Mehmet Şeker

Mehmet Şeker

Bugün gibi

Bugün gibi

Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin vefat yıldönümü münasebetiyle her yıl yapılan Şeb-i Arûs töreni bu yıl; önceki gün yapıldı. Töreni TRT 2'nin canlı yayınından büyük bir keyifle izledim ve salonda bulunanlara gıpta ettim. Tanık oldukları, yin-i Şerif ve Sema, hem tasavvufun hem de dinî mûsıkîmizin büyük bir keşfi ve müstesna makamlarıdır. Şeb-i Arûs, icrası bu kadar bütünlük içinde ve hem icracılara hem de dinleyene-izleyene bu kadar yüksek bir huşu hissi veren, ayna anda herkesin benzer bir halet-i ruhiye içinde buluştuğu bir zirvedir. çünkü bu, Allah ile buluşmayı yani ölümü, düğün ile eş tutan bir anlayışın eseridir. Mevlâna'yı çağlar ötesine taşıyan ve bütün dünyanın ilgisine mazhar eden de hem kendisinin hem de takipçilerinin bu anlayışı, her dönemde insanlığın idrakine aynı açıklıkta söyleyebilme becerisinden kaynaklanmaktadır.


* * *
TRT'yi de komplekse kapılmadan bu törenleri canlı yayınla ekrana getirmesinden dolayı kutlamak gerekiyor. üstelik, sıradan bir canlı yayın da değildi. Tuğrul İnançer üstadın törenin her safhasını ayrıntılı bir şekilde izah ettiği dört başı mamur bir tasavvuf dersi gibi geçen bu yayın, yapılan işin ciddiye alındığını ve önemsendiğini açıkça gösteriyordu. İnançer üstad, "birinci selam"dan bayramlaşmaya kadar, zikirden gülbank'e kadar her aşamayı detaylarıyla anlatarak törenin ruhunu adeta şâdetti. İnşaallah, TRT bu programı kaçıranlar ya da benim gibi tekrar tekrar izlemek isteyenler için birkaç kez daha yayınlar.


* * *
Her yıl Konya'da yapılan ve sadece Şeb-i Arûs'tan ibaret olmayan bu törenler giderek zenginleşiyor. Bana göre, "Türk müziğinin en iyi erkek sesi" olan Ahmet özhan'ın kendi yönettiği Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu ile verdiği konser bu zenginliğin önemli bir unsuru. Ve tabiî, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun büyük bir ustalıkla sergilediği Mevlevi yin-i Şerifi ve sema gösterisi... Halis niyet ve Allah aşkı doğru sesle buluşunca tasavvufun tadına doyum olmuyor.


* * *
Buraya kadarki satırlar yıllar önce bu gazetede yer almıştı.

Tarih 19 Aralık 2001, yazan ise Mustafa Karaalioğlu.

Sırf nostaljik bakış değil.

üşenmekten hiç değil.

Bakın benim arşiv dosyalarımda neler var demek gibi bir anlamı da yok bu uzun alıntının.

Şimdi herkesin arama motoru var ve bütün motorlardan hızlı çalışıyor.

üç saniye içinde bir milyon belgeye ulaşmak mümkün.

Peki, nedir diye soralım ve işte şudur diye cevaplayalım.


* * *
Değişenlere ve değişmeyenlere işaret.

Konya, Hz. Mevlâna, Şeb-i Arûs töreni, TRT...

Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu ve Ahmet özhan konseri...

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu...

ömer Tuğrul İnançer ve program boyunca törenin her safhasını ayrıntılı bir şekilde izah edişinin, dört başı mamur bir tasavvuf dersi gibi geçmesi...

Programın hissettirdikleri...

Tekrar seyretme isteği uyandırması ve salonda bulunanlara gıpta etmek...

Hatta gelecek sene için şimdiden plan program yapmak...


* * *
Bunlar değişmeyenlerdi. Altı yıl önce değil, bugün yazılmış gibi oluşu bu yüzden.

Değişenler içinse sayfaları karıştırmanız yeter.

Ya da sadece künyeye bakmak.

Hepimize hayırlı bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Şeker Arşivi