Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Neler tavsiye edersiniz?

Neler tavsiye edersiniz?

20 yaşında bir genç kızım. Altı ay önce nişanlandım bir yıl sonra da evleneceğim. Nişanlım Ankara'da görev yapıyor o yüzden onunla pek görüşemiyorum. Allah kısmet ederse ben de Ankara'ya gelin gideceğim. İlk defa ailemden ayrılacağım için çok üzgünüm. Ama nişanlıma güveniyorum orada bana yalnızlık yaşatmayacağını düşünüyorum.

Nişanlımla bir arkadaşımın abisi aracılığıyla tanıştık. Şimdilik bir sorun yok, düşüncelerimiz, hayattan beklentilerimiz aynı. Ama ben, büyüklerin anlattığı çileli hayatlardan çok etkileniyorum. Televizyonlarda izlediğimiz mutsuz aile tabloları da beni evlilikten soğutuyor. Evlilik öncesi gençlere neler tavsiye edersiniz? Cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum.

G. E.

Sorumluluk gerektirir

Evlilik öncesi gençlerin, belli olgunluğa ulaşmaları ve bazı sorumlulukları edinmiş olmaları önemlidir. Özellikle eş adayının ekonomik ve duygusal bağımsızlığını kazanmış olması, yaşadığı sorunlarla ilgili çözüm bulma noktasında yeterli olması, evlilikten beklentilerini tanımlayabilmesi dikkate alınmalıdır. Evliliklerde kişilerin, kendileriyle ortak ya da zıt özellikler taşıyan kişilerle evlenmeyi düşündüğü saptanmıştır. Ama bizler daha ziyade, evliliklerimizde Allah'ın rızasını arar ve buna göre hareket ederiz.

Size öncelikle, eş adayınızı tanımanızı ve evlilikten beklentilerinizi netleştirmenizi tavsiye ederim. Bunun yanında, gelecekle ilgili hayallerinizi biçimlendirebilir ve bu konuda eş adayınızla istişare yapabilirsiniz. Her şeyden önce evliliği sürdürecek kriterler her iki eş adayı için de geçerlidir. Bunun için, kendinizi tanımaya ve evliliğe hazırlamaya gayret edebilirsiniz. Nışanlınızla çatıştığınız noktalar varsa konuşup gidermeye çalışabilirsiniz. Evlilik doğal seyrinde gelişiyor. En ilkel kabilelerden en gelişmiş toplumlara kadar her yerde insanlar evleniyorlar, anlaşıyorlar ya da anlaşamıyorlar. Bu durum, iki kişinin evliliğe yüklediği anlamla da alakalıdır. Bu nedenle size nişanlılık döneminizi de, evlilik sürecisinizi de doğal seyrinde yaşamanızı fakat ailenin kurulması ve çocukların geleceğe hazırlanması noktasında işbirliği yapmanızı tavsiye ederim. Yeni evlenecek gençler için ise şu tavsiyelerimiz işe yarayabilir:

Evlenmeden önce eş adayınızı tanımaya ve anlamaya çalışın.

Evlilikten neler beklediğinizi tanımlayın ve evleneceğiniz kişiye bu beklentilerinizi ifade edin.

Evlilik öncesi, ekonomik ya da sosyal sorunlarınız varsa çözüm yoluna gidin.

Evlilikte, önceliğiniz her zaman dindarlık ve paylaşım olsun.

Ekonomik beklentilerinizi manevi beklentilerinizin önüne çıkarmayın.

Evlenmeden önce, evleneceğiniz kişinin ailesiyle tanışın. Ve sadece kendinize eş değil aynı zamanda çocuklarınıza büyük anne, büyük baba, hala, teyze, amca olacak kişilerle ilgili karar verdiğinizi unutmayın.

Kendi beklentilerinizi tanımladıktan sonra karşınızdaki kişinin beklentilerini de aynı şekilde anlamaya ve tanımaya çalışın.

Evliliklerin saygı, sevgi düsturu üzerini kurulu olduğunu unutmayın ve hakkaniyet ölçülerine riayet etmenin gerekli olduğunu bilin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi