türkiye’de ve dünyada -artık gündelik hâle gelen- en çok kullanılan bu kelime veya kavram, Latince terror’dan geliyor. Fransızca’da terör (terreur) olmuş. Bütün dünya dillerinde bu Fransızca’sı kullanılıyor.
Terörün hedefi, dehşet saçmak, kişileri ve toplumu korkutmak veya bıktırmak yolu ile isteğini elde etmektir. Hedef, siyasî (politik) olabilir. Arapça şekaavet (eşkıyâlık) terör kavramını karşılayabilir.
Terör yapana biz Türkçe’de terörist diyorsak da yanlıştır, doğru telaffuz yazılış terorist (Fr. terroriste) şeklindedir. Ses uyumu için o harfini ö yapmışız.
Rejime bir eylemle karşı gelme, baş kaldırma ise Arapça Isyân geniş anlamlı kelimesiyle karşılanır (Fr. révolte, rébellion). Arapça ihtilâl ise, bir devlette rejimi değiştirecek güçte halk hareketidir (Latince revolutio’dan Fr. révolution=revolisyon).

HEDEF İKTİDARI ELE GEÇİRMEK
19. yüzyılda (1800-1900) terör, sûikasd şeklindeydi. Rejimden, idareden, yöneticilerden memnun olmayan kişiler, tek başlarına veya gizli örgüt kurarak devlet adamlarına, hattâ politika dışı ünlülere saldırır, öldürürlerdi. Günümüzde bu çeşit eylem, o devre göre azaldı. Zira rejim veya devlet karşıtları, önce büyük çeteler hâlinde eylem yapıp sonra silâh, istihbarat, para, insan gücüne dayanan örgütler hâline geldiler.
İktidardaki kişiyi alt edip yerine geçmek veya rejim değiştirmek, liberal ve muhafazakâr yönetimden komünist veya komünizan yönetime geçmek için örgütlü, arkasına halkın bir kısmını da alabilen çetelerin şampiyonları, Katolik, İspanyolca (Brezilya’da Portekizce, Haiti’de Fransızca) konuşan “Latin Amerika” dediğimiz ülkelerden çıktı. Bu tip çetelere gerilla (İsp. guerrilla, Fr. guérilla) dendi. Daha çok dağlarda vuruşulan bu kural dışı savaşa biz de çete veya gerilla muharebesi dedik.

ÇETELER ŞÖHRET OLUNCA...
Latin Amerika, ünlü gerillacılar, çete reisleri ile şöhret yaptı. Bazıları o ülkelerde, hattâ bir çok ülkede, ve hattâ Türkiye’mizde halk kahramanı kabûl edilip anılıyor. Aslında komünist eşkıyâlardır. Çok kan dökmüşlerdir. Olumlu bir şey sağladıkları pek görülmez. Kiliseye, orduya ve polise karşıdırlar.
Bu tip meşrû iktidara karşı kurulan örgütler, İslâm tarihinde de pek çoktur. Abbâsî dünyasında da, Osmanlı’da da (Celâlîler) mevcuttur. Bazıları dinî motiflerle ayaklanmışlardır.
19. asır Batı dünyasında daha çok devlet başkanlarına, hânedan üyeleri ve hükümdarlara, yani tek kişiye karşı suikastlr yaygınlaştı. Bugün de mevcuttur. Pakistan’da Benâzir Butto‘nun öldürülmesi gibi, kadın politikacılar esirgenmiyor.
Derin devletin suikast şeklindeki eylemleri apayrı bir bahistir. Meselâ BIS (British Intelligence Service), otomobil kazaları düzenlemenin üstâdıdır. İntihar olduğu iddia edilen derin devlet suikastleri de çoktur.

2 ABD BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ
Amerika Birleşik Devletleri’nin 16. başkanı Abraham Lincoln, 14 Nisan 1865 gecesi, Washington’daki tiyatro locasında tabanca kurşunu ile tek el beynine ateş edilerek öldürüldü. Kaatil, akıl hastası idi. Bu gibi işlerin ceza ehliyeti bulunmayan aklî dengesi bozuk olanlara, çocuk yaştakilere yaptırılması da yaygındır. Lincoln, 19. asır ABD başkanlarının en büyüğü idi.
34. başkan Kennedy, 22 Kasım 1963 günü Teksas’ın Dallas şehrinde açık arabasında halkı selâmlarken uzaktan atılan dürbünlü tüfek kurşunu ile öldürüldü. 20. asrın en değerli başkanlarındandır. Zaten değersiz kişilere suikast nadirdir. Başkan seçilmesi kesin bulunan kardeşi Robert Kennedy de 5 Haziran 1968 günü Los Angeles’te otel balosunda tabanca ile vurulup öldürüldü. Her iki kardeşin kaatilleri ve arkasındakiler günümüze kadar belirlenemedi.
1881’de Çar İkinci Aleksandr, 1898’de Avusturya-Macaristan imparatoriçesi Elisabeth, ilki bomba, ikincisi bıçaklanarak öldürüldü. İkisi de çok değerli kişilerdi. 1945’te Amerika’nın Avrupa’daki en kudretli generali Patton’ın ölümünün esrarı da hâlâ çözülemedi. Belki CIA dosyalarında mevcuttur.

EL-KAAİDE EN TEŞKİLATLI ÖRGÜT
Bugün Latin Amerika teröristlerinin yerini, Orta Doğu kökenli yani coğrafyamızdan çıkan terör örgütleri aldı. Komünist kalıntısı örgütler sönerken, bunlar, dünya gündemine girdi. 11 Eylül havadan eylemini düzenlediği söylenen el-Kaaide ve geçenlerde öldürülen lideri Üsâme bin Ladin, modern zamanların en teşkilâtlı örgütü ve şahsıdır. Afganistan ve Pakistan’da NATO ile savaşan Tâlibân’ı, ikinci sıraya koymak gerekir. ASALA’dan sonra Türkiye’ye musallat olan PKK’nın daha 3 komşumuzda teşkilâtı ve epey ülkede ajanları var.

II. ABDÜLHAMİD SUİKASTTAN SON ANDA KURTULDU
İkinci Abdülhamid tarihimize “Bomba Hâdisesi” şeklinde geçen ünlü suikasttan, Cuma namazından, mutadından bir dakika önce çıktığı için kurtuldu. Fakat pek çok kişi öldü ve yaralandı. Suikastı Avrupa’daki Ermeni Taşnak ve Hınçak terör örgütleri yaptırmıştı (21 Temmuz 1905). Tam 106 yıl önce.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi