Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Yardım kanatlarınızla Afrika’ya uçmak ister misiniz?

Yardım kanatlarınızla Afrika’ya uçmak ister misiniz?

Dünya küçülüyor amma, sorumluluğumuz da artıyor. Dünya küçüldükçe komşularımız da çoğalıyor. Hem de ne komşular. Sudan, Kamerun, Etiyopya, Burkina Faso derken, aniden Somali devreye girdi. Müslüman kardeşlerimizin açlık ölümünü yaşadığı Somali...

Bir büyüğümüzün telefonu ve duası ile hemen “acil eylem planı” devreye girdi. Çiçeği burnunda ve ilk adımını Sudan, Kuzey Darfur Niyala Şehrine atan ve 2000 yetim öğrencinin tüm masraflarını üstlenen RİDA (Ribat İnsani Yardım Derneği), rotasını Somali’ye çevirdi. Bu mesajı yazarken Niyala’dan sorumlu kardeşimiz aradı ve: 2000 yetim öğrenciye ilaveten, bir ay boyunca yoksullarımızın, muhtaçlarımızın yaşadığı kamplarda biner kişilik iftar sofrası açtık, müjdesini verdi.

Ruhen ve fikren bir ara 1974 yılına gittim. Gözlerim yaşardı. Kıbrıs çıkarmasında askeri konvoy Konya’nın içinden gidiyordu. Halkımız, esnafımız, eline ne almışsa; bisküvi kutusundan, tahin helvasına kadar her şeyi yağmur gibi askeri araçlara atıyordu.

Aradan 37 sene geçmiş, şimdi ise namusu hariç her şeyini veriyor. Ülke halkımız, deprem, yangın, sel felaketleri, Afrika, Rusya, Gazze, Filistin nerede bir yardım edilecek yer var, oraya uzanıyor. Eliyle, gönlüyle, duasıyla, İslam âlemi ve tüm dünyayı dolaşıyorlar.

Biz tekrar Somali’ye dönüyoruz. “Acil eylem planı” gereği olarak rahmet ayında ailelerini, çoluk çocuklarını ikinci sıraya koyarak, acilen Somali’ye giden iki kardeşimiz, elbette ki tüm Müslüman kardeşlerimiz ve hatta ülke insanımız adına gittiler. Afrika’nın neresinde hizmet yaparsanız yapın, Müslüman halk, hizmetleri falan derneğin, falan vakfın gibi bir ayırıma tabi tutmadan “Türkiye’den gelen Müslüman kardeşimiz” olarak görüyor ve kabul ediyorlar.

İşte bu inanç ve sahiplenme ahlakı ile Somali’deki açlığın ve susuzluğun tavan yaptığı yerde, üç-beş gün içinde 15-20 bin kişiye ulaşılmış oldu. İnancımız odur ki, diğer kardeş kuruluşlarımızın hizmetlerini de hesaba kattığımız zaman, 50-70-100 binlere ulaşılmış kanaatindeyiz. Bu hususta emeği geçen tüm kardeşlerimize rahmet ayı hürmetine saygılarımızı sunuyor ve Rabbimizin bağışına mazhar olmalarını niyaz ediyoruz.

RİDA’nın (Ribat İnsani Yardım Derneği) dikkat çeken iki özelliği vardır. Onlardan biri “hayır dile komşuna ki, hayır gelsin başına” sözüdür. Kıskanmak, haset etmek, azı çok göstermek, şovmenlik yapmak gibi kaygan zeminlere dikkat etmektedir. İkinci özelliği ise, gittiği ülkeye 3 K formülü ile gitmek. Yani, insanların kalbini, kafasını ve karnını doyurmak.

Netice: RİDA’dan (Ribat İnsani Yardım Derneği) iki kardeşimiz, 28.07.2011 tarihinde acil eylem planı gereği Somali’ye gittiler. Bölgede iç savaş olması sebebiyle, gece ve gündüz sokağa çıkmak son derece tehlikeli olmasına rağmen, Mogadişu şehrinde bir kardeş dernekle birlikte düğmeye bastılar. Somali’nin güney kesiminden gelen halktan 17.000 kişiye bir ay yetecek miktarda temel gıda paketleri dağıttılar. Buna ilaveten hastanelerle görüşerek ilaç yardımı yaptılar. Bu mesajı sizlere yazarken, iki kişilik hizmet heyetimiz orada idi. Sizlere, acil eylem planı gereği hizmetlerini sürdüren RİDA’ya ulaşabileceğiniz adresi takdim ediyor, cümlenize selam ve saygılar sunarak, bereket ayımızda affolunanlardan olmamızı diliyorum.

Rida Derneğine ulaşmanın yolu:

www.ridader.org 0(332) 350 79 79.

Posta Çeki: RİDA 635 44 46

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Büyük Arşivi