Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Malatya radarı

Malatya radarı

Malatya Radarı’na füze kalkanı da deniyor. Kalkan, bir taarruz silahı değil, savunma silahıdır. Ancak bizde füze kalkanı, taarruz füzesi fırlatma mekanizması şeklinde algılandı. Bu yanlıştır. Radar, yöneltildiği istikametten gelecek nesneleri, oluşumları görür ve gösterir.
Bütün NATO ülkelerinde olduğu gibi Malatya’da zaten bir ABD NATO istasyonu vardı. Rusya ile soğuk savaş tehlikesi kalkınca kapatılmıştı. Şimdi ne oldu da yenisi kuruldu? Yeni radarın, klasik radarlardan çok daha güçlü, çağdaş, uzağı görür ve teşhis eder olması tabiidir.
Süper bir radardır. Doğuya çevrilmiştir. Neden ihtiyaç duyuldu? Çünkü İran, resmi bir ağızda aynen “Tel Aviv’i bir gece içinde harabeye çevirecek uzun menzilli füzelerimiz var” övünmesinde bulundu.
Başta ABD, NATO bu boşboğazlığı ciddiye aldı. Belki de ciddidir. Zira İran, İsrail diye bir devlet tanımıyor. Avrupa’dan gelen musevilerin, geldikleri ülkelere dönmelerini istiyor. Bu da büyük çapta bir savaşa yol açar.
Malatya radarı İran’ın hoşuna gitmedi. Bir taarruz silahı değil, doğumuzdan batıya doğru fırlatılacak bir füzeyi erken ihbar aletidir. İhbarı alan karşıt füzeler, Avrupa’da hareketle düşman füzelerini atmosferde yok edecek, hedeflerine erişmesini engelleyecektir. Kesin şekilde İran’ı tehdit etmeyen bir radar sistemi İran’ın malum tehdit propagandası yoluyla Doğu Akdeniz’e uzanmak yeteneğini epey kısıtlar. Doğudan gelecek bir füzenin Türkiye’ye zarar verebileceği de düşünülmüştür.
Tahran’ın bundan dolayı canı sıkıldı. Nüfusunun büyük bölümü Türk olan İran’ın Türkiye’ye darılması mantık bakımından acaiptir. Ancak Türkmen sergerdesi, Akkoyunlu Sultan Uzun Hasan’ın torunu, Türkçenin büyük şairlerinden Şah İsmail, 1500 yılında yeni bir mezhep icad ederek, Anadolu’da peşine taktığı Türkmenlerle bugünkü İran’ı kurdu. Böyledir de, aynı zihniyetin 21. yüzyılda devamı kabul edilemez. Tahran’ın, rejimine halel gelir endişesiyle Türkiye’den şüphelenmesi vehimdir. Malatya radarı, meşru bir savunma aracıdır. Tabiatıyla yalnız Avrupa’da değil, Doğu Akdeniz’e fırlatılacak füzeleri de fırlama anında haber veriyor. Doğumuzda İran’dan başka ülkeler de var. Tahran’ın endişeleri mesnetsizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi