Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Marka takıntım var

Marka takıntım var

22 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Arkadaşların etkisinde kalıyor ve aşırı marka takıntısına kapılıyorum. Aslında bu bende alışkanlık haline geldi. Giydiğim pantolondan tutun da, ayakkabılara, çantaya kadar her şeyin markalı olmasını istiyorum. Bu durum evde sorun oluyor. Babam beni kompleksli olmakta suçluyor. Onun, bu tavrı beni çok yaralıyor. Bir yanda arkadaşların ilgisi diğer yanda babamın suçlamaları var. Annem ise her zaman ortada kalıyor. Son günlerde babam kavgalarının dozunu biraz daha arttırdı. Onu kırmadan kendimi nasıl ifade edebilirim? C. K.
Güzel ahlak tesirlidir

Gençler kimliğini tanımlamaya çalışırken, kendilerini ifade etme aracı olarak marka takıntısına kapılabiliyorlar ya da beğendikleri kişilerin kullandığı eşyalara ulaşmaya çalışıyorlar. Bu tür durumlar ailelerle gençler arasında çatışmaya neden olabilir. Markalı giyseler tercih ederek arkadaşlarınız arasında kendinizi ayrıcalıklı hissediyor olabilirsiniz. Ancak bu durum zamanla arkadaşlarınız arasında rekabete de yol açabilir. Bu nedenle, saygınlığınızı giysilerinizle değil davranışlarınızla kazanmaya çalışın derim... Unutmayın güzel ahlak her zaman tesirlidir.

İfadenizden anladığıma göre, marka takıntınız ailenizle aranızda çatışmaya neden oluyor. Bu konuda babanızı anlamanızı ve onunla çatışmaya girmeden iletişim kuramaya gayret göstermenizi tavsiye ederim.

Şunu unutmayın ki, giysileriniz markalı olmasa da siz yine değerli bir insansınız. Bu nedenle ihtiyacınız olan değerli olma, onaylanma ve insanlar tarafından beğenilme gereksiniminizi, markalı giysilerle değil, örnek kişiliğinizle ve başarınızla ortaya koymaya çalışın. Bunu yaptığınız takdirde babanızla aranızdaki çatışma ortadan kalkacaktır.
Çok pasifim

14 yaşındayım. Bu yıl yedinci sınıftayım ve okulu pek sevmiyorum. Çünkü samimi olduğum hiç arkadaşım yok. O yüzden yalnız kalıyorum. Arkadaşlarım beni çok pasif görüyorlar ve bütün işlerini bana yaptırıyorlar. Mesela en yakın arkadaşım Derya çantasını bana taşıtıyor, ödevlerini bana yazdırıyor. Onlara hayır diyemiyorum çünkü hayır dersem benden iyice uzaklaşırlar ve yalnız kalırım. Yalnız kalmaktan çok korkuyorum. O yüzden herkesin her söylediğini yapıyorum yine de yaranamıyorum. Arkadaşlarım tarafından sevilen biri olmak istiyorum nasıl davranabilirim?
Hayır diyebilirsin

Hayır dediğin takdirde arkadaşlarını kaybedeceğini düşünüyor ve bu nedenle onların her istediğini yapıyorsun. Bunun sonucunda yine sevilmediğini düşünüyor ve bütün gün arkadaşlarının hizmetini yapmaya gayret ediyorsun. Elbette hepimiz çevremizdeki insanlar tarafından sevilmek ve değerli bir insan olduğumuzu hissetmek isteriz. Ama bunun yolu insanların her dediğine evet demek değildir. Şimdi iyi bir insan olmak ve arkadaşlarınız tarafından sevilmek için şunları dikkate alabilirsin.

- Kendine değer ver ve değerli bir insan olduğunu kabul et.

- Gerektiği yerde arkadaşlarına hayır demeyi bil ve bunun gerekçesini açıkla. Mesela arkadaşın sana çantasını taşıtmaya kalktığında "ben kendi çantamı kendim taşıyorum sen de kendi çantanı taşıyabilirsin" de ve bu konuda tavrını net bir şekilde ortaya koy.

- Arkadaşlarının ihtiyacı olduğunda onlara yardımcı ol ve onlarla paylaşım içinde ol.

- Sosyal aktivitelere katıl ve buna arkadaşlarını da teşvik et.

- Arkadaşlarının iyi şeyleri olduğunda onları takdir et, teşekkür et, tasvip etmediğin tavırları olduğunda uygun bir dille ifade et.

- Her istediklerine boyun eğmeden, gerektiğinde işbirliği yap ve dersler konusunda bilgi alış verişi yap.

- Özel günlerde arkadaşlarını hatırla ve onlara hediye al.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi