Rahim Er

Rahim Er

Zamanın derin uyanışı

Zamanın derin uyanışı

Kaynayan SSCB ve onun ideolojik hinterlandındaki bölgelerdir. Bu kaynama tam çeyrek asırdır devam etmekte. Önce rejimler yıkıldı, sonra diktatörler devrildi. Bu aynı zamanda Marksist-Leninist dünya görüşünün de tasfiyesidir. Önce Sovyetler Birliği çöktü. Eğer o sırada Mihail Gorbaçov diye okur-yazar bir adam Sovyet Sosyalist Cumhuriyetlerinin başında olmasaydı ana gövde de parçalanacağından, bugün Rusya Federasyonu diye bir devlet ya olmaz veya bu cesamette olmazdı.
Kızıl dikta rejiminin yıkılmasını kızılcık diktalar takip etti.
Bugün SSCB gibi Yugoslavya da bir ansiklopedik malumattır.
Sovyetlerin yok olmasıyla Podgorniler, Brejnevler, polit bürolar, kızıl ordular, devri bitti. O bitiş Arnavutluk’ta Enver Hoca, Yugoslavya’da Tito, Bulgaristan’da Jivkov, Romanya’da Çavuşesku rejimlerini de bitirdi. Hatta Çin de bunun etkisinde kaldı. Mao komünizmine kapitalizm aşısı yapılarak yeni bir melez Çin doğdu.
Bunların bir adım öncesinde Şah Rıza Pehlevi’nin İran’dan kaçıp canını zor kurtarması vardır. Sonrasında Irak dramı ve Saddam adlı diktatörün idamı söz konusu.
Şimdi dünya, soğuk savaş döneminin kapanma filmini seyrediyor. Merak edilen şu. Bu filmin yönetmeni kim? Onun kim olduğunu tarih yazacak. Film, Zeynelabidin bin Ali, Hüsnü Mübarek, Ali Abdullah Salih, Muammer Kaddafi konulu bir filmdir. Beşar el Esed, boşa hülyalar kurmakta. Filmin devamı da çekilecek.
Bütün dikta rejimleri zalim, bütün diktatörler daha da zalimdir. Diktatör, bir ekiple gelir, sonra ekip harcanır, diktatör layüsel olur, hata işlemediklerine inandırılırlar. Soğuk savaş dönemi kapanırken aynı çıkış tarihli sıcak savaş dönemi aynen devam etmekte. O dönemde Hitler Nazizmi çökertildi, Mussolini ve Franko faşizmleri bitirildi, 90’larda bunların anti tezi komünist rejimler devrildi, Mao komünizmi başkalaşım geçirdi.
Vahşi kapitalizm ise devam ediyor. Vahşi kapitalizmin kendine payanda yaptığı diktatörlerle diktatörlükler sürüp gidiyor. Bize öyle geliyor ki bir çember tamamlanacak. Bahar varsa yaz da vardır, sonbahar ve diğer mevsimler de. O diğer mevsimlerin başka rejimleri, başka dünyaları vurması uzak olmasa gerek.
Gece yarısı Paris’teki çöplükte ekmek arayan sürgündeki Osmanlı saray kadınının da Sünni olduğu için ölüme terk edilen bugünkü Somalili mazlumun da gözyaşı, bir dönemi kapatacaktır.
Soğuk savaş bittiyse sıcak savaş da biter.
Çağ kendisiyle hesaplaşıyor.
Zamanın derin uyanışındayız.

> Şimdi dünya, soğuk savaş döneminin kapanma filmini seyrediyor. Merak edilen şu. Bu filmin yönetmeni kim? Onun kim olduğunu tarih yazacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi