Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Haksızlığa uğrayanın hakkını savunuruz

Haksızlığa uğrayanın hakkını savunuruz

Bu hafta hanımlarımıza, çocuklarına adalet duygusu verirken nelere dikkat ettiklerini sorduk. Anne babanın aile içi ilişkilerinde tutum ve davranışlarının etkili olduğunu belirten hanımlarımız, çocuklara hakkaniyet bilincinin verilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Eğitim ailede başlar

Benim çocuk eğitimiyle ilgili çalışmalarım, bu tür eğitimlerin yaygın olmadığı dönemde başladı. İki oğlum vardı ve onları İslami hassasiyet üzerine yetiştirmeliydim. Bunun için bir çok çalışmanın içinde yer aldım. Onları İslam kimliğiyle yetiştirmeye çalıştım.

Adalet duygusu ailede gelişir. Anne baba, kendi aralarında adil davranıyorlarsa insanların haklarına saygı gösteriyorlarsa çocuk bunu aileden öğrenir. Bu konuda temel bir İslami eğitim de şart tabi. Şermin Y. (Ev hanımı)
Kardeş ilişkileri önemli

Üç kız annesiyim. Çocuklarıma paylaşmayı, birbirlerinin haklarına saygı göstermeyi öğrettim. Bence kardeşler kendi aralarında hakkaniyet ölçülerine dikkat etmeyi öğrendiklerinde dışarıda da bunu yaparlar. Bir de bazı anne babalar çocukların birini gözde çocuk olarak seçiyorlar ona daha ayrıcalıklı davranıyorlar. Böyle bir ailede çocuk adil olmayı öğrenemez. Bu nedenle anne baba çocuklarına adil davranarak adil olmayı öğretmelidirler. Kadriye K. (Memur)
Haksızlığa uğrayanın hakkını savunuruz

Benim çocuğum tek kardeş ama ona rağmen çok adil ve merhametlidir. Küçüklüğünden beri biz onu kuzenleriyle birlikte oynamaya teşvik ettik. Kızım ilk günlerde oyunlarda hep lider olmak isterdi o yüzden kavga eder eve gelirdi. Ona "bazen kuzenlerin lider olsun bazen de sen ol, ortak bir yol bulun" dedik ve bu şekilde yönlendirdik. Bir de okulda, bir arkadaşı vardı onu herkes eziyordu. Kızım bana bu konuyla ilgili sorular sorduğunda insanların haklarına saygı göstermemiz gerektiğini söylerdim o da arkadaşını korumaya çalışırdı. Biz Müslümanlar zaten adil olmayı, haksızlığa uğrayanın hakkını savunmayı ilke olarak biliriz ve hayatımıza tatbik ederiz. Hazreti peygamber daha peygamberlik gelmeden önce, insanların haklarını korumak için bir derneğe üye olmuştu. Biz de onun yolunda yürümeye çalışıyoruz. Sümeyye Ş. (Ev hanımı)
Hazreti Peygamberini hayatını anlattım

Çocuklarda adalet duygusunun gelişmesi için, anne babanın yönlendirici olmaları gerekir. Anne baba herkesin hakkının kendine verilmesi gerektiğini çocuklarına öğretmelidirler. Bu da ailede olacak bir şey. Bir de ailede çocuğa haksızlık yapılmadığında çocuk da başkalarına haksızlık yapmanın kötü bir şey olduğunu öğrenir. Ben bu konuda çocuklarıma küçük yaştan itibaren hazreti Peygamberin ve Sahabenin hayatını anlattım. Küçük oğlum hazreti Ömer'in hayatına çok ilgi duyuyordu, lise birinci sınıftayken bu konuda araştırma yaptı ve bunu evde kardeşleriyle paylaştı. Adalet deyince hemen Ömer gelir aklımıza çocuklarımıza onun ne kadar adil olduğunu anlatmalıyız... Nermin K. (Ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi