Zeki Ceyhan

Zeki Ceyhan

Hani okullarda para alınmayacaktı?

Hani okullarda para alınmayacaktı?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer kendisinden önce Milli Eğitim Bakanlığı yapmış kişilerin düştüğü hataya düşmekte gecikmedi! Daha önceki Milli Eğitim Bakanları gibi yayınladığı genelge ile okullara talimat verdi:

Ve "Öğrenci kayıt kabullerinde ve diploma verilirken bağış talep edilmeyecek" dedi! Keşke bu yolu hiç denememiş olsaydı!

Bu klasik talimatı bugüne kadar Milli Eğitim Bakanı olmuş herkes vermiş ama bu talimat asla geçerli olmamıştır!

Yani havada kalan bir talimat olmuştur!

Nitekim Adana'da bir okul çocuklarını klimalı sınıflarda(!) okutmak isteyen velilerden kayıt sırasında para talep ediyor!

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların ihtiyaçlarının önemli bir bölümü bu tür bağışlardan elde edilen gelirlerle karşılıyorlar!

Kabul etmeli ki Milli Eğitim Bakanlığı kendisine bağlı okulların tüm ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır!

Okulların gerek elektrik, su, telefon gibi giderlerinin ve gerekse temizlik ve büro hizmetlerinin yerine getirilmesi için görevlendirilen elemanların ücretlerinin karşılanmasında ortaya ciddi açıkların çıktığı bilinen bir gerçek!

Okul yöneticileri de bu giderleri karşılayabilmek için velileri devreye sokarak gerek kayıt ve kabullerde gerekse diploma verirken üç-beş kuruş toplamaya uğraşıyorlar!

Peki, bir takım giderleri karşılayacağız derken ipin ucunu kaçıranlar yok mu? Olmaz olur mu elbette var!

Bize göre önemli olan "Okullarda para toplanmayacak" talimatını vermek yerine "toplanacak paralara bir sınır" getirilmesidir! Kimi okullarda ipin ucu hepten kaçmakta ve kayıt kabuller ile diploma verirken astronomik ücretler talep edilmektedir!

Milli Eğitim Bakanı Dinçer Milli Eğitim Temel Kanununa göre zorunlu ihtiyaçları karşılamak için ayni ve nakdi bağış kabul edilebileceğini ama velilerin bağış yapmaya zorlanamayacağı hatırlatıyor!

Tamam, ama işi zorunlu bağış yoluna gidilmeden gönüllü ayni ve nakdi yardımlar ile karşılamak mümkün mü?

"Efendim, zaten yasa ve anayasa da velilerin bağışa zorlanmasına izin vermiyor ki" diyeceklere şeklen(!) kendinizi yasa ve anayasa uydurmaya çalışmak yerine gerçekleri görerek hareket etseniz daha iyi olmaz mı diye sormak isteriz! Şayet bir Milli Eğitim Bakanı çıkarda bütün okul yöneticilerine "Arkadaş gönderin bütün faturalarınızı biz ödeyeceğiz" diyebilirse böyle talimatlar verilmesi makul karşılanabilir!

Ancak bu yapılamıyorsa okulların pek çok ihtiyacı için gerekli para tahsis edilemiyorsa o zaman okul müdürleri ile velileri karşı karşıya getirecek bu tür açıklamalardan uzak durulmalı" diyoruz. Kimsenin takmadığı talimatlar yerine uygulanabilir talimatlar yayınlamak daha iyi değil mi? Adana'da klimalı sınıf uygulaması için para istenince "Hani okullarda kayıt sırasında para istenmeyecekti?" diye kendi kendimize sormadan edemedik!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zeki Ceyhan Arşivi