Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kompleksli biri

Kompleksli biri

29 yaşında bir ablam var. Şu an işi yok evde dikiş filan dikiyor. Ama aşırı kompleksli biri. Biz kendi aramızda konuştuğumuzda bile kompleks yapıyor. Annem mükemmeliyetçi bir kadındır bizi başkalarıyla kıyaslamaya bayılır. Ablam bundan da çok etkileniyor, annemin gözüne girmek için yalan bile söylüyor. Kendini hep başkalarıyla mukayese ediyor. İki kere nişanlandı bu huyları yüzünden ayrıldı. Kompleksinden kendisinde olmayan şeyleri varmış gibi göstermeyi pek seviyor... Etrafındaki insanların kendini beğenmediğini eleştirdiğini düşünüyor. Bundan sonra evlenebileceğine hiç inanmıyor. Ablamın huyları bizi çok rahatsız ediyor. Bu nereye kadar gidecek bilmiyorum. A. K

Eleştiriye karşı hassastır

Kompleksli kimseler eleştiriye karşı aşırı hassastırlar. Bunu kişisel bir saldırı olarak algılarlar ve tepkisel davranırlar. Bu nedenle onun bu yanlarını ifade ederek sağlıklı ilişkiler kuramayacağınız gibi, hepten kendinizden uzaklaştırabilirsiniz... Kompleks sıradan ilişkilerimizde sıkça kullandığımız bir kavramdır. Genel olarak, kompleks, kişinin çevresindeki kişilerden daha üstün ya da düşük seviyede olduğunu hissetmesiyle ilgilidir. Oysa sağlıklı olan, kişinin kendini, olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte kabul etmesidir.

Kompleks duygusunun temeli küçük yaşlarda atılır ve bu daha ziyade kişinin yetiştirilme tarzıyla alakalı bir durumdur. Aile içinde sürekli başkalarıyla kıyaslanan, değer ölçüsü başarı ya da maddi imkanlar bazında ele alınan, değer verilmeyen, yerilen, hataları yüzüne vurulan çocuklar ileriki yaşlarda bu tür duygulara sahip olabilirler.

Kompleksli kişi, arkaplanda, nefret ve kıskançlık duyuları barındırır ve insanlarla ilişkilerinde önyargılıdır. Karşısındaki kişiye karşı üstünlük sağlayabilmek için de zaman zaman yalan konuşabilirler. Anladığıma göre bahsettiğiniz sorunun aile içindeki ilişkinin rengiyle yakından ilgisi var. O nedenle ablanızın hatalarını yüzüne vurarak onu karşınıza almak yerine anlamaya çalışın ve kendine inanması noktasında destekleyin. İyi şeyler gördüğünüzde takdir edin, ilişkilerinizde pozitif olun ve onunla konuşmalarınızda "Herkesin kendine özgü olduğunu ve kendisinin de birçok olumlu taraflarının olduğunu ifade edin.." Ayrıca sosyal aktivitelere yönlendirin, arkadaş edinmesine ve duygularını paylaşmasına yardımcı olun. İki kere nişandan ayrılmış olması onda bir düş kırıklığı ve güven kırılmasına sebebiyet vermiş olabilir. O nedenle bir psikoterapiste yönlendirerek yardım almasını sağlayabilirsiniz.
Bir amacım olsun istiyorum

Bir yıldan beri uyuyamıyorum. Kocam kahvede çalıştığından eve geç geliyor. İki kızım da şehir dışında üniversite okuyor. Evde yalnızım ve çok mutsuzum. Bir amacım olsun istiyorum ama nerede ne yapacağımı bilemiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. M.K

Değerli hedefler seçin

İki kızınızın şehir dışında olması ve eşinizin eve geç gelmesi bahsettiğiniz sorunları tetikliyor olabilir. Bu nedenle sorunlarınızı yeniden tanımlamaya ve hayatınızda bazı değişiklikler yapmaya ihtiyacınızın olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce kızlarınızın kendilerine ait bir hayatlarının olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bununla beraber hayatınıza pozitif anlamlar vermeniz ve bazı hedefler seçmeniz anlam boşluğuna düşmenizi engelleyecektir. Bu nedenle kendinize değerli hedefler seçin ve size faydalı olacak arkadaşlar edinin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi