M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Dünyanın En İyi Lisesi Tevhid Mektebi

Dünyanın En İyi Lisesi Tevhid Mektebi

Bütün İslâm düşmanları böyle bir okula karşı çıkacaklardır. Buna hazır olmak gerekir.

Okulun müdürü hem çok yüksek bir eğitimci, hem gerçek bir aydın, hem iyi bir insan, hem iyi ve vasıflı bir Müslüman olacaktır. Fiziği düzgün, güzel giyinen, karizmatik bir şahsiyete sahip, hem otoriter, hem babacan, Türkçe’yi ve İngilizce’yi iyi konuşan, vazife ahlâkına sahip, sorumluluğunu müdrik kibar, münevver (ziyalı), mürüvvetli, saygın bir şahsiyet...

Müdürün odası: En az 100 metrekare. Yerde el dokuması kök boyalı nefis halılar... Gül ağacından şâhâne bir yazıhâne... Birkaç camekânlı akaju kitap dolabı... Ortada nefis ve şâhâne tunç bir mangal (Süleymaniye işi)... Duvarlarda birkaç Türk İslâm büyüğünün yağlıboya tabloları... Meselâ: Ahmed Cevdet Paşa, İbn-i Sina, Selahaddin Eyyûbi, Barbaros Hayreddîn Paşa... Nefis ve antika bir hüsn-i hat... Gravürler, eski haritalar, fermanlar... Salonun bir ucunda toplantı masası (Bu okulun müdürünün bürosunun, nice Millî Eğitim Bakanı’nın bürosundan daha güzel, daha sanatlı, daha ihtişamlı olması gerekir)...

Dünyanın çeşitli ülkelerinde Türk okulları bulunuyor. Bunlara Allah’tan hayırlı başarılar diliyorum. Hayırlı olmayan başarıları dilemiyorum... Benim yukarıda anlattığım okulun mahiyeti tamamen başka ve değişiktir. Böyle bir okula, zaruret derecesinde lüzum vardır. Türkiye’nin, İslâm dünyasının, hattâ dünyanın ve insanlığın makus talihini ancak böyle bir okul değiştirebilir.

Bu mektep “tevhidi” eğitim yapacak bir İslâm okulu olacaktır. Hiçbir hizbin, fırkanın, cemaatin, grubun, kliğin okulu olmayacaktır.

Türkiye Müslümanları böyle bir okul açabilirler mi? Bu soruya, çok açık olması için maddeler şeklinde cevap vermek istiyorum:

* Bir: Müslümanlarda bunu açacak para vardır.

* İki: Yeterli kültür ve akıl da inşallah vardır.

* üç: Bu okulu açmak için niyet lazımdır. O var mıdır bilemem.

* Dört: İrade ve aksiyon lâzımdır. Var mı yok mu onu bilmiyorum.

Bu yazıyı niçin yazdım? Bu bir çaredir, çözümdür, tekliftir.

Bu mektep (okul) kabil olursa Türkiye’de, izin verilmezse Türkiye’ye yakın bir ülkede, mesela Romanya’da açılacaktır. İsmi Tevhid Mektebi olacaktır. özellikleri:

(1) Binası İslâm-Osmanlı mimarîsine göre yapılacaktır. Yanında minareli bir cami bulunacaktır. (Mimarî projesi için uluslararası yarışma tertiplenecektir.)

(2) En az dört yabancı dil öğretilecektir: İngilizce, Arapça, Farsça ve başka bir Batı dili.

(3) Edebiyat-Felsefe ağırlıklı olacak, fen derslerine önem verilmeyecektir.

(4) En zengin şekliyle Osmanlıca öğretilecektir. Mezunları aruz bilecekler, meselâ Şeyh Galib Divanı’nı kolayca okuyup anlayabilecekler, metin şerhi yapacaklardır.

(5) Okulda beş vakit namaz kılmak mecburî olacaktır. Bu namaz, okulun imamının arkasında cemaatle kılınacaktır.

(6) Kitab’a, Sünnet’e ve icmaya uygun olarak güçlü bir din kültürü verilecektir.

(7) Okulun iki ana gayesi olacaktır: çağ seviyesinde vasıflı, güçlü, üstün Müslümanlar yetiştirmek, bunlara kuvvetli bir bilgi ve kültür vermek. İkincisi: Yüksek ahlâk, karakter, fazilet terbiyesi vermek.

(8) Okulun öğrencileri, dünyanın en büyük ve ünlü moda evlerinden birinde hazırlanmış ve dost düşman herkesin beğeneceği ve hayran kalacağı, üniformaya benzer kıyafetlerle gezeceklerdir.

(9) Bu okula seçilerek öğrenci alınacaktır: 1. Zekâ testi. 2. Karakter testi. 3. Biojenetik dosyası...

(10) Ehliyeti ve liyakati olmayan hiçbir zengin çocuğu, babası ne kadar para teklif ederse etsin kabul edilmeyecektir.

(11) İslâm ülkelerinden ve batı dünyasındaki mühtedî ailelerden öğrenci kabul edilecektir.

(12) Okul paralı olacaktır.

(13) Sadece erkek talebe kabul edilecek, en kısa zamanda kızlar için de böyle bir okul açılacaktır.

(14) öğretim kadrosu: Türkiye’nin, İslâm dünyasının, batının seçkin eğitimcileri arasından seçilecektir. Bilhassa edebiyat, tarih, felsefe, sanat tarihi/kültürü hocaları, branşlarında dünya çapında uzman olacaklardır.

(15) Haftada en az beş saat din dersi, din kültürü verilecektir. Bilhassa usul-i fıkıh dersleri okutulacaktır.

(16) Bu okulun kısa zamanda İngiltere’deki Eton Koleji seviyesine gelmesi için gereken her gayret sarf edilecektir.

(17) Her öğrencinin, geleneksel Türk ve İslâm sanatlarından bir sanatı öğrenmesi için çalışılacaktır.

Bu projeyi ehliyetli, liyakatli, vasıflı, geniş ufuklu, mürüvvetli kimseler hayata geçirebilir. Bu saydığım hasletlere sahip olmayanlar, iyi niyetli olsalar bile başaramazlar, hattâ mıncıklayabilirler.

Vaktiyle Bulgaristan’da Şumnu Nüvvab Mektebi vardı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Marksist rejim tarafından kapatılmıştır. Bu Nüvvab Mektebi, İslâm dünyasının yakın tarihindeki en güçlü, en başarılı İslâm okuludur. Oradan mezun olanlar büyük hizmetler etmiştir. Benim ana hatlarıyla projesini sunduğum Tevhid Mektebi ondan da üstün olacaktır.

Müslümanlar iki şeyin gerisinde kalmışlardır:

(A) İslâmın gerisinde kalmışlardır. İslâm çok yükseklerde, Müslümanlar çok aşağıda...

(B) çağın ve modernitenin gerisinde kalmışlardır.

Bu anlattığım okul işte bu iki geriliği giderecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi