Rahim Er

Rahim Er

Sünni sancı

Sünni sancı

Herkesin seslendirdiği veya seslendiremediği merak şudur ‘Somali bu hale gelirken dünya hiç mi görmedi?’ Dünya gördü.
Dünya Somali’de ‘geliyorum’ diyen kıtlığı gördü fakat müdahale etmedi.
Haritaya bir bakınız, İslam ülkelerinden hangisinde anarşi veya fakirlik varsa orası sünnidir. İran asudedir. Arabistan rehavet halindedir. Şia ve vehhabiliğin hakim olduğu ülkelerde sapan taşı bile atılmıyor.
Buna mukabil Afganistan’ın 1979’dan beri başı önce komünizmden sonra da kapitalizmden yana dertte. Vaktiyle alim ve evliya yatağı olan bu sünni İslam ülkesi üzerinde çok çalıştılar. Böylece ortaya çok kötü bir imaj çıktı. ‘İslam eşittir terör’ Afganistan, Somali’den çok fazla iyi değil. Orayı bir laboratuvar gibi kullanarak İslam’dan nefret duygusunu işlediler. Alınan mesafe hiç de azımsanamaz. Yurt dışında size milliyetinizle değil, amentünüzle bakıyorlar.
Filistin hem komünist örgütlerden çekti, hem de Yahudi dehşetinden. Irak gerçi yekpare sünni bir ülke değildir. Fakat sünniliğin ilim, feyz ve hayat mekânlarından biridir. Orayı karıştırarak bu kaynağı tahrip yoluna gittiler. Irak’ta önce Baascı sosyalizm ve sonra da işgalci kapitalizmle her şey yapıldı. Suriye ise bir sünni ülkedir. Buna rağmen yarım asırdır nusayri diktası, Baascı Sosyalizm ile bu memlekette sünnileri örsle çekiç arasında perişan etti. Tunus, Libya, Mısır hemen hemen aynı manzarada. Buralar da kiralık zihniyetlerin tutsağı oldu.
Somali kenarda kaldığından bir bakıma gözden saklanarak ölüme terk edildi. Onunla da kalmayıp vehhabilik, Balkanlara, Kafkaslara olduğu gibi buraya da ideoloji ihraç etti. Keza Bangladeş de yoksulluğun girdabındadır.
Öbür taraftan haritaya dikkat kesilirsek daha farklı manzarlar da görürüz. Zaman zaman Kafkas Müslümanları susturulmaktadır. Doğu Türkistan sesini dünyaya duyuramıyor. Hindistan’daki 140 Milyon Müslümanın hiç mi derdi yok? Kürtlerin iki ateş arasında kalmaları da haddi zatında sünni olmaları sebebiyledir. Böylece iki sünni unsur birbirine kırdırılıyor.
İslamî coğrafyada iddia, sadece yer altı kaynaklarından ibaret değildir. Yer altı kaynaklarına tasallut doğru. Fakat hedefte inanç kaynakları da var.
İnsan, yabancısı olduğuna kolay inanamaz. Biz misyonumuza yabancılaşalım diye bizi Kıbrıs, Kürt ve Ermeni meselesi ile meşgul ettiler. Biri bir gün, diğeri öbürsü gün gündeme oturtuldu. Türkiye kendine gelirse İslam coğrafyasında sahipsizliğin biteceğini biliyorlardı.
Türkiye, şimdi küçük problemleri kendi şartları içinde iyileştirmeye çalışırken beynelmilel/global ölçekteki mükellefiyetini yüklenmeye başlamıştır.
Büyük devlet de böyle olunur.
Şimdi Somalili ne diyor?
Türkiye var.
Libyalı, Mısırlı, Suriyeli, Filistinli ne diyor?
Türkiye var.
Doğu Türkistanlı ne düşünüyor?
Türkiye var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi