Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Filistin’in bağımsızlığı

Filistin’in bağımsızlığı

İsrail’le ilişkilerimizde tansiyon gittikçe yükseliyor. Daha da yükselecek gibi. Başbakan Erdoğan’ın Mısır’ı ziyareti dikkatle izleniyor. Oradan Libya ve Tunus’a uğrayacak. Gazze’ye geçmek ihtimali gerçekleşirse, İsrail telaşlanacaktır.
Daha önemli gelişme, Filistin’in bağımsız devlet olarak kabulü için Birleşmiş Milletler’e başvurmasıdır. Sayın Erdoğan, New York’a gidecek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşma yapacaktır.
Bağımsız devlet kabulü için Birleşmiş Milletler’e üye devletlerin üçte iki oyu gerekli. Bu oran şimdiden sağlanmış görünüyor. Ancak son anda Amerika, üyeler üzerindeki nüfuzunu kullanabilir. Birçok delege oylamaya katılmaz ve gerekli oy çıkmaz. Üçte iki oy sağlanırsa, Güvenlik Konseyi gibi başka bir organın veto veya tekrar müzakere hakkı yoktur. Filistin’in bağımsızlığı kabul edilmiş demektir. Tamamlayıcı çalışmalar kısa zamanda yapılır.
Amerika ve Avrupa Birliği, Filistin’in bağımsızlığına taraftardır. Ama BM oylamasının aceleye getirilmesini istemiyorlar. Yeni devletin sınırları ve Doğu Kudüs’ün statüsü üzerinde İsrail çok mızıkçılık yapacaktır. Amerika’nın Netanyahu hükümetinden hoşnutsuzluğu açıktır. Clinton, bağımsız Filistin için İsrail’i çok zorlamıştı. Netanyahu da Obama’dan memnun değildir.
Netanyahu hükümeti devam ettikçe Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi mümkün görünmüyor. Bu hükümetten İsrail halkı da nefret ediyor. Fakat ömrü, anormal şekilde uzadı. Yeniden sosyalistlerin çoğunlukta bulunduğu bir hükümet, Türkiye ile anlaşmazlıkları gidermeye çalışacaktır. Amerika’dan teşvik de görecektir. Amerika, Türk-İsrail anlaşmazlığını küçültmek için büyük gayret içindedir. Avrupa devletleri de bunu ister. Fakat İsrail’e baskı yapamazlar. Zira İsrail, Avrupa’dan göçen Yahudilerin kurduğu bir devlettir.
Filistin devleti mutlaka ve hemen kurulmalıdır. Ancak bu devlette Hamas öne çıkarsa, İsrail’le barış mümkün değildir. Zira Hamas, Tahran’a bağımlıdır. İran’ın Doğu Akdeniz’den el çekmesi ihtimali ise hiç yoktur. Bu durumda barış hiç de kolay görünmüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi