Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İnsan kendini tanımalı

İnsan kendini tanımalı

Fatma abla ben sana geçen yıl da bir sorunumu yazmıştım. Üç yıldır üniversite sınavlarına girdiğim halde kazanamıyordum, bu yıl istediğim bölümü tutturdum. Bunu azimli biri olmama borçluyum. Çok çalıştım ve başardım. Allahıma hamdolsun... İnşallah edebiyat öğretmeni olacağım. Ben şunu anladım insan, önce kendini tanıyacak, yeteneklerini bilecek ve ona göre bir meslek seçecek. Sonra da çok çalışacak... B. K.
Azimle akan su taşı deler

Gençler üniversite sınavlarında bekledikleri sonuca ulaşamadıklarında büyük bir düş kırıklığı yaşıyorlar. O andan itibaren umutları kırılıyor ve güven duygularını yitiriyorlar. Oysa çözümü olan bir sorun için yapılacak tek şey çalışmaktır. Bu nedenle, senin mücadelenin bütün gençlere örnek olmasını diliyorum. Bir iki kere başarısızlığa uğramak, dünyanın sonu değil. İnsan isterse yaşadığı sorunun çözümüne ulaşabilir ve beklediği sonucu yakalaşabilir. Bu nedenle üniversitede istediği sonucu elde edemeyen gençlerimize şu tavsiyelerde bulabiliriz:

Her şeyden önce tekrar sınava hazırlanma şansınızın olduğunu unutmayın

Soruna değil çözüme odaklanın.

Sorunun nereden kaynaklandığını tespit edin.

Sınav korkunuz varsa bunun üzerine gidin.

Sistemli ve düzenli çalışın.

Tercihlerle ilgili seçeneklerinizi arttırın.
Bir zararı olur mu?

Otuz yaşında bir bayanım. Üç ay evli kaldıktan sonra ayrıldım. Beş yıldır annemlerde kalıyorum. Ben televizyon seyrediyorum ve dramatik öyküleri çok seviyorum. Bazen cinayet filmlerine de ilgi duyuyorum ama izledikten sonra çok etkileniyorum. Acıdan kaçmaya çalışıyorum ama televizyonda izlediğim şeyler aklımdan çıkmıyor. Bu alışkanlığımın bir zararı olur mu? N. E.
İsteseniz bırakabilirsiniz

Maddi ve manevi varlığımıza gelebilecek tehlikelerden uzak durur ve kendimizi korumaya çalışırız. Bu doğal bir şeydir. Çünkü yaşamak ve huzurlu bir hayat sürmek isteriz. Ancak hayatımızın bazı dönemlerinde yapıştığımız şeyin bize zarar getireceğini fark edemeyebiliriz. Bunun için her an uyanık olmalıyız.

İzlediğiniz filmlerin ruh sağlığınızı etkilediğini ifade ediyorsunuz fakat bir türlü bırakamıyorsunuz. Peki gerçekten istiyor olsanız bırakamaz mısınız? Elbette bırakırsınız. Bunun yerine daha faydalı şeyler koyabilir, ruh ve duygu dünyanızı etkiler hale gelen şiddet içerikli filmleri bırakabilirsiniz. Araştırmalar bu tür yayınların kişinin ruh sağlığına zarar getirdiğini göstermektedir. Eşinizden ayrıldınız ve annenizle kalıyorsunuz. Sanırım yaşadığınız sıkıntılı günleri unutmak için kendinizi bu gibi programlara veriyorsunuz. Ama bu sizin sıkıntılarınızı daha fazla tetikleyebilir. Bu nedenle, ayrılık sonrası yaşadığınız sorunları bir uzman desteğiyle atlatmaya çalışın. Allah'a dua edin, namazlarınızı aksatmayın ve Kur'an okuyun. Sosyal faaliyetlere katılın, arkadaş çevresi edinin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi