Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Evde gerginliğe neden oluyor

Evde gerginliğe neden oluyor

Büyüğü 5.5 yaşında ortancası 2.5 yaşında ve küçüğü 6 aylık olmak üzere 3 emanetim (çocuğum) var. Ortancası erkek diğerleri kız. Erkek olan şu sıralar evde büyük gerginliklere neden oluyor. Küçük kardeşinin parmaklarını ısırıyor ya da sırtına çıkmak süreti ile ablasının her elini uzattığında elinden almaya çalışıyor. Bütün bunlar hat safhaya çıkıyor. Günümüzün tipik sorunları malum bizde de mevcut. Fakat bunlar iş çıkışı yorgun bir kafa ile eve dönmemize ve çoğu zaman evde yığılıp kalmamıza neden oluyor. Anne, evde gece gündüz aynı sıkıntıları yaşadığından artık onlara cevap veremez halde. Artık oturup bir araya konuşamıyoruz bile. Uyurken bizi yanlarında istiyorlar. Gece uykudan ağlayarak uyanıyor. Neler yapabiliriz? İ. G.

Uyum sağlamaya çalışıyor

İki yaş sendromu çocuklarda görülen bir durumdur ve bu süreçte çocuk bahsettiğiniz türden davranışlar gösterebilir. Bağımsızlaşmaya çalışan ve çevresine adapta olmaya gayret eden çocuk bu süreçte zorlanmaktadır. Aslında bütün çabası çevreye uyum sağlamaktır. Bu dönem çocuk, ben merkezci bir tutum içinde olduğundan arkadaşlarına vurabilir, oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir istediği bir şeyin olması için diretebilir. Bu nedenle anne baba yaşanan sorunun geçici olduğunu bilmeli ve çocuğa anlayış göstermelidir. Çocuğun parmaklarını ısırdığını ifade ediyorsunuz sanırım çocuk kendini rahatça ifade edemiyor ve bunu öfke olarak yansıtıyor. Çocukla inatlaşmamaya, çocuğun dikkatini başka alanlara çekmeye çalışın ve bu sürecin geçici olduğunu unutmayın. Üçüncü yaşın sonlarına doğru çocukta bariz değişmeler göreceksiniz ve bu durumun geçici olduğunu anlayacaksınız... Selam ve dua ile.
İstemediğim bir mesleği seçtim

Ben şu an bir şirkette teknik elaman olarak çalışıyorum. Fakat, küçüklüğümden beri edebiyata ilgi duyuyorum ve amacım da iyi bir edebiyat öğretmeni olmaktı. Ama istediğim bölümü tutturamadım ve ismediğim bir bölümde okudum. Şimdi işimi hiç sevmiyorum, mutsuzum, bıraksam parasal olarak zor durumda kalabilirim. Bu durumda ne yapmalıyım? N. E.

İnsan sevdiği işte daha başarılı olur

İnsan, sevdiği kişilerle bir aradayken daha mutlu olur. Sevdiği mekanlarda daha huzurlu olur. Ve sevdiği işte daha başarılı olur. Ama ne yapalım her şey istediğimiz gibi olmuyor işte. Bazen istemediğimiz ortamlarda bulunabilir ya da yeteneklerimize uygun olmayan işlerde çalışmak zorunda kalabiliriz. Bu konuda zorlandığını hissediyor ve seni anlayabiliyorum. Ama işini bıraktığın takdirde ekonomik olarak zorlanabilirsin. Bu nedenle boş zamanlarında sevdiğin işle meşgul olmanı tavsiye ederim. Mesela ikinci bir üniversiteye girebilirsin, edebiyatla ilgili yayınları takip edebilir, hikaye ya da deneme çalışabilir ve istediğin alanda kendini geliştirebilirsin. Bir de her mesleğin, insanlara bakan bir tarafı vardır. İşinin teknik boyutunu yaparken insanlarla ilişkili kısmını da dikkate alabilir ve bu alanda da kendini geliştirebilirsin. Her durumda da yapabileceğin bir şeyler var Allah çözümü olmayan problem vermez. Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi