Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Tarihî ziyaret

Tarihî ziyaret

Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti, dünya çapında izlenip değerlendiriliyor. Dünyanın gözü üzerimizde. Başbakanımız, Arap Baharı’nı yerinde görmek ve teşvik etmek için gitti. En zengini değil, fakat en önemli Arap devleti Mısır’dır. Zaten nüfus bakımından da Arap Devletleri arasında birincidir. Stratejik durumu fevkalâdedir. Kuzeyde Atlantik’e bağlı Akdeniz, güneyde (doğusunda) Hind Okyanusu’na bağlı Kızıldeniz, batıda Afrika, doğuda Asya...
Başbakanımız’ı havaalanında coşkun bir kalabalık Mısır gençleri topluluğu karşıladı. Tezahürat, kalbden çıkıyor, gönülden kaynaklanıyordu. Yüzde yüz saf ve samimi idi. Sonra Ünlü Tahrir Meydanı yakınında Mısır halkı, Türkiye Başbakanı’nı selâmladı. Sayın Erdoğan, Arap Birliği dışişleri bakanları konferansına katıldı. Mısır’ın geçici devlet başkanı Mareşal’le görüştü. Mısır Başbakanı zaten hava meydanında karşılamıştı. Filistin lideri Mahmud Abbas, Kahire’de bulunuyor. Onunla da görüşüldü.
Seçimlere kadar Mısır’da dengeyi, ordu sağlıyor. Filistin’in Birleşmiş Milletler’ce bağımsız üye kabülü için Arap devletleri arasında tam uyum bulunuyor. ABD ve Avrupa Birliği’nde, İsrail’in sınırlarından çıkacak yeni bir savaş ihtimali ile, bağımsız devlet statüsünü geciktirmek temayülü var. Ancak Filistin’in bağımsızlığı, ne kadar mümkünse o kadar erken olmak zorundadır. Bağımsız devlet kimliği ile İsrail’in karşısına oturması şarttır.
Mısır’dan sonra Tunus... Arap Baharı, Tunus’ta başladı. Buradan Libya... Erdoğan, her iki ülkeye de serbest seçimle demokrasiye adım atmak tavsiyesinde bulunacak. Türkiye’nin gerçek sempatisini, iş birliği arzusunu bildirecektir.
Bu, yapay bir sempati değildir. Mısır, Libya, Tunus, asırlarca Osmanlı çatısı altında biz Türkler’le beraber yaşadı. İstanbul, Rumeli, Anadolu gibi birer Osmanlı eyaleti idi.
Bütün Arap devletleri, Osmanlı’dan ayrılarak oluştu. Bugün -bizim de müşahit üye bulunduğumuz- Arap Birliği çatısı altında iş birliği yapmaya çalışıyorlar. Bu iş birliği maalesef gerekli olduğu nisbette sağlanamadı. Biz de 7 bağımsız Türk devleti arasında böyle bir iş birliği kuramadık. Ama zaman gelmiştir. Arap Birliği’nin önceki genel sekreteri Amr Musa, şimdi Mısır cumhurbaşkanı adayıdır. Bütün bu ülkelerle ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya derecesinde olsun ilişkilerimizi sağlamak, sürekli kılmak gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi