Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Obama ne yapıyor?

Obama ne yapıyor?

Standart and Poors, milletlerarası kredi değerlendirme kuruluşlarının başında gelir. Dünya ekonomisinin en büyük kısmını elinde tutan Amerika Birleşik Devletleri’nin notunu bir derece düşürdü. Bu suretle Amerika, her çağda 1. iken 18 devlet, Amerika’nın üzerine çıktı. AAA notu alan İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Singapur, Hong Kong (Çin’e bağlı) vs. Ama bunların toplamı, Amerika’nın ekonomik hacminin altında kalıyor.
Bu, not verilen devletlerin mükemmellik, refah, demokratlık, kültür notu falan değil. Meselâ Japonya ile Çin’e aynı not verilmiş ki, iki ülke insanının refah ve hukuk seviyeleri arasında dağlar kadar fark var. Ne çare ki, borsaları kredi notu ilgilendiriyor. O ülke nüfusunun hangi standartlarda yaşadığı değil...
Nitekim Amerika şaşırdı. Başkan Obama’ya güven azaldı. Artık Obama, 14 ay sonraki başkanlık seçimlerinin favorisi değil. Cumhuriyetçiler böyle bir favori çıkarmaya çalışıyorlar. Her iki mecliste çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi Parti, Demokrat Parti’den olan Obama’yı açmaza düşürmek, zor durumda bırakmak için parlamento gücünü her fırsatta kullandı.
Obama’nın Sağlık Reformu, karnesi bulunmayan yoksul, işsiz vatandaşlara sağlık kuruluşlarını açtı. Bu, ABD bütçesini sarstı. Kredili mesken krizinden henüz kurtulan ABD’de memnuniyetsizlik yayıldı. Afganistan’da savaşan 100.000 askerin Tâliban ile başa çıkamaması, insan zayiatının artması, Başkan’a itimadı azalttı. 2. dönem seçilmesi şansa kaldı. Bush’un kötü mirasını devraldığı unutuldu.
Amerika, Protestan Anglo-Sakson egemenliğinde kurulmuş bir devlettir. Bilhassa -çoğunluğu Meksika kökenli- anadili İspanyolca olan Hispanik denen göçmen nüfus pek çok arttı. Buna rağmen gelmiş geçmiş 43 başkan içinde Protestan olmayan, İrlanda kökenli Katolik Kennedy idi, 4 yılını tamamlayamadı. Siyah nüfus, medenî haklarını çok zorlu dönemlerden geçerek pek geç aldı.
ABD, artık Beyaz-Siyah sorunu kalmadığını tam göstermek için, önce Orgeneral Colin Powell’i genelkurmay başkanı, savunma ve dışişleri bakanı yaptı. Sonra Obama’yı seçti. Epey sür’atli alınan mesafedir. 21. asır boyunca tekrar bir siyah başkan ihtimali çok azdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi